FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Fed ohrabrio ulagače na Wall Streetu, cijene porasle

Autor: neba
NEW YORK, 3. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle, nakon dva dana oštrog pada, jer je ulagače ohrabrila poruka Feda da je spreman poduzeti dodatne mjere za poticanje gospodarstva ako to bude potrebno.

Dow Jones indeks porastao je 1,53 posto, na 11.836 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,61 posto, na 1.237 bodova, a Nasdaq indeks 1,27 posto, na 2.639 bodova.

Nakon redovite sjednice, čelnici Feda poručili su jučer da će rast američkog gospodarstva u iduće dvije godine vjerojatno ostati 'frustrirajuće spor'. Unatoč tome, američka središnja banka ne kani zasad poduzimati nove poticajne mjere, no spremna je to učiniti kasnije ako bude potrebno.

Predsjednik Feda Ben Bernanke kazao je na konferenciji za novinare da se pažljivo prate događaji u Europi i ostavio je otvorenom mogućnost da središnja banka nastavi kupovati hipotekarne vrijednosne papire ako se gospodarska situacija pogorša.

Pozitivno je na tržište utjecao i podatak ADP-a, najveće američke agencije za zapošljavanje, da je u listopadu u privatnom sektoru zaposleno 110.000 osoba, više nego što se očekivalo.

No, grčka dužnička kriza, ponovno razbuktana nakon što je premijer George Papandreou u ponedjeljak najavio referendum o novom paketu pomoći Europske unije, daleko je od rješenja. To je razljutilo europske lidere, koji su prošloga četvrtka usuglasili plan za suzbijanje krize, jer s referendumom provedba tog plana dolazi u pitanje.

Jučer su predsjednik Francuske Nicolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel, nakon razgovora s Papandeouom u Cannesu, poručili da Grčka više neće dobivati pomoć Europe dok ne prekine neizvjesnost i pristane ispuniti obveze prema eurozoni.

Papandreou je, pak, najavio referendum oko 4. prosinca, dok će u petak grčki parlament glasovati o povjerenju njegovoj vladi.

Unatoč rastu cijena dionica, obujam trgovanja bio je jučer vrlo mršav, što pokazuje da su ulagači oprezni. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika su zamijenile samo 7,4 milijarde dionica, dok je posljednjih dana, dok su cijene dionica oštro padale, obujam bio veći od 10 milijardi.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE ojačao je 1,15 posto, na 5.484 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 2,25 posto, na 5.965 bodova, a pariški CAC 1,38 posto, na 3.110 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙