FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: skupo talijansko zaduživanje srušilo terminske indekse

Autor: scvi
NEW YORK, 25. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas su pali, ukazujući na nastavak pada cijena dionica na Wall Streetu sedmi dan zaredom jer investitore muče brige oko dužničke krize u eurozoni nakon što se Italija zadužila po rekordno visokoj cijeni.

Terminski Dow Jones indeks bio je u 14,00 sati u minusu 71 bod, a tehnološki Nasdaq 17 bodova.

Istodobno terminski S&P 500 bio je na gubitku 9,1 bod, i ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Wall Street je na putu završetka najlošijeg trgovinskog tjedna u zadnja dva mjeseca. S&P je od početka tjedna u minusu 4,4 posto.

Vijest o rekordnoj cijeni zaduživanja Italije intenzivirala je strah investitora od širenja dužničke krize i na Italiju, treće po veličini gospodarstvo eurozone.

Današnja aukcija 8 milijardi eura vrijednih trezorskih zapisa s rokom otplate od šest mjeseci i dvije milijarde eura obveznica s rokom otplate dvije godine zabilježila je slabu potražnju.

Na aukciji obveznica s rokom otplate dvije godine Italija je bila prisiljena platiti prosječan prinos od 7,814 posto, nasuprot 4,628 posto koliko je platila na prethodnoj sličnoj aukciji, održanoj u listopadu. To je novi rekordni prinos na obveznice te ročnosti od 1999. godine.

Za prodaju trezorskih zapisa morala je platiti prinos od 6,504 posto, najviši od uvođenja eura i gotovo dvostruko veći od 3,535 posto, koliko je platila na aukciji u listopadu.

„Idućih tjedana i mjeseci vjerojatno ćemo vidjeti kakva će biti budućnost eurozone. Moguće je da će neke zemlje poput Grčke odabrati stečaj ili napuštanje eurozone. Preostale zemlje vjerojatno će biti prisiljene, ponajprije pod pritiskom Njemačke, provesti fiskalne i gospodarske reforme. Iz ove krize izaći će mnogo snažnija monetarna unija“, ističe Thomas Beevers, fond menadžer pri Newton Investment Managementu.

Današnje trgovanje na Wall Streetu bit će skraćeno, jer je počeo 'crni petak', dan velikih rasprodaja koje označavaju početak blagdanske potrošnje.

„Wall Street će tehnički raditi pola dana, pa će i obujam trgovanja biti nizak. 'Crni petak', tradicionalno važan dan za američke maloprodajne lance, službeno označava početak sezone blagdanske potrošnje, stoga očekujemo danas i tijekom vikenda podatke o potrošnji“, stoji u bilješci Deutsche Banka upućenoj njihovim klijentima.

Danas se ne očekuju važnije makroekonomske objave.

Na europskim burzama cijene dionica padaju osmi dan zaredom. Trenutno je londonski Ftse indeks u minusu 0,33 posto, pariški CAC 0,41 posto, a frankfurtski DAX 0,41 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙