FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Wall Streetu cijene porasle, no S&P uznemirio ulagače

Autor: neba
NEW YORK, 6. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - U ponedjeljak su na Wall Streetu cijene dionica porasle, zahvaljujući nadi u odlučnije mjere europskih čelnika za suzbijanje dužničke krize, no upozorenje o mogućem smanjenju kreditnog rejtinga Njemačkoj i drugim članicama eurozone uznemirilo je ulagače.

Dow Jones indeks ojačao je 0,65 posto, na 12.097 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,03 posto, na 1.257 bodova, a Nasdaq indeks 1,10 posto, na 2.655 bodova.

Nada ulagača u rješenje dužničke krize ojačala je nakon jučerašnjeg dogovora francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja i njemačke kancelarke Angele Merkel o čvršćoj fiskalnoj kontroli u eurozoni i sankcijama protiv članica tog bloka čiji proračunski deficit prelazi tri posto bruto domaćeg proizvoda.

Čelnici dvaju najvećih gospodarstava eurozone dogovorili su i da zajedničke euroobveznice nisu rješenje za krizu, a o svim tim prijedlozima glasat će se na summitu Europske unije u petak.

Pozitivno je na tržište djelovao i pad prinosa na talijanske obveznice duboko ispod kritične razine od 7 posto, nakon što je vlada Marija Montija u nedjelju usvojila dodatne mjere štednje.

No, dobro raspoloženje ulagača splasnulo je u drugom dijelu trgovanja nakon medijskih napisa o mogućem smanjenju kreditnog rejtinga svim članicama eurozone.

I doista, nakon zatvaranja Wall Streeta, Standard & Poor's upozorio je u dosad nezabilježenom potezu da bi mogao smanjiti rejtinge Njemačke, Francuske i drugih članica eurozone.

„Nakon svega, to nikoga ne iznenađuje. Sve te države imaju prilično velik udjel duga u BDP-u, pa taj potez izgleda adekvatan. Uostalom, S&P možda signalizira Europskoj uniji da je došla do točke nakon koje mora nešto poduzeti. Ako su htjeli poslati poruku, sada je pravo vrijeme“, kaže Brian Dolan, strateg u tvrtki Forex.Com.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE ojačao je 0,28 posto, na 5.567 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,42 posto, na 6.106 bodova, a pariški CAC 1,15 posto, na 3.201 bod.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙