FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grčki referendum izazvao oštar pad cijena na Wall Streetu

Autor: neba
NEW YORK, 2. studenog 2011. (Hina/Reuters) - U utorak su na Wall Streetu burzovni indeksi potonuli više od 2 posto, jer je neočekivana najava referenduma u Grčkoj o novom paketu pomoći Europske unije dovela u pitanje cijeli plan o suzbijanju dužničke krize i potaknula rasprodaju dionica.

Dow Jones indeks pao je 2,48 posto, na 11.657 bodova, dok je S&P 500 potonuo 2,79 posto, na 1.218 bodova, a Nasdaq indeks 2,89 posto, na 2.606 bodova.

U prva dva dana ovoga tjedna S&P 500 indeks pao je više od 5 posto, izgubivši dobar dio dobitaka iz prethodnih tjedana, kada su cijene dionica snažno porasle na krilima nade da je Europa na dobrom putu da savlada dužničku krizu.

No, ta je nada splasnula nakon što je grčki premijer George Papandreou u ponedjeljak neočekivano najavio referendum o novom paketu pomoći EU-a, koji predviđa novi međunarodni zajam Grčkoj od stotinu milijardi eura, otpis 50 posto njezinog duga bankama, ali i daljnje mjere proračunske štednje.

Ako Grci, koji već mjesecima žestoko prosvjeduju zbog oštrih mjera štednje, na referendumu odbace dogovor o novom paketu pomoći EU-a, to bi moglo izazvati bankrot Grčke, velike gubitke banaka i uzdrmati cjelokupni europski financijski sustav, kažu analitičari.

„Zbog toga je na tržištu ponovno zavladao strah od širenja dužničke krize. Ako to izazove financijsku katastrofu u Europi, nitko neće moći pobjeći“, kaže Ari Wald, analitičar u tvrtki Brown Brothers Harriman.

Koliki je strah zavladao na tržištu pokazuje i daljnji snažan rast VIX-a Čikaške burze opcija. Nakon što je u ponedjeljak skočio 22 posto, jučer je taj 'indeks straha' porastao dodatnih 16 posto, na 34,7 bodova, najvišu razinu od polovice listopada. To pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.

Pod valom rasprodaja jučer su pale cijene dionica u svih 10 sektora S&P 500 indeksa. Pod najvećim je pritiskom bio financijski sektor. S&P indeks tog sektora potonuo je 4,7 posto, pri čemu je dionica Morgana Stanleya, koji je znatno izložen u Europi, pojeftinila 8 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE oslabio je 2,21 posto, na 5.421 bod, dok je frankfurtski DAX potonuo 5,0 posto, na 5.834 boda, a pariški CAC 5,38 posto, na 3.068 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙