FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: oštar pad terminskih indeksa

Autor: scvi
NEW YORK, 21. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi ukazuju na oštar pad cijena dionica na početku današnjeg trgovanja na Wall Streetu, jer se očekuje da će vijeće američkog Kongresa objaviti neuspjeh pregovora o smanjenju proračunskog deficita.

Terminski Dow Jones indeks bio je u 13,30 sati u minusu čak 157 bodova, a tehnološki Nasdaq 27 bodova.

Istodobno terminski S&P 500 bio je na gubitku 18,4 boda, i ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Vijeće američkog Kongresa, kojega čine po šest predstavnika demokrata i republikanaca, moglo bi danas službeno objaviti da su propali pregovori oko smanjenja rashoda i povećanja poreza.

Ulagači se plaše da bi neuspjeh pregovora mogao izazvati buru na financijskim tržištima, slično kao u kolovozu, kada je agencija Standard & Poor's smanjila vrhunski AAA rejting SAD-a jer su političari tek u zadnji tren postigli dogovor o povećanju razine zaduživanja SAD-a.

Zabrinjava i upozorenje agencije Moody's da bi nedavno povećanje prinosa po francuskim državnim obveznicama moglo negativno utjecati na rejting Francuske.

Raste i pritisak na novoizabranog španjolskog premijera Mariana Rajoya da što prije objavi detalje svojih politika za izlazak te zemlje iz dosad najgore ekonomske krize, nakon što je njegova konzervativna stranka odnijela najveću pobjedu na parlamentarnim izborima u zadnjih 30 godina.

Nove smjernice investitori očekuju od objave indeksa čikaškog Feda o nacionalnoj aktivnosti u listopadu, kao i podataka o prodaji postojećih nekretnina.

Poslovne rezultate, pak, objavit će Hewlett-Packard i Tyson Foods.

Obujam trgovanja mogao bi biti slab jer je u četvrtak nacionalni praznik – Dan zahvalnosti. Zbog niskog obujma trgovanja, pak, moguća je pojačana cjenovna volatilnost, ističu analitičari.

I na europskim burzama prevlada negativno raspoloženje, tako da je londonski Ftse indeks trenutno u minusu 2 posto, frankfurtski DAX 2,55 posto, a pariški CAC 2,66 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙