FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

Autor: sdje
ZAGREB, 27. studenog 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9.30:

ISLAMABAD/WASHINGTON - Ministrica vanjskih poslova Pakistana Hina Rabani Kar uputila je oštar prosvjed u telefonskom razgovoru s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton zbog jučerašnjeg napada NATO-a na pakistanskom teritoriju u kojem je ubijeno 26 vojnika. Kar je istaknula da su ovakvi napadi "sasvim neprihvatljivi", jer krše međunarodno pravo i narušavaju suverenitet Pakistana. Obavijestila je Clinton da je Vijeće za obranu pakistanske vlade odlučio blokirati svi putevi za opskrbu snaga NATO u susjednom Afganistanu te je rekla kako taj napad "poništava napredak koji su Pakistan i SAD postigli u poboljšanju odnosa i primorava Pakistan da preispita uvjete svog angažmana". Hillary Clinton uputila je izraze sućuti zbog žrtava, ističući da će američka vlada surađivati s Pakistanom kako bi se ovo pitanje riješilo.

TEHERAN

Iranski parlament je u nedjelju glasovima velike većine zastupnika prihvatio zakon o smanjenju diplomatskih i gospodarskih veza s Velikom Britanijom, nakon sankcija koje je London prošlog tjedna donio protiv Teherana. 179 od 206 nazočnih zastupnika (od 290) glasovalo je za načelno smanjenje veza između dviju zemalja, a zatim su poveli raspravu kako bi razradili potankosti u vezi s tim smanjenjem koje u najmanju ruku znači odlazak veleposlanika dviju zemalja. Prijedlog koji je pripremio Madžlisov vanjskopolitički odbor, predviđa da iransko ministarstvo vanjskih poslova "u roku od dva tjedna smanji veze s Velikom Britanijom na razinu otpravnika poslova a gospodarske i trgovinske veze svede na minimum". Prije nego stupi na snagu, zakon još mora odobriti Vijeće čuvara.

HARLINGEN

Njemačka policija počela je u noći na nedjelju u miru evakuirati mnoštvo ljudi koje je stajalo na pruzi kojom je trebao proći vlak s nuklearnim otpadom namijenjenim postrojenju za preradu i skladištenje u Gorlebenu, na sjeveru zemlje. Oko 5.000 ljudi, po procjeni organizatora, a 3.500 po procjeni policije, zaposjeli su prugu u Harlingenu, dvadesetak kilometara od Dannenberga, željezničkog terminala gdje se treba prekrcati teret koji je u srijedu utovaren u tvornici za preradu nuklearnog otpada u La Hagueu, u Francuskoj. Atmosfera je bila napeta tijekom večeri i noći, ali je policija oko 2.00 sata iza ponoći natjerala prosvjednike da napuste prugu. Neki su se sami udaljili, ali je najveći broj njih ostao pa je policija počela odnositi jednog po jednog kako bi oslobodila prugu. Ta će akcija, kao i prijašnjih godina, potrajati više sati.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙