FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Wall Streetu zavladao oprez uoči izvješća o zaposlenosti

Autor: neba
NEW YORK, 2. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - U četvrtak su na Wall Streetu cijene dionica blago pale, nakon snažnog rasta dan prije, jer je splasnula euforija potaknuta intervencijom najvećih središnjih banaka u svijetu, pa su ulagači oprezni uoči objave ključnog izvješća o zaposlenosti u SAD-u.

Dow Jones indeks oslabio je 0,21 posto, na 12.020 bodova, a S&P 500 0,19 posto, na 1.244 boda. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,22 posto, na 2.626 bodova.

Tržište se smirilo, nakon što su u srijedu cijene dionica skočile više od 4 posto, potaknute koordiniranom akcijom šest najvećih svjetskih središnjih banaka kojoj je cilj smanjenje cijene kredita u dolarima, što bi trebalo ublažiti pritisak dužničke krize na europske banke.

Dobri podaci iz američkog gospodarstva podržavaju tržište, no postoji bojazan da bi se u petak ulagači mogli odlučiti na dobitonosnu prodaju nakon izvješća o zaposlenosti, s obzirom da su od početka tjedna cijene dionica porasle oko 7 posto.

U anketi Reutersa procjenjuje se da je u studenome broj zaposlenih porastao za 122.000.

Premda je izvješće o zaposlenosti u SAD-u izuzetno važno, ulagači su i dalje najviše fokusirani na troškove zaduživanja u Europi. Prinosi na talijanske i španjolske obveznice jučer su pali, zahvaljujući dobroj potražnji, no taj bi predah mogao biti kratak ako europski lideri uskoro ne usuglase uvjerljiv plan za suzbijanje dužničke krize.

I dok europska gospodarstva zbog dužničke krize uronjavaju u recesiju, američko je gospodarstvo u prilično dobroj formi. Prema izvješću Instituta za menadžere nabave, industrijska aktivnost porasla je u studenome po najvišoj stopi od lipnja, a porasle su i nove narudžbe.

Međutim, broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima porastao je prošloga tjedna za 4.000, na 402.000, što pokazuje da se tržište rada ne oporavlja znatnije.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer blago pale. Londonski FTSE oslabio je 0,29 posto, na 5.489 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,87 posto, na 6.035 bodova, a pariški CAC 0,78 posto, na 3.129 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙