FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: pad terminskih indeksa zbog eurozone

Autor: scvi
NEW YORK, 15. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas su oštro pali uslijed zabrinjavajućeg rasta prinosa po državnim obveznicama članica eurozone, što ukazuje na strah investitora od intenziviranja dužničke krize.

Terminski Dow Jones indeks bio je u 14,00 sati u minusu 123 boda, a tehnološki Nasdaq 32,75 bodova.

Istodobno terminski S&P 500 bio je na gubitku 15,5 bodova, i ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Ulagače i dalje zabrinjava dužnička kriza u eurozoni, koja bi mogla zahvatiti Italiju.

Danas su se prinosi na 10-godišnje talijanske državne obveznice ponovno premašili kritičnu razinu od 7 posto. To je potaknulo rast prinosa i na španjolske 10-godišnje obveznice iznad razine od 6 posto, po prvi puta otkako je u kolovozu Europska središnja banka počela kupovati državne obveznice. Rastu i prinosi na francuske obveznice.

Uz to, investitore su razočarali i najnoviji podaci koji pokazuju da eurozona klizi prema recesiji. Naime, danas je objavljeno da je bruto domaći proizvod eurozone u trećem kvartalu porastao svega 0,2 posto u odnosu na prethodni kvartal, odnosno za 1,4 posto na godišnjoj razini.

Mnogi analitičari očekuju da će u četvrtom tromjesečju eurozona uroniti u blagu recesiju.

I na europskim burzama vlada negativno raspoloženje. Trenutno je londonski Ftse indeks u minusu 0,94 posto, frankfurtski DAX 1,94 posto, a pariški CAC 1,74 posto.

Nove smjernice investitori očekuju od proizvođačkih cijena i prometa u maloprodaji u SAD-u tijekom listopada, kao i podatka o stanju na zalihama američkih poduzetnika u rujnu.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙