FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: terminski indeksi ukazuju na oporavak

Autor: scvi
NEW YORK, 28. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi poskočili su danas na krilima optimizma investitora u vezi najnovijih razgovora koji se planiraju održati u Washingtonu u vezi rješavanja europske dužničke krize.

Terminski Dow Jones indeks bio je u 14,00 sati u plusu 258 bod, a tehnološki Nasdaq 51,5 bodova.

Istodobno terminski S&P 500 bio je na dobitku 31,7 bodova, i iznad fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

U Washingtonu će danas američki predsjednik Barack Obama razgovarati s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom van Rompuyem i predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom o načinu rješavanja dužničke krize u eurozoni, koja postupno prerasta u najveću američku brigu u izbornoj 2012. godini.

U utorak, pak, slijedi sastanak ministara financija eurozone, koji će pokušati naći 'zajednički jezik' po pitanju povećanja fonda za financijsku stabilizaciju.

Nešto boljem raspoloženju na Wall Streetu doprinosi i podatak o ostvarenih rekordnih 52,4 milijardi dolara prihoda od prodaje tijekom prošloga vikenda, što je čak 16,4 posto više nego u istom razdoblju lani.

Ipak, pojedini analitičari smatraju da su dobitci terminskih indeksa uglavnom posljedica tehničkog odbijanca nakon što je Wall Street pretrpio protekloga tjedna najlošiju izvedbu u zadnja dva mjeseca.

Nedostatak vjerodostojnog rješenja europske dužničke krize, naime, odvraćala je investitore od ulaganja u rizičnu imovinu, a lošem raspoloženju pripomoglo je i snižavanje kreditnog rejtinga Belgiji i Mađarskoj.

„Prilike za kupnje nakon oštrih rasprodaja vjerojatno će obilježiti ovaj tjedan, s obzirom da kratkoročni tehnički indikatori ukazuju na preprodanost. No, dugoročna tehnička slika i dalje sadrži puno rizika“, kaže Rober Sluymer, analitičar pri RBC Capital Marketsu.

Od novih pokazatelja, danas se očekuje objava podatka o prodaji novih kuća u SAD-u u listopadu te Fedova indeksa industrijske aktivnosti na srednjeameričkom Zapadu.

I na europskim burzama cijene dionica danas su snažno porasle, ponajviše u financijskom sektoru, jer se investitori nadaju rješenju dužničke krize. Trenutno je londonski Ftse indeks u plusu 2,19 posto, pariški CAC 3,56 posto, a frankfurtski DAX 4,15 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙