FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: investitori na oprezu

Autor: scvi
NEW YORK, 14. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas su u blagom minusu, što ukazuje na i nadalje prisutan oprez među investitorima u vezi dužničke krize u eurozoni unatoč političkim promjenama u Grčkoj i Italiji.

Terminski Dow Jones indeks bio je u 12,30 sati u minusu 32 boda, a tehnološki Nasdaq 7,75 bodova.

Istodobno terminski S&P 500 bio je na gubitku 5,6 bodova, i ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Predsjednik Italije zadužio je u nedjelju bivšeg europskog povjerenika Maria Montija za sastavljanje nove vlade, kojoj je glavna zadaća vratiti povjerenje tržišta u treće po veličini europsko gospodarstvo, čiji su dugovi preveliki da bi ga europski partneri mogli spasiti.

I Grčka je krajem prošloga tjedna napravila korak naprijed uspostavom privremene vlade, koja bi trebala provesti proces ratifikacije nove tranše međunarodne pomoći i usvojiti mjere štednje, čime bi se izbjegao bankrot te članice eurozone.

Međutim, analitičari ističu kako tržište i nadalje zabrinjava način izlaska eurozone iz dužničke krize.

Investitore ponešto ohrabruje podatak o rastu japanskog gospodarstva u trećem tromjesečju za 1,5 posto, što je najviša stopa rasta među najrazvijenijim gospodarstvima svijeta.

Na europskim burzama, pak, nakon početnih dobitaka cijene dionica su u blagom minusu, također zbog neizvjesnost oko rješavanja europske dužničke krize.

Oko 12,30 sati londonski Ftse indeks bio je u minusu 0,58 posto, frankfurtski DAX 0,82 posto, a pariški CAC 0,8 posto.

U međuvremenu, Italija je uspjela prikupiti 3 milijardi eura svježeg kapitala putem prodaje trezorskih zapisa. Međutim, investitori su zahtijevali kamatnu stopu od čak 6,29 posto, što je njezina najviša razina od 1997. godine.

Usporedbe radi, na aukciji prije mjesec dana kamatna stopa na talijanske trezorske zapise bila je 5,32 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙