FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Wall Streetu cijene dionica oštro pale drugi dan zaredom

Autor: neba
NEW YORK, 18. studenog 2011. (Hina/Reuters) - U četvrtak su na Wall Streetu cijene dionica oštro pale, drugi dan zaredom, jer rast prinosa na španjolske i francuske obveznice pokazuje da ne jenjavaju strahovanja ulagača od širenja dužničke krize u eurozoni.

Dow Jones indeks pao je 1,13 posto, na 11.770 bodova, dok je S&P 500 potonuo 1,68 posto, na 1.216 bodova, a Nasdaq indeks 1,96 posto, na 2.587 bodova.

Strahovanja od širenja europske dužničke krize ne jenjavaju. Na aukciji španjolskih obveznica prinosi su jučer dosegnuli 6,97 posto, najvišu razinu od 1997. godine, a porasli su i prinosi na francuske dužničke papire.

Nakon što su prošloga tjedna prinosi na talijanske obveznice premašili kritičnu razinu od 7 posto, sada su i prinosi na španjolski 10-godišnji dug blizu te granice, koja se smatra dugoročno neodrživim troškom financiranja. Portugal i Irska svojedobno su zatražili međunarodnu pomoć kada su prinosi na njihove dugove dosegnuli tu razinu.

Strahovanja da bi dužnička kriza mogla izazvati usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava, a u eurozoni i novu recesiju, izazvala su jučer pad cijena dionica u svih 10 sektora S&P 500 indeksa.

Zbog oštrog pada cijena nafte i sirovina, među najvećim su gubitnicima bili energetski i rudarski sektor, s padom od 2,1, odnosno 2,9 posto. S&P indeks tehnološkog sektora skliznuo je, pak, 2,2 posto, a pod snažnim je pritiskom, što je već uobičajeno, bio i financijski sektor.

No, oštar pad cijena dionica posljedica je i tehničkih uzroka, kažu analitičari, koji ističu da je val rasprodaja potaknut padom S&P 500 indeksa ispod razine podrške od 1.225 bodova.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE oslabio je 1,56 posto, na 5.423 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,07 posto, na 5.850 bodova, a pariški CAC 1,78 posto, na 3.010 bodova.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙