FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

Autor: sdje
ZAGREB, 3. studenog 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9.30:

ATENA

Grčki ministar financija Evangelos Venizelos izjavio je u četvrtak kako se protivi referendumu o euru u Grčkoj, smatrajući da je grčka pripadnost euro zoni "povijesna pobjeda grčkog naroda koja se ne može dovoditi u pitanje". "Mjesto grčkog naroda u euro zoni je povijesna pobjeda grčkog naroda koja se ne može dovoditi u pitanje. To ne može ovisiti o referendumu", kazao je Venizelos u priopćenju izdanom u četvrtak ujutro po njegovu povratku iz Cannesa nakon susreta grčkog premijera Georgesa Papandreoua s europskim čelnicima i čelnicima MMF-a okupljenima na G20. Iz teksta priopćenja proizlazi, prenosi Reuters, kako se Venizelos ne slaže sa stajalištima svog premijera Papandreoua i čelnika Francuske i Njemačke, Nicolasa Sarkozya i Angele Merkel, koji su u srijedu navečer nakon sastanka u Cannesu poručili da Grčka neće dobiti sredstva dok se ne izjasni o tome želi li ostati u eurozoni ili ne. Venizelos je ponovo pozvao grčku oporbu da podrži vladu i pomogne Grčkoj ostati u eurozoni. "Ako želimo zaštiti zemlju, moramo uz pošivanje nacionalnog jedinstva, političke odgovornosti i konsenzusa, bez odlaganja provesti odluku Bruxellesa od 26. listopada", rekao je Venizelos.

U grčkom parlamentu od srijede traje rasprava o povjerenju vladi premijera Papandreoua koja će trajati do petka, kad se održava glasovanje. To bi moglo srušiti vladu Papandreoua koji u parlamentu ima većinu od samo dva zastupnika od ukupno 300. Skupina zastupnika vladajuće stranke PASOK zatražila je u srijedu ostavku premijera Papandreoua tvrdeći da je neočekivanom najavom referenduma ugrozio najnoviji sporazum o pomoći s EU. Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da se većina grka protivi međunarodnim zajmovima koji su uvjetovani oštrim mjerama štednje, ali su za ostanak u eurozoni.

PEKING

"Na Europi je da riješi problem svojeg duga", kazao je u Cannesu kineski predsjednik Hu Jintao francuskom kolegi Nicolasu Sarkozyju, istodobno izražavajući povjerenje u sposobnost Starog kontinenta da se suoči s problemom, izvješćuje u četvrtak kineska agencija Xinhua. "Na Europi je da riješi problem europskog duga", izjavio je predsjednik Hu Sarkozyju na radnoj večeri u srijedu, uoči otvaranja summita G20 u tom gradu na jugoistoku Francuske. "Vjerujemo da Europa posjeduje svu potrebnu mudrost i sposobnost da riješi problem duga", kazao je šef države drugog svjetskog gospodarstva.

Summitu G20 prethodio je krizni mini-summit glavnih europskih čelnika, MMF-a i grčkog premijera Georgesa Papandreoua, čija je neočekivana objava referenduma uznemirila prisutne. "Kina aktivno podržava Francusku na tom summitu", kazao je Hu objašnjavajući da bi G20 trebao poslati jasan signal o potrebi održavanja rasta i stabilnosti za međunarodnu zajednicu.

BAKUBA

Najmanje šest osoba poginulo je u četvrtak, a 23 je ranjeno u dvjema eksplozijama bombi u iračkom gradu Bakubi, prenio je Reuters iz sigurnosnih izvora. Napadač samoubojica detonirao je pojas s eksplozivima ispred vojne baze u Bakubi, 65 kilometara sjeveroistočno od Bagdada, gdje su pripadnici sunitske paravojne jedinice čekali u redu za isplatu plaća. "Prema prvim informacijama, poginulo je 6 osoba, a 23 su ranjene, međutim broj žrtava bi mogao biti veći", izjavio je glasnogovornik pokrajinskog ministarstva zdravlja u Dijali, Faris al-Azavi. Policijski izvori javili su o 10 mrtvih i 40 ranjenih.

MOSKVA

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u četvrtak da sumnja u "nepristran" karakter osude svojeg državljanina Viktora Buta, proglašena krivim u srijedu u New Yorku jer je htio prodati arsenal pušaka i raketa namijenjen ubijanju Amerikanaca. Rusko ministarstvo u priopćenju je osudilo "nenormalno teške uvjete" zatočenja Buta, smišljene da ga "primoraju na 'dogovor' s pravosuđem". "Sve to potiče sumnju u temelje na kojima se bazira optužba i nepristran karakter sudske odluke", rečeno je iz ministarstva koje dodaje da želi vratiti Buta u Rusiju. "Naš je cilj vratiti ga u njegovu domovinu", kazao je taj isti izvor. Rus Viktor But, kojega SAD smatra jednim od najvećih trgovaca oružjem na svijetu, savezni sud je proglasio krivim po svim točkama optužnice podignute protiv njega. Prijeti mu zatvorska kazna od 25 godina do doživotnog zatvora a bit će poznata 8. veljače, rekao je sudac Shira Scheindlin. But koji se ne smatra krivim žalit će se, najavio je njegov odvjetnik.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙