FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 14. studenoga 2011. (Hina) - Pregled vijest iz svijeta do 4,30 sati:

RIM - Predsjednik Italije Giorgio Napolitano zadužio je bivšeg europskog povjerenika Maria Montia u nedjelju navečer da sastavi novu vladu koja će naslijediti vladu Silvia Berlusconija, objavilo je talijansko predsjedništvo. Imenovanje je uslijedilo nakon dana intenzivnih političkih konzultacija radi osiguranja konsenzusa i parlamentarne većine Mariu Montiju. Sukladno Ustavu njegovo imenovanje deset dana kasnije trebaju potvrditi dva doma parlamenta. Znan i pod nadimkom "kardinal", Monti je na glasu kao sposoban i nezavisan stručnjak koji je tijekom deset godina, od 1994. do 2004., obnašao dužnost europskog povjerenika za tržišno natjecanje. U srijedu ga je predsjednik Giorgio Napolitano imenovao doživotnim senatorom, a riječi hvale na njegov račun nije štedila ni glavna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde. Napolitano je nakon imenovanja pozvao na ulaganje političkih napora kako bi se svladala financijska kriza koja je ugrozila eurozonu. On je naglasio da Italija mora vratiti povjerenje ulagača i europskih institucija. Monti je kazao novinarima da će žurno raditi kako bi sastavio vladu za koju se nada da će izbaviti zemlju iz izvanrednog stanja.

BRUXELLES - Europska unija pozdravila je u nedjelju imenovanje bivšeg europskog povjerenika Maria Montija, zaduženog za sastavljanje nove talijanske vlade i naglasila je da će i dalje nadzirati proces reformi u Italiji. Imenovanje Montija "šalje novu ohrabrujuću poruku koja pokazuje odlučnost talijanskih vlasti da svladaju krizu", naveli su zajedničkom priopćenju predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i predsjednik EU Herman Van Rompuy. "Komisija će i dalje nadzirati primjenu mjera koje je Italija poduzela radi poticanja rasta i zapošljavanja", dodali su.

HONOLULU - Američki predsjednik Barack Obama je u nedjelju na Forumu azijsko-pacifičke gospodarske suradnje (APEC) na Havajima rekao da je azijsko-pacifička regija vrlo važna za američki napredak ali da gospodarski rast treba biti uravnotežen i održiv. Na sastanku sa čelnicima APEC-a on je rekao da će njihovi razgovori biti usmjereni na poticanje "zelenog" rasta, na to kako pomoći srednjim i manjim tvrtkama da više izvoze. Obama je u subotu najavio dogovor o osnivanja "transpacifičkog parnerstva" kako bi se stvorila najveća zona slobodne razmjene na svijetu. U transpacifičko partnerstvo su uključene SAD i Japan, ali ne Kina, koja kritizira neke aspekte koje drži nepovoljnima za zemlje u razvoju. "Razgovarat ćemo o načinima zajedničkog rada na ubrzanju gospodarskog rasta", dodao je američki predsjednik kolegama. "Inzistiram na činjenici da je azijsko-pacifička regija vrlo važna za gospodarski rast Amerike. Mislimo da je to apsolutni prioritet, jer ukoliko to područje ne napreduje, nećemo uspjeti vratiti naše građane na posao, razviti naše gospodarstvo ni povećati tržišta", rekao je Obama.

HONOLULU - Kanada i Meksiko žele se pridružiti pregovorima o uspostavi azijsko-pacifičke zone slobodne trgovine, što je velik poticaj toj američkoj inicijativi za jačanje ekonmskog rasta u toj regiji, objavljeno je na marginama summita Azijsko-pacifičkog foruma za gospodarsku suradnju (APEC) na Havajima. U pregovorima za uspostavu zone slobodne trgovine, odnosno za Transpacifički partnerski pakt (TPP), zasad sudjeluje devet zemalja - Sjedinjene Države, Australija, Novi Zeland, Singapur, Malezija, Brunej, Čile i Peru. Japan, treća najjača svjetska ekonomija, objavio je u petak da se želi pridružiti pregovorima, a nedjelju su istu namjeru iskazali Meksiko i Kanada. Priključenje ovih triju zemalja pregovorima mora odobriti svih devet postojećih sudionika, koji se nadaju da će okvirni sporazum dogovoriti sljedeće godine. Samo s priključenjem Japana, primjerice, TPP bi bio oko 40 posto veći nego EU. Kanada i Meksiko već imaju zonu slobodne trgovine sa SAD-om preko NAFTA-e (Sjevernoameričke zone slobodne trgovine) i ispunjenje kriterija im ne bi trebao biti problem.

TEHERAN - Iranske vlasti objavile su u nedjelju da su u svojim sustavima otkrile Duqu, računalni virus za koji informatički stručnjaci kažu da je nastao na temelju virusa Stuxneta, za koji Iranci kažu da mu je clji bio uništiti sustave u nuklearnim postrojenjima Islamske Republike. Čelnik iranske civilne zaštite Golamreza Džalil izjavio je da stručnjaci pretražuju sustave na svim ugroženim mjestima a da su domaći stručnjaci razvili i programe za borbu protiv virusa. "Mi smo u početnoj fazi borbe protiv virusa Duqu", prenosi agencija IRNA njegove riječi. Dok je Struxnet bio usmjeren na nanošenje štete kontrolnim sustavima industrijskih postrojenja i vjeruje se da je uništio neke od iranskih centrifuga za obogaćivanje nuklearnog goriva, stručnjaci kažu kako izgleda da je Duqu napravljen da bi se uz pomoć njega prikupilo što više podataka da bi budući napadi virusima bili učinkovitiji. Iran je za napade kompjuterskim virusom na optužio Izrael i Sjedinjene Države.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙