FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 28. studenog 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) odbacila je inicijativu nekoliko malih trgovaca kojom su tražili pokretanje postupka protiv TDR-a zbog zlouporabe vladajućeg položaja, priopćeno je iz AZTN-a. Podnositelji inicijative - Udruga trgovaca Međimurja, vlasnica trgovačkog obrta Buba te tvrtke Smoking i Kaerotrade iz Zagreba, smatrali su da je TDR novom prodajnom politikom koja je u primjeni od 1. siječnja 2011. nametao nepravedne prodajne cijene i trgovinske uvjete, a sklapanje ugovora uvjetovao dodatnim obvezama koje nisu u izravnoj vezi s predmetom ugovora, te su odbili sklopiti ugovore s TDR-om o prodaji njihovih cigareta. Agencija je provela detaljno ispitivanje stanja na tržištu trgovine cigaretama u Hrvatskoj i utvrdila da nema dostatnih indicija da je TDR novom prodajnom politikom zlorabio vladajući položaj na tržištu niti da je njezino, kratko razdoblje primjene, moglo imati negativne učinke na tržišno natjecanje. Analize su pokazale da u ovome trenutku nema dostatnih elemenata za pokretanje postupka protiv TDR-a, a podnositelji inicijative nisu predočili konkretne indicije ili dokaze o mogućoj zlouporabi, navode iz Agencije.

ZAGREB - Predstavnici Končar Elektroindustrije ove će godine prvi put sudjelovati na zapadnoafričkoj konferenciji o energetici WAPIC 2011 (West African Power Industry Convention) koja se održava u Nigeriji od 28. studenoga do 1. prosinca, izvijestili su iz te tvrtke. Končar će imati izložbeni prostor putem kojeg će zapadnoafričkom tržištu predstaviti svoj proizvodni program opreme i postrojenja za proizvodnju i prijenos električne energije. Sudionicima skupa bit će održana i stručna prezentacija o HE Lešće, prvoj hidroelektrani u Hrvatskoj koja radi potpuno automatski, bez posade, a za koju je Končar izveo većinu elektrostrojarskih radova. Na tržištu Afrike Končar je prisutan već 55 godina, a njegovi proizvodi i postrojenja nalaze se u više od 20 zemalja.

ZAGREB - Prosječna neto plaća zaposlenih u pravnim osobama u Zagrebu za rujan je iznosila je 6.382 kune, što je u odnosu na plaću za kolovoz manje za 18 kuna ili nominalno za 0,3 posto, a u odnosu na rujan prošle godine više za 168 kuna ili za 2,7 posto, pokazuju podaci Odjela za statistiku zagrebačkog Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada. Zagrebačka statistika pokazuje da zaposleni u gospodarstvu imaju nešto nižu prosječnu plaću od zaposlenih u izvan gospodarskim djelatnostima - prosječna zagrebačka neto plaća za rujan u gospodarstvu iznosila je 6.373 kune, a u izvan gospodarskim djelatnostima 6.403 kune. Prema pojedinim djelatnostima, najnižu prosječnu neto plaću za rujan u Zagrebu imali su zaposleni u zaštitnim i istražnim djelatnostima, u iznosu od 3.293 kune. U tek dvije djelatnostima prosjeci plaća za rujan bili su iznad deset tisuća kuna - u upravljačkim djelatnostima; savjetovanju u vezi s upravljanjem prosječna neto plaća za rujan iznosila je 12.362 kune, a u promidžbi (reklami i propagandi) i istraživanju tržišta 10.360 kuna.

RIJEKA - Predstavnici Obrtničke komore Primorsko-goranske županije danas su na konferenciji za novinare istaknuli da je obrtništvo svakim danom u sve težoj situaciji te su od buduće vlasti zatražili rješavanje sedam zahtjeva od kojih je prvi da se uvede financijsku disciplinu na tržište. Obrtnici ističu da obrazovanje nema alternativu, traže jednakopravni položaj gospodarskih subjekata u poslovanju, sudjelovanje u oblikovanju gospodarske politike, ističu potrebu povećanja konkurentnosti obrtništa, fleksibilnosti korištenja radnje snage i osnivanja ministarstva obrta, malog i srednjeg poduzetništva. Predsjednik županijske Obrtničke komore Boris Vukelić kazao je da obrtnici Primorsko-goranske županije, kao i cijela Hrvatska obrtnička komora traže da se o tim pitanjima političke stranke očituju prije izbora. Istaknuo je da je u Primorsko-goranskoj županiji 2009. u obrtništvu izgubljeno 1600 radnih mjesta, te da je u cijeloj Hrvatskoj manje od 10 posto proizvodno usmjernih obrta, što je, smatra, rezultat deindustrijalizacije zemlje.

RIJEKA - Na izvanrednoj Glavnoj skupštini Brodograđevne industrije (BI) 3. maj danas je jednoglasno odobreno pripajanje poduzeća 3. maj Brodogradilište d.d., 3. maj OEK d.o.o. i 3. maj Servis MDU d.o.o. u BI 3. maj d.d., u sklopu provedbe programa preustroja riječke Grupe 3. maj. Predsjednik Uprave BI i Brodogradilišta 3. maj Edi Kučan kazao je da je to pripajanje s pravnog stajališta logično, kao i s gospodarskog. Istaknuo je da je stanje na tržištu nepovoljno za brodograđevnu industriju, da postojanje odvojenih poduzeća više nije neophodno, da ne postoje prepreke za pripajanje te da će se pripajanjem smanjiti troškovi. Po podacima sa skupštine, tvrtka BI 3. maj d.d. nije imala zaposlenih, a nositelj je svih prava na nekretninama brodogradilišta. Zaposlenih, kao ni dulje vrijeme poslovnih aktivnosti, nisu imala ni poduzeća 3. maj OEK i 3. maj Servis MDU, a sva prava radnika koji su zaposleni u Brodogradilištu 3. maj ostat će nepromijenjena nakon pripajanja. Na skupštini je rečeno da je zadršku, tj. rezervu prema pripajanju iskazao Sindikat metalaca Hrvatske, a u vezi s time kako će se pripajanje odraziti na preostala poduzeća u Grupi, odnosno na njihove radnike. U Grupi 3. maj su još 3. maj Tvornica motora i dizalica d.d., 3. maj TIBO, 3. maj STM d.o.o. i 3. maj Ugostiteljstvo.

ZAGREB - Dionički indeks Zagrebačke burze Crobex prekinuo je danas devetodnevni negativni niz, ojačavši za 1,35 posto, na 1.744,25 bodova. Vrijednost specijaliziranog indeksa Crobex10 porasla je za 0,85 posto, na 965,74 boda. Redovni promet na Zagrebačkoj burzi iznosi danas 12,1 milijun kuna, a milijunski su promet ostvarile tri dionice. Najtrgovanija je bila dionica HT-a s prometom od 3,45 milijuna kuna i zadnjom cijenom od 237,51 kunu, što je porast za 0,21 posto. Dionica Jadranske banke protrgovano je za 2,7 milijuna kuna, a cijena te dionice je porasla 5,88 posto, na 1.800 kuna. Među milijunaše uvrstila se i dionica Valamar Adria Holdinga (Dom holding) sa 1,14 milijuna kuna prometa. Cijena te dionice je porasla za 1,79 posto, na 69,50 kuna. Povlaštena dionica Adris grupe ojačala je 1,94 posto, a promet tom dionicom iznosi 669,3 tisuće kuna. Dionica AD Plastika prodano je za 580,8 tisuća kuna, uz rast cijene od 0,30 posto. Na listi dobitnika našle su se i ostale trgovanije dionice - Belja za 5,76 posto, Atlantske plovidbe za 2,07 posto, Dalekovoda za 1,59 posto, Ingre za 1,44 posto, Petrokemije za 0,99 posto, Dukata za 0,74 posto.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙