FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: eurozona tišti investitore

Autor: scvi
NEW YORK, 16. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas su u minusu, jer sve je više onih koji upozoravaju da europska dužnička kriza predstavlja prijetnju za globalnog gospodarstvo, a i prinosi na talijanske državne obveznice uporno ostaju visoki.

Terminski Dow Jones indeks bio je u 13,00 sati u minusu 47 bodova, a tehnološki Nasdaq 6,75 bodova.

Istodobno terminski S&P 500 bio je na gubitku 7,2 boda, i ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Europska središnja banka (ECB) uključila se u kupnju obveznica država članica eurozone kako bi smanjila pritisak na europskom obvezničkom tržištu, kažu trgovci. Međutim, prinosi na talijanske 10-godišnje državne obveznice i dalje se kreću oko 7 posto.

„Jasno je da se u Europi razvija teška kriza likvidnosti, a sve nam je jasnije i da ide prema oštroj recesiji. Europljani bi trebali zajedno djelovati i riješiti to pitanje ili će recesija biti globalna“, kaže Paul Mendelsohn, strateg pri Windham Financial Servicesu.

Japanski guverner Masaaki Shirakawa izjavio je kako ta kriza već na brojne načine pogađa zemlje u razvoju i Japan, dok je britanska središnja banka procijenila da je britansko gospodarstvo na rubu recesije zbog dužničke krize.

Od makroekonomskih pokazatelja, danas se očekuje objava indeksa potrošačkih cijena i industrijske proizvodnje u SAD-u tijekom listopada.

U nešto većem fokusu investitora na Wall Streetu mogla bi se naći dionica Della, nakon što je taj proizvođač računala objavio poslovne rezultate za treće tromjesečje ispod očekivanja analitičara te upozorio da bi mu i prihodi na razini godine mogli biti slabiji zbog nestašice tvrdih diskova u svijetu.

I na europskim burzama vlada nervoza zbog dužničke krize. Trenutno je londonski Ftse indeks u minusu 0,25 posto, a frankfurtski DAX 0,32 posto, dok je pariški CAC u plusu 0,3 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙