FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 15. studenog 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska vlada danas je odlučila s 30 milijuna kuna obeštetiti poljoprivredne proizvođače za štete od elementarnih nepogoda nastalih do 1. studenoga ove godine, a s 2,5 milijuna kuna proizvođače povrća za štete nastale uslijed tržišnog poremećaja uzrokovanog pojavom bakterije Echerichia coli u Europi. Sredstva su osigurana iz tekuće pričuve državnog proračuna, a dobit će ih poljoprivrednici kojima je šteta na usjevima veća od 60 posto uz uvjet da do 22. studenog županijska povjerenstva Ministarstvu poljoprivrede dostave podatke o štetama. Vlada je prihvatila i memorandum o suglasnosti o interkonekcijama sjever-jug za električnu energiju i plin u području srednjoistočne i jugoistočne Europe, te konekcije za opskrbu naftom u srednjoistočnoj Europi, koji je usklađen s Energetskom strategijom 2020. i Zaključkom Europskog vijeća o energetici iz veljače ove godine.

RIJEKA - Riječka Transadria d.d. u stečaju nastavit će s poslovanjem, stečajni upravitelj izradit će stečajni plan, a dio financijske imovine koji se neće koristiti u nastavku poslovanja ponudit će se na prodaju, odlučili su danas vjerovnici te tvrtke. Na prvom ispitnom i izvještajnom ročištu, koji je danas održan u sklopu stečajnog postupka pokrenutog prije nekoliko mjeseci na riječkom Trgovačkom sudu, stečajni upravitelj Zdravko Čupković izvijestio je da je imovina Transadrije procjenjena na 167,7 milijuna kuna. Prijavljena je ukupno 631 tražbina od ukupno 241,6 milijuna kuna. Stečajni upravitelj priznao je 183,07 milijuna kuna tražbina, a osporio je 58,6 milijuna kuna. Rekao je da je Transadria preglomazna za sadašnji obujam poslovanja i da će u konačnici od sadašnjih oko 140 radnika u tvrtki ostati njih oko 100.

ZAGREB - Predstavnici radnica Kamenskog, Prava na grad i Zelene akcije prosvjedovali su danas pred zgradom Državnog odvjetništva nakon čega su ih primili glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan koji su im rekli da postupaju po kaznenoj prijavi podnesenoj zbog uništavanja tvrtke Kamensko, a u vezi "slučaja Dalda" čekaju na policijski izvještaj. Radnice Kamenskog i aktivisti Prava na grad i Zelene akcije došli su pred DORH tražeći odgovor na pitanje što je učinjeno u vezi kaznene prijave koju su još 15. prosinca prošle godine podnijeli protiv osoba koje smatraju odgovornim za namjerno uništavanje Kamenskog, a u prvom redu bivšeg direktora te tvrtke Antuna Crlenjaka. Nakon razgovora s Bajićem i Cvitanom izvijestili su kako im je rečeno da nadležne institucije postupaju po prijavi, te da su neki elementi prijave već na sudovima.

ZAGREB - Na ljestvici kvalitete "Croatia Quality Top 10", koja je formirana na osnovu iskustva i mišljenja hrvatskih potrošača, na prvom mjestu je koprivnička prehrambena tvrtka Podravka, a potom Kraš pa Vindija, izvjestili su danas iz QUDAL (QUality meDAL) Hrvatska koji je na osnovu svog istraživanja predstavio je danas prvu hrvatsku ljestvicu kvalitete. Na prvom mjestu ljestvice kvalitete nalazi se Podravka s 10,3 posto glasova hrvatskih građana. Slijede Kraš (6,1 posto glasova), Vindija (5,7 posto), Nike (4,9 posto), Gavrilović (3,9 posto), Adidas (3,2 posto), Mercedes (2,7 posto), Gorenje (2,7 posto), Nivea (2,2 posto) te Dukat s 2 posto glasova. Lista je sastavljena na temelju inovativnog QUDAL (QUality meDAL) DEEPMA istraživanja koje je tijekom rujna na reprezentativnom uzorku od 804 hrvatskih građana proveo Centar za istraživanje tržišta GfK.

ZAGREB - Nešto više od polovine hrvatskih građana odabralo bi kune kao valutu kod uzimanja kredita, pokazalo je istraživanje GfK Hrvatske. U nedavnoj raspravi uz rješavanje problema vezanih za jačanje švicararskog franka neki su se ekonomisti zalagali za ukidanje valutne klauzule, a GfK je proveo anketu što o tome misle građani. Na pitanje kada biste sada trebali kredit za adaptaciju stana, u kojoj valuti biste odabrali kredit, njih 56 posto je odabralo kunu. Gotovo četvrtina ispitanika, ili 23 posto, odlučilo bi se za euro. Svega 2 posto odabralo bi neku drugu valutu, dok ih je blizu jedne petine na to pitanje odgovorilo da ne zna.

ZAGREB - Većina zaposlenih u Hrvatskoj ne može ili ne želi izostati s posla zbog bolesti pa istovremeno boluju i rade, pokazuju rezultati ankete provedene na portalu Moj.Posao.net među 564 ispitanika. Više od 70 posto anketiranih ne može ili ne želi izostati s posla zbog bolesti. Samo 17 posto sudionika ankete uzima bolovanje kad osjete potrebu. Kao razlozi uzimanja bolovanja najčešće se navode želja za ozdravljenjem i zaštita kolega od prenošenja bolesti. Među zastupljenijim razlozima su i ušteda, poglavito kod onih zaposlenih koji nisu primili po nekoliko plaća.

ZAGREB - Vrijednost otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u trećem tromjesečju ove godine iznosila je 3,1 milijardu kuna, što je 28,6 posto više nego u istom razdoblju lani, podaci su Državnog zavoda za statistiku. Pritom je vrijednost prodaje iz vlastite proizvodnje poslovnih subjekata dosegnula 1,6 milijardi kuna i porasla je 22,4 posto, dok je vrijednost otkupa od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iznosila 1,48 milijuna kuna, što je rast od 36,1 posto. Po podacima DZS-a, prosječna proizvođačka cijena (cijena u koju su uključeni porezi, osim PDV-a, a isključene subvencije i ostali novčani poticaji) meke pšenice, ozima - merkantilna u trećem je tromjesečju iznosila 1.371,32 kune po toni, a kukuruza (merkantilnog) 1.280,49 kuna po toni.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj su burzi Crobex indeksi danas pali, uz mršav promet, što je posljedica negativnog raspoloženja na svjetskim tržištima, koja su pod pritiskom strahovanja ulagača od širenja dužničke krize i nove recesije u eurozoni. Crobex indeks bio je oko 12,00 sati u minusu 0,51 posto, na 1.835 bodova, a Crobex10 0,69 posto, na 1.006 bodova. Redovni promet dionicama do podne iznosio je 2,3 milijuna kuna, što je oko 300 tisuća kuna manje nego jučer u ovo doba. Do podneva milijunski promet ostvaren je samo dionicom HT-a. Cijena joj je pritom pala za 0,6 posto, na 243,53 kune. S prometom od oko 300 tisuća kuna slijedi dionica Dalekovoda, uz pad cijene za 1,6 posto.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnici Hrvatske narodne banke ojačala prema euru za 0,09 posto u odnosu na jučerašnju tečajnu listu, a ojačala je i prema švicarskom franku, dok je oslabila prema američkom dolaru i britanskoj funti. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,472565 kuna. Na vrijednosti je prema kuni izgubio i švicarski franak, za 0,45 posto, te srednji tečaj franka iznosi 6,024804 kune. Istodobno je američki dolar ojačao prema kuni za 1,12 posto, na 5,521328 kuna, a porasla je i vrijednost britanske funte, za 0,54 posto, na 8,754176 kuna po srednjem tečaju.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙