FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12.30

Autor: sdje
ZAGREB, 29. studenog 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12.30:

ISTANBUL

Međunarodna zajednica možda odluči da je uspostava tampon-zone u Siriji nužna ako odande počnu bježati tisuće ljudi, rekao je u utorak turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu. Sirijska vlada mora naći načina da uspostavi mir sa svojim građanima, a Damask još može prihvatiti međunarodne promatrače koje je predložila Arapska liga, rekao je Davutoglu u intervjuu za televiziju Kanal 24. Turska ne želi razmatrati mogućnost vojne intervencije u susjednoj Siriji, ali spremna je za svaki scenarij, rekao je Davutoglu.

MOSKVA

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov zatražio je u utorak da se Siriji prestanu upućivati ultimatumi pošto je Arapska liga uvela oštre sankcije sirijskome režimu, a Sjedinjene Države i Europska unija pozvale su ga da odmah prekine nasilje. "Najvažnije je sada prestati s ultimatumima i raditi na smirivanju stanja na političkoj razini", drži Lavrov. U Siriji treba primijeniti mirno rješenje kako je to učinjeno u slučaju Jemena, rekao je ruski ministar. Pritisak na sve partnere u mirovnom procesu u Jemenu dao je rezultata, plan je potpisan i takav pristup treba primijeniti i za Siriju, drži Lavorv te dodaje da ultimatumi kojima se služe pojedine države i napose Arapska liga, ne rješavaju problem. Arapska liga u nedjelju je prihvatila oštre gospodarske sankcije protiv Sirije, prve mjere takvih razmjera nametnute nekoj svojoj članici.

PARIZ

Smjernice za izmjenu upravljanja eurozonom, o kojima se Pariz suglasio s Berlinom, zahtijevaju više discipline i solidarnosti pri rješavanju dužničke krize, rekla je u utorak glasnogovornica francuske vlade. "S njemačkim partnerima pripremamo prijedlog koji predviđa više discipline za eurozonu: povratak na proračunsku ravnotežu, zlatno pravilo za sve države, a istodobno više solidarnosti za eurozonu te jačanje ustanova koje bi mogle učinkovito reagirati", rekla je Valerie Pecresse. Sve države moraju prihvatiti propis "nultog deficita" rekla je glasnogovornica. Upitana je li moguća podjela eurozone na dvije skupine: na uspješne i na krhke zemlje, Pecresse je rekla da Francuska takav model ne zagovara.

SARAJEVO -

Novi sastanak lidera najvećih parlamentarnih stranaka u Bosni i Hercegovini nema smisla nakon što su na njihovom posljednjem susretu u Italiji proteklog vikenda ponovo istaknute sve postojeće razlike, ocjena je predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmana Tihića koji je ovog tjedna trebao organizirati novi sastanak "šestorke" kako bi se na njemu pokušala dogovoriti uspostava nove vlasti u BiH. Predsjednik HDZ BiH Čović je potvrdio kako je dogovoreno da novih pregovora ne bude sve dok ne postane izvjesno kako je izgledan dogovor o uspostavi nove vlasti. Predsjednik Glavnog odbora SDP-a Damir Hadžić u utorak je ponovio kako za tu stranku u sadašnjoj situaciji opcija izvanrednih izbora postaje sve izglednija. Izvjestiteljica Europskog parlamenta za BiH Doris Pack, koja je također sudjelovala na seminaru u Cadenabbiji, za razliku od medija i političara iz BiH, smatra kako je taj skup ipak imao pozitivnu dimenziju i ističe da je dogovor stranaka u BiH moguć još ovog tjedna.

KABUL

Zapovjednik snaga NATO-a u Afganistanu (ISAF) obavijestio je afganistanskog predsjednika Hamida Karzaia da je naredio da se vojnicima koalicije utvrde pravila pucanja radi zaštite civila, objavio je u utorak ured afganistanskog predsjednika. Isaf nije za sada potvrdio tu informaciju. Prema afganistanskom predsjedništvu, američki general John Allen, glavni zapovjednik Isafa, poslao je pismo predsjedniku Karzaiu kako bi mu osobno prenio izraze tuge zbog gubitaka života civilnog stanovništva u incidentima u kojima je sudjelovao Isaf tijekom posljednjih sedam dana. Smrt civila tijekom NATO-ovih operacija, koje su relativno česte, osjetljiva su tema u Afganistanu, gdje nakon deset godina strane vojne nazočnosti jača antizapadno raspoloženje. Civilni gubici izazivaju napetosti između predsjednika Karzaia i njegovih saveznika iz NATO-a.

ISLAMABAD

Pakistan je u utorak odlučio bojkotirati međunarodnu konferenciju o Afganistanu 5. prosinca u Bonnu u znak prosvjeda zbog napada Isafa u kojem su u subotu ubijena 24 vojnika, rekao je jedan dužnosnik vlade u Islamabadu. Odluka je donesena tijekom izvanrednog sastanka vlade nakon bombardiranja u subotu, dan nakon udara NATO-a koji je i sam priznao da je riječ o "nehotičnom i tragičnom izgredu", dodao je taj neimenovani dužnosnik. Ministri iz više od 100 zemalja trebali bi se sastati 5. prosinca u Bonnu na razgovorima o budućnosti Afganistana nakon povlačenja NATO-a 2014. Islamabad je blokirao tranzit kamionima za opskrbe NATO-a u Afganistanu.

BANGKOK

Tajlandska premijerka Yingluck Shinawatra hospitalizirana je u utorak ujutro zbog trovanja hranom, rekla je glasnogovornica vlade. Glasnogovornica Titima Chaisang je novinarima rekla da je premijerka tražila od svog zamjenika Yongyutha Wichaidita da predsjeda vladom u utorak. Sestra bivšeg premijera u egzilu Thaksina Shinawatre je doživjela teške kritike zbog načina na koji je vlada reagirala na najteže poplave u zemlji u posljednjim desetljećima, u kojima je smrtno stradalo više od 600 ljudi od kraja srpnja.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙