FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Wall Streetu cijene blago porasle, no ulagači su oprezni

Autor: neba
NEW YORK, 16. studenog 2011. (Hina/Reuters) - U utorak su na Wall Streetu cijene dionica blago porasle, zahvaljujući dobrim signalima iz američkog gospodarstva, no trgovalo se oprezno jer se ulagači plaše da bi rast prinosa na europske obveznice mogao produbiti dužničku krizu.

Dow Jones indeks ojačao je 0,14 posto, na 12.096 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,48 posto, na 1.257 bodova, a Nasdaq indeks 1,09 posto, na 2.686 bodova.

Najviše su jučer porasle cijene dionica u sektorima koji su najosjetljiviji na kretanja u gospodarstvu jer potrošnja u SAD-u raste snažnije nego što se očekivalo. U listopadu je, naime, promet u trgovina na malo ojačao 0,5 posto, što je još jedan u nizu podataka koji pokazuju da će SAD izbjeći novu recesiju.

No, eurozona je na rubu recesije. Jučer objavljeni podaci pokazuju slabašan 0,2-postotan rast bruto domaćeg proizvoda tog bloka u trećem tromjesečju, dok prvi pokazatelji za listopad navode na zaključak da će u tekućem kvartalu gospodarstvo uroniti u blagu recesiju.

Posljedica je to dužničke krize koja je i dalje daleko od rješenja. Premda su odahnuli nakon što je talijanski premijer Silvio Berlusconi podnio ostavku, ulagači nisu baš sigurni da će nova vlada, koju sastavlja bivši europski povjerenik Mario Monti, brzo provesti nužne reforme.

Zbog toga su i jučer porasli prinosi na talijanske obveznice, što Italiji znatno povećava troškove financiranja golemog, oko 2.000 milijardi eura vrijednog državnog duga.

Porasli su i prinosi na španjolske, pa i francuske obveznice, što potiče strahovanja od produbljivanja dužničke krize.

Zbog toga su ulagači vrlo oprezni, na što ukazuje mršav obujam trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo samo 6,3 milijarde dionica, znatno ispod prosječnog dnevnog obujma u ovoj godini od 8 milijardi.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE oslabio je 0,03 posto, na 5.517 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 0,87 posto, na 5.933 boda, a pariški CAC 1,92 posto, na 3.049 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙