FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 6. prosinca 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

BEČ/ZAGREB - Naftna kompanija OMV namjerava prodati svoje podružnice u Hrvatskoj i BiH te se u potpunosti povući s ta dva tržišta, objavila je danas austrijska naftna kompanija. "U skladu s OMV-ovom strategijom, u razmatranju je prodaja maloprodajnog i komercijalnog poslovanja u Hrvatskoj (OMV Hrvatska d.o.o.) i BiH (OMV BH d.o.o.), što bi uključivalo potpuno povlačenje s oba tržišta", priopćeno je iz OMV-a. Iz OMV-a to objašnjavaju svojom strategijom fokusiranja i pojednostavljenja portfelja. To uključuje postupno pomicanje portfelja od prerade i trgovine (R&M) prema istraživanju i proizvodnji te plinu i energiji, navode iz OMV-a. "OMV će nastaviti fokusirati maloprodaju i komercijalno poslovanje na tržišta s integriranom opskrbom. Hrvatska i BiH optimalno se ne uklapaju u OMV-ov lanac opskrbe, stoga se sada ispituju opcije za prodaju tih dviju podružnica", ističe se u priopćenju. Iz OMV-a najavljuju da će razgovori s potencijalno zainteresiranim stranama početi u idućih nekoliko mjeseci. "OMV pretpostavlja da će kupac nastaviti s radom tvrtki u Hrvatskoj i BiH na istoj razini kao i prije", navodi se u priopćenju. OMV je u maloprodaji i komercijalnom poslovanju u Hrvatskoj aktivan od 1992., a tvrtka OMV Hrvatska d.o.o zapošljava 70 osoba u zagrebačkom sjedištu. Sa svoja 63 benzinska servisa, OMV u Hrvatskoj trenutno ima tržišni udio od oko 13 posto.

ZAGREB - Uz sustav državnih potpora kakav se provodi u Hrvatskoj male su šanse za ozbiljniji razvoj gospodarstva i značajniji priljev investicija, rekla je danas predsjednica Vijeća Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) Olgica Spevec. Naslijedili smo sustav koji je nažalost još uvijek dominantan i u kojem država podupire sektore s poteškoćama, nauštrb horizontalnim potporama istraživanju, razvoju i inovacijama, rekla je čelnica AZTN-a na zatvaranju projekta "Cro Compete" u sklopu pretpristupnog programa EU-a IPA. Tijekom prošle godine, po njezinim je riječima, država za potpore izdvojila 11 milijardi kuna i to najveći dio za vertikalne to jest sektorske potpore. Najviše je otišlo za poljoprivredu 4 milijarde kuna, a s 3 milijarde kuna država je podupirala brodogradnju. Istovremeno, za horizontalne potpore izdvojeno je jedva milijardu kuna pri čemu za istraživanje i razvoj, zapošljavanje i usavršavanje te malo i srednje poduzetništvo 650 milijuna kuna. Spevec ocjenjuje da potpora određenim sektorima nauštrb cijelog gospodarstva nema smisla i da je suprotna praksi u zemljama EU-a u kojima se više od 99 posto iznosa potpora odnosi na horizontalne potpore i to u aktivnosti u kojima tržište ne može dati rezultate - istraživanje i razvoj, inovacije, zaštita okoliša itd.

ZAGREB - Hrvatska udruga sindikata (HUS) čestitala je danas Kukuriku koaliciji pobjedu na parlamentarnim izborima uz poruku da se nova Vlada treba odmah početi baviti s brojnim gospodarskim problemima. Uvjeren sam kako ste svjesni da Vladi zbog katastrofalnog stanja privrede neće biti na raspolaganju onaj kurtoazni period prilagodbe, te da ćete se odmah uhvatiti ukoštac s brojnim problemima koji traže rješenja, napose u industriji u kojoj okupljamo većinu svog članstva, ističe predsjednik HUS-a Ozren Matijašević u priopćenju. HUS također očekuje da će nova vlast svoju vjerodostojnost i pravednost dokazati tako što će, među prvim potezima, ukinuti privilegirane dužnosničke mirovine, kao i da će raditi na podizanju demokratskih standarda, raspisivanjem referenduma o olakšanju uvjeta za referendume građanskih inicijativa. HUS u priopćenju ističe kako sindikati žele ulogu ravnopravnog socijalnog partnera u zajedničkom radu na izgradnji pravednih društvenih okvira u interesu građana.

ZAGREB - Koncern Agrokor, većinski vlasnik tvrtke Ledo, razmatra različite strateške opcije vezano uz biznis sladoleda i smrznute hrane, što eventualno može uključivati i prodaju portfelja, a odluka o prodaji nije donesena, izvijestila je danas Uprava Leda putem Zagrebačke burze "Uprava Leda obaviještena je od većinskog vlasnika Agrokora da se razmatraju različite strateške opcije vezano na biznis sladoleda i smrznute hrane, a koje eventualno mogu uključivati i prodaju portfelja. Odluka o prodaji nije donesena", navodi se u obavijesti Leda. Uprava također najavljuje da će, ako dođe do bilo kakvih informacija koje bi predstavljale materijalne činjenice, o tome pravovremeno izvjestiti Zagrebačku burzu. Ledo se time očitivao na upit Zagrebačke burze koja je jučer, zbog neprovjerenih medijskih natpisa o mogućoj prodaji Leda Unileveru, dionicu Leda svrstala u segment promatranja.

ZAGREB - Koncern Agrokor nije postupio po nalogu Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) da do 5. prosinca dostavi zahtjev za odobrenje objavljivanja ponude za preuzimanje preostalih dionica Belja koje još nisu u njegovu vlasništvu, već je podigao ustavnu i upravnu tužbu protiv takvog rješenja Agencije, priopćila je danas Hanfa. Hanfa je 6. listopada naložila Agrokoru da u roku od 60 dana podastre ponudu za preuzimanje preostalih dionica Belja, ustvrdivši svojim rješenjem da je još 12. rujna 2007. nastala obveza za njihovo preuzimanje. Rok za dostavu ponude istekao je jučer, 5. prosinca. Agrokor trenutno posjeduje 5.579.663 dionice Belja, što čini 67,92 posto udjela u temeljnom kapitalu. Kako se navodi u Hanfinu priopćenju, Agrokor je protiv rješenja Hanfe podnio 3. studenoga Ustavnom sudu tužbu zbog povrede ustavnog prava i to prava na pravično suđenje te prava na jednakost pred zakonom, s prijedlogom da Ustavni sud donese odluku kojom se ukida rješenje Agencije, kao i da odgodi pravne učinke i ovrhu osporenog akta do svoje odluke te da svoje rješenje objavi do 5. prosinca 2011. Agrokor je toga dana podnio i Hanfi prijedlog za poništavanje rješenja, do donošenja odluke Upravnoga suda RH u upravnom postupku protiv rješenja Agencije, a podnio je i tužbu Upravnome sudu RH. U Hanfi smatraju da je njihovo rješenje zakonito, da je u postupku koji je prethodio njegovu donošenju Agencija postupala prema pravilima upravnog postupka, te da Ustavom zajamčeno pravo na jednakost pred zakonom i pravično suđenje u odnosu na Agrokor nije ni na koji način povrijeđeno.

ZAGREB - Kompanija Ericsson Nikola Tesla potpisala je nove izvozne ugovore vrijedne 33 milijuna kuna na tržištu Zajednice Neovisnih Država i BiH, izvijestili su iz te tvrtke putem Zagrebačke burze. Glavnina poslova ugovorena je u Bjelorusiji, Rusiji, Moldaviji i Kazahstanu, a riječ je o modernizaciji i proširenju mobilnih i fiksnih mreža. Ovim izvoznim ugovorima Ericsson Nikola Tesla nastavlja svoju suradnju s dugogodišnjim partnerima, a među ugovorima je i posao s novim kupcem, međunarodnim operatorom iz Minska, kompanijom MTS s kojom se očekuje nastavak suradnje, navodi se.

ZAGREB - Gotovo polovica ispitanika (47 posto) ove godine očekuje božićnicu, pri čemu većina priželjkuje novac (81 posto), i to u prosječnom iznosu od 1.423 kune, pokazuje istraživanje koje je portal MojPosao proveo tijekom studenog na uzorku od 500 ispitanika. Prošle godine božićnicu je dobilo 49 posto zaposlenih, a stajalište ispitanika ove je godine manje pesimistično nego lani, budući da ih 47 posto očekuje božićnicu, što je porast od 4 posto u odnosu na rezultate istraživanja o božićnicama iz 2010. Kao i prošle godine, većina priželjkuje novac (81 posto) u prosječnom iznosu od 1.423 kune, što je manje za 149 kuna, odnosno 9 posto u odnosu na proteklu godinu. Novčani bon očekuje isti broj ispitanika kao i lani (30 posto), dok su poklon paketi najmanje priželjkivan dar kojem se nada dvostruko manje ispitanika u odnosu na prošlu godinu (4 posto). Blagdanskoj naknadi najviše se nadaju ispitanici zaposleni u stranim institucijama i državnim tvrtkama (65 posto), a najmanje zaposlenici u domaćim privatnim tvrtkama (39 posto) te ispitanici iz malih tvrtki (28 posto).

ZAGREB - Pod utjecajem negativnih kretanja na svjetskim burzama, Crobex indeks Zagrebačke burze danas se nije uspio zadržati iznad psihološki važne granice od 1.800 bodova, koju je jučer uspio preskočio po prvi put od 18. studenoga. Crobex indeks bio je oko 12,00 sati na gubitku 0,57 posto, na 1.798 bodova, a Crobex10 0,11 posto, na 1.002 boda. Redovni promet dionicama iznosio je do podneva 6,3 milijuna kuna, što je otprilike 700.000 kuna manje nego jučer u ovo doba. "Crobex je ponovno ispod 1.800 bodova, posljedično lošem raspoloženju na europskim burzama. Najlikvidnija je dionica Plave lagune, vjerojatno zahvaljujući preslagivanju pozicija između investicijskih fondova", kaže Danijela Sporiš, brokerica i investicijska savjetnica u investicijskom društvu Credos. Dionicom Plave lagune ostvareno je do podneva 1,15 milijuna kuna, a pritom joj je cijena potonula 3,12 posto, na 1.556 kuna. Među milijunašima je i dionica HT-a, a cijena joj je ojačala 0,58 posto, na 246 kuna. Neuobičajeno visok promet, pak, ostvaren je dionicom Tiska, kojim je u dvije transakcije ostvareno gotovo 832.000 kuna. Njezina cijena potonula je 8,42 posto, na 130 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke u odnosu na jučerašnju tečajnicu ojačala prema euru za 0,07 posto. Srednji tečaj eura, na tečajnoj listi HNB-a koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,510472 kune. Kuna je ojačala i prema švicarskom franku za 0,03 posto, a oslabila prema američkom dolaru za 0,19 posto i prema britanskoj funti za 0,24 posto. Srednji tečaj franka na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 6,070049 kuna, dolara 5,600233 kune, a funte 8,766747 kuna.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙