FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 5. prosinca 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 12,30 sati.

ZAGREB - SAD čestita hrvatskom narodu na uspješnoj provedbi parlamentarnih izbora, svima koji su izabrani za zastupnike u Hrvatskom saboru, te se raduje suradnji s čelnikom pobjedničke koalicije Zoranom Milanovićem i novom vladom, priopćeno je u ponedjeljak iz američkog veleposlanstva u Hrvatskoj, a u priopćenju se dodaje da Hrvatska pod novim vodstvom može računati na prijateljstvo i potporu SAD-a i u idućim godinama. "Hrvatska pod novim vodstvom može računati na prijateljstvo i potporu SAD-a i u idućim godinama", stoji u priopćenju. U priopćenju američko veleposlanstvo pozdravlja i postignuća premijerke Jadranke Kosor i njezine vlade u prošle dvije i pol godine, "posebice povijesni uspjeh u utiranju hrvatskog puta u Europsku uniju i jačanju našeg partnerstva u NATO-u".

SARAJEVO - Predsjedatelj Zastupničkog doma parlamenta Bosne i Hercegovine Denis Bećirović u ponedjeljak je uputio poruku vođama Kukuriku koalicije čestitajući im pobjedu na izborima za novi saziv Hrvatskog sabora. U čestitki Zoranu Milanoviću, Radimiru Čačiću, Ivanu Jakovčiću i Silvanu Hrelji Bećirović je naveo kako mu je zadovoljstvo uputiti najiskrenije čestitke povodom "uvjerljive pobjede" na uspješno organiziranim i provedenim demokratskim izborima. "Koristim priliku izraziti nadu da ćemo odnose između Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Hrvatskog sabora ubuduće intenzivnije i produktivnije razvijati, za dobrobit naših građana i država", navodi Bećirović.

LJUBLJANA - Budući mandatar za sastav nove slovenske vlade Zoran Janković, čija je stranka na nedjeljnim prijevremenim izborima osvojila 28 mandata u parlamentu koji broji 90 zastupnika i u kojemu je sedam stranaka, neće imati lak zadatak sastaviti djelotvornu koalicijsku vladu i ispuniti svoja obećanja iz predizborne kampanje, glavne su ocjene političkih komentara u Sloveniji dan nakon izbora. Po komentaru ljubljanskog "Dela", pobjeda Jankovića i njegove nedavno osnovane stranke Pozitivna Slovenija ne jamče brz završetak političke nestabilnosti jer treba što prije sastaviti novu vladu u situaciji krize u Sloveniji i širem okruženju.

BONN - Međunarodna zajednica ostat će angažirana u Afganistanu i nakon povlačenja borbenih postrojbi krajem 2014., obećao je u ponedjeljak njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle otvarajući u Bonnu međunarodnu konferenciju o toj zemlji. "Međunarodni angažman za Afganistan nastavit će se (...) no bit će drukčiji. Usredotočit će se na obnovu i razvoj", rekao je Westerwelle i naglasio međusoban i recipročan angažman Afganistanaca i međunarodne zajednice. Iako su Sjedinjene Države i Njemačka pozvali Pakistan da odustane od bojkota na koji se odlučio u znak odmazde za pogibiju svojih 24 vojnika u graničnom području koje je greškom usmrtio NATO, službeni Islambad nije uputio svoje izaslanstvo u Bonn. Skup je otvoren točno deset godina nakon prve konferencije u Bonnu nakon što je koalicija na čelu s Amerikancima svrgnula talibanski režim. Tog 5. prosinca 2001. sklopljen je pod okriljem UN-a sporazum afganistanskih strana o osnutku prijelazne vlade i međunarodnih sigurnosnih snaga.

DEN HAAG - Međunarodni sud pravde u Haagu, najviši sud UN-a, presudio je u ponedjeljak da je Grčka, blokirajući Makedoniju na njezinu putu u NATO zbog spora oko imena te države, prekršila obveze iz bilateralnog sporazuma kojeg su zemlje sklopile prije 16 godina i kojim se uređuje da se Grčka neće protiviti članstvu Makedonije u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji pod uvjetom da ona zahtjev podnese pod nazivom Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija. Odluka Međunarodnog suda pravde konačna je, na nju se ne može uložiti žalba i obvezujuća je za obje strane. Makedonija je u studenom 2008. godine tužila Grčku nakon što je ta zemlja vetom onemogućila početak njezinih pregovora o pristupanju NATO-u na summitu vojnog saveza održanog u travnju 2008. u Bukureštu na kojem je Makedonija podnijela molbu za članstvom. Sud nije udovoljio zahtjevu Makedonije da naloži Grčkoj da se ubuduće suzdrži od takvih postupaka.

PARIZ - Aktivisti Greenpeacea u ponedjeljak ujutro upali u nuklearnu elektranu Nogeng-sur-Saine, od Pariza udaljenu 95 km, izvijestio je glasnogovornik organizacije, a informaciju je potvrdila i policija. U priopćenju Greenpeacea stoji kako su njihovi aktivisti upali u nuklearku jutro oko 6:00 sati po mjesnom vremenu da bi "uputili poruku o tomu kako sigurna nuklearka ne postoji". U nuklearku je, kako je izvijestila žandarmerija, upalo osam aktivista. Posebni savjetnik francuskoga predsjednika Nicolasa Sarkozyja, Henri Guaino, u ponedjeljak je upozorio da bi trebalo izvući pouku iz upada Greenpeaceovih aktivista u nuklearnu elektranu te razmisliti o boljoj sigurnosti nuklearnih postrojenja.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙