FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Wall Streetu cijene dionica pale peti dan zaredom

Autor: neba
NEW YORK, 23. studenog 2011. (Hina/Reuters) - U utorak su na Wall Streetu cijene dionica pale peti dan zaredom, što je posljedica straha ulagača od produbljivanja dužničke krize u eurozoni, nakon što su prinosi na španjolske obveznice dosegnuli novu rekordnu razinu.

Dow Jones indeks oslabio je 0,46 posto, na 11.493 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,41 posto, na 1.188 bodova, a Nasdaq indeks 0,07 posto, na 2.521 bod.

Tržište je i dalje pod pritiskom europske dužničke krize, zbog čega je u proteklih pet dana S&P 500 indeks potonuo 5,5 posto.

Premda je na parlamentarnim izborima u nedjelju pobijedila oporba, koja se smatra sklonija mjerama štednje nego prethodna vlada, prinosi na 10-godišnje španjolske obveznice dosegnuli su na jučerašnjoj aukciji novu najvišu razinu u 14 godina, 6,58 posto.

Približavanje prinosa kritičnoj granici od 7 posto, koja se smatra dugoročno neodrživim troškom financiranja, pokazuje da ulagači nisu sigurni da će nova vlada desnog centra dovesti proračun pod kontrolu.

Kako su Grčka, Portugal i Irska zatražile međunarodnu pomoć kada su prinosi na njihove dugove dosegnuli 7 posto, ulagači se plaše da će Španjolska biti slijedeća članica eurozone kojoj će trebati pomoć Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda kako bi se izvukla iz krize.

Vijest da bi MMF mogao ponuditi kratkoročne kredite prezaduženim članicama eurozone, kako bi im pomogao riješiti financijske probleme, ponešto je ohrabrila ulagače, no entuzijazam je brzo splasnuo.

Na tržište je negativno utjecao i revidirani podatak o rastu bruto domaćeg proizvoda SAD-a u trećem tromjesečju od 2 posto, što je manje od očekivanja i znatno ispod prve procjene od 2,5 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE oslabio je 0,30 posto, na 5.206 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 1,22 posto, na 5.537 bodova, a pariški CAC 0,84 posto, na 2.870 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙