FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 26. studenog 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati

PEŠAVAR - Dvadeset pakistanskih vojnika ubijeno je a sedam ranjeno u subotu ujutro u napadu helikoptera NATO-a na vojni položaj na granici s Afganistanom, objavili su pakistanski vojni dužnosnici. Radi se o najsmrtonosnijem napadu te vrste otkad su snage zapadnih zemalja angažirane u susjednom Afganistanu prije deset godina. Nakon tog napada, Islamabad je odlučio kao odmazdu blokirati opskrbu NATO-a u Afganistanu koja prolazi njegovim teritorijem. "Zaustavili smo opskrbu NATO-a po naredbi savezne vlade", izjavio je pakistanski dužnosnik Mutahir Husein.

KABUL - Zapovjednik snaga NATO-a u Afganistanu general John Allen rekao je u subotu da će provesti detaljnu istragu o incidentu na afganistansko-pakistanskoj granici u kojem je ubijeno najmanje 20 pakistanskih vojnika. On je rekao da će osobno posvetiti pozornost provođenju detaljne istrage i izrazio sućut obiteljima pakistanskih vojnika koji su poginuli ili ranjeni tijekom incidenta. Neki izvori govore da je u napadu ubijeno najmanje 28 vojnika.

BRUXELLES - Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton zatražila je u subotu okončanje nasilja u Egiptu, gdje je ubijeno više od 40 ljudi, i rekla je da se vladavina prava mora održavati.

"Nasilje mora prestati, a vladavina prava se mora održavati", rekla je Ashton u priopćenju. Ashton je zatražila otvaranje "neovisne istrage" o nasilju i rekla je da će vođe nasilja morati odgovarati. Jedan prosvjednik je ubijen u subotu ujutro u Kairu u sukobima između egipatske policije i prosvjednika koji su blokirali ulaz u sjedište vlade. Više od 40 osoba poginulo je u nasilju u posljednjih tjedan dana. "Sve političke stranke trebale bi ponovno potvrditi svoju predanost demokratskom procesu u Egiptu", rekla je Ashton.

WELLINGTON - Dosadašnji novozelandski premijer John Key i njegova Nacionalna stranka dobili su većinu glasova na parlamentarnim izborima omogućujući mu da formira vladu, objavila je novozelandska televizija nakon prebrojavanja 70 posto glasačkih listića. Njegov protivnik Phil Goff iz Laburističke stranke priznao je poraz. Nacionalna stranka dobila je 59 mjesta i podršku manjih stranaka što će dosadašnjem premijeru omogućiti da dosegne prag od 61 potrebnog mjesta za većinu u parlamentu od 122 mjesta. Na glasovanje je bilo pozvano približno 3,2 milijuna birača za obnovu jednodomnog parlamenta u kojem je koalicija pod vodstvom Nacionalne stranke Johna Keya zauzimala većinu od 69 mjesta na 122.

DANNENBERG - Posljednji konvoj s francuskim nuklearnim otpadom približava se u subotu Gorlebenu, krajnjem odredištu na sjeveru Njemačke, gdje ga čekaju tisuće prosvjednika. Niz incidenata izbio je tijekom noći na sjeveru Njemačke pri čemu nije bilo ozlijeđenih, rekle su vlasti i prosvjednici. Veliki prosvjed predviđen je rano popodne u Dannenbergu kad bi kontejneri trebali biti prebačeni s vlaka na kamione koji će ih prevesti do rudnika soli u Gorlebenu. Očekuje se približno 150 autobusa iz cijele zemlje a "zeleni" predviđaju 20.000 osoba spremnih ometati što je više moguće kretanje 11 kontejnera Castor (Cask for Storage and Transportation of Radioactive Material). Prošle godine u isto doba sličan je konvoj pokrenuo gotovo 50.000 prosvjednika.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙