FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Wall Streetu cijene dionica pale četvrti dan zaredom

Autor: neba
NEW YORK, 22. studenog 2011. (Hina/Reuters) - U ponedjeljak su na Wall Streetu cijene dionica oštro pale, četvrti dan zaredom, jer dužnički problemi s obje strane Atlantika navode ulagače na povlačenje iz rizičnih investicija.

Dow Jones indeks potonuo je 2,11 posto, na 11.547 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,86 posto, na 1.192 boda, a Nasdaq indeks 1,92 posto, na 2.523 boda.

Odbor američkog Kongresa, kojega čine po šest predstavnika demokrata i republikanaca, izvijestio je jučer da su propali pregovori oko smanjenja proračunskog deficita, što i nije veliko iznenađenje, s obzirom na nepopustljiva stajališta obje strane po pitanju smanjenja rashoda i povećanja poreza.

Premda je ishod pregovora, koji traju od kolovoza, očekivan, ulagači se plaše da nemogućnost dogovora između republikanaca i demokrata po pitanju deficita pokazuje da će se i oko drugih proračunskih mjera, kao što je produljenje važenja poreznih olakšica ili naknada za nezaposlene, idućih mjeseci u Kongresu voditi 'rovovska bitka'.

A ako te mjere ne dobiju 'zeleno svjetlo', to bi moglo izazvati smanjenje potrošnje Amerikanaca, što bi naštetilo gospodarstvu.

Ulagači se također plaše da bi neuspjeh pregovora mogao izazvati buru na financijskim tržištima, slično kao u kolovozu, kada je agencija Standard & Poor's smanjila vrhunski AAA rejting SAD-a jer su političari tek u zadnji tren postigli dogovor o povećanju razine zaduživanja SAD-a.

Bonitetne agencije zasad šute po pitanju rejtinga SAD-a, no ne i članica eurozone.

Moody's je jučer upozorio da bi rast kamata na francuske državne dugove i slabost tamošnjeg gospodarstva mogli negativno utjecati na vrhunski AAA kreditni rejting te zemlje.

A prinosi na obveznice prezaduženih članica eurozone i dalje rastu. Premda su u nedjelju na parlamentarnim izborima u Španjolskoj pobijedili konzervativci, skloniji mjerama štednje od prethodne vlade, prinosi na dugove te članice eurozone i jučer su porasli.

Zbog dužničkih problema s obje strane Atlantika, jučer su pale cijene u svih 10 sektora S&P 500 indeksa i svih 30 dionica koje čine Dow Jones.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE skliznuo je 2,62 posto, na 5.222 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,35 posto, na 5.606 bodova, a pariški CAC 3,41 posto, na 2.894 boda.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙