FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 22. studenog 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Savjet Hrvatske narodne banke odlučio je na svojoj današnjoj izvanrednoj sjednici oduzeti odobrenje za rad Credo banci d.d. Split zbog utvrđenih značajnih nezakonitosti u poslovanju i neprovođenja mjera naloženih od središnje banke za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti, priopćeno je iz HNB-a. Istovremeno s ovom odlukom donesena je i odluka o pokretanju postupka prisilne likvidacije Credo banke, koju provode likvidatori imenovani od strane Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, čime prestaju sve ovlasti dosadašnje uprave i nadzornog odbora Credo banke te ovlasti glavne skupštine dioničara. Depoziti fizičkih osoba koji su osigurani kod Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka sa stanjem na dan 31. listopada iznosili su 465 milijuna kuna i tim sredstvima njihovi će vlasnici moći nesmetano raspolagati, navode iz HNB-a. Utvrđeno je da banka posluje s gubitkom, koji je velikim dijelom posljedica plasmana odobravanih njenim većinskim dioničarima i s njima povezanim osobama preko ograničenja propisanih zakonom. Tako su krediti jednoj od dviju grupa većinskih dioničara i s njima povezanim osobama (grupa Adut-Barać) krajem ožujka dosizali 60 posto jamstvenog kapitala, a drugoj grupi i s njom povezanim osobama (grupa Alkom-Vuković) čak 84 posto. Udjel Credo banke u ukupnoj aktivi hrvatskog bankovnog sustava iznosi oko 0,44 posto (nešto više od 1,4 milijardi kuna).

ZAGREB - Izmjene Kolektivnog ugovora za Zračnu luku Zagreb (ZLZ) postaju sastavni dio dokumentacije za nadmetanje u postupku dodjele koncesije za ZLZ, odnosno postaju obveza budućeg koncesionara, odlučilo je na današnjoj sjednici Stručno povjerenstvo za koncesiju Novog putničkog terminala zagrebačke Zračne luke. Budući da je ispunjen zahtjev Koordinacije sindikata ZLZ-a da poštivanje prava radnika iz novog Kolektivnog ugovora postane obveza budućeg koncesionara, štrajk koji je bio najavljen za sutra neće se održati. Iz Koordinacije sindikata poručuju da će nastaviti pregovore s Upravom ZLZ-a dok se ne postigne zadovoljavajuće rješenje za sve radnike Zračne luke Zagreb i nakon što zagrebački aerodrom bude pod koncesijom, no pritom neće provoditi industrijske akcije kojima bi mogli nanijeti štetu putnicima i aviokompanijama.

ZAGREB/BREMEN - Investitor u projekt vjetroelektrana Ponikve na Pelješcu, njemačka tvrtka wpd objavila je da je sklopila ugovor o financiranju tog 45 milijuna eura vrijednog projekta, a financirat će ga u suradnji s KfW IPEX bankom i fondovima iz KfW-ovog programa za obnovljive izvore energije. Vjetropark Ponikve treći je projekt wpd-a u Hrvatskoj, a nakon što je izgradila dvije vjetroelektrane u blizini Šibenika, Trtar-Krtolin i Orlice. Na lokaciji Ponikve, na Pelješcu, wpd će postaviti devet Enerconovih E-70 turbina klase 2,3 megavata (MW) i visine 64 metra te sedam turbina istog tipa, ali visine 85 metara, navodi se u priopćenju koje je wpd objavio na svojim internet stranicama. Planirana snaga vjetroparka Ponikve je 34 MW.

OSIJEK - Sindikat poljoprivrede i Radničko vijeće Tvornice ulja Čepin najavili su danas mogućnost javnih prosvjeda na Markovu Trgu u Zagrebu, ako se ne riješe problemi nastali nakon što je Zagrebačka banka ponovno blokirala tvrtku, te zbog zastoja u privatizaciji. Sindikalci su na konferenciji za novinare upozorili da se nitko nije javio na natječaj za kupnju poslovnih udjela tvrtke, koji je raspisala Agencija za upravljanje državnom imovinom, a Zagrebačka banka nedavno je ponovno blokirala račun poduzeća zbog potraživanja od 73 milijuna kuna. Iako se u Uljari odvija uslužna proizvodnja ulja za druge tvrtke, koja je ugovorena do ožujka iduće godine, predstavnici sindikata tvrde kako su zbog sadašnjih okolnosti upitni isplata plaća i daljnja proizvodnja.

ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za rujan ove godine iznosila je 5.397 kuna, prvi je podatak Državnog zavoda za statistiku. U odnosu na kolovoz prosječna je neto plaća za rujan bila nominalno manja za 2,1 posto ili za 117 kuna. Na godišnoj razini, u odnosu na prosječnu neto plaću za rujan prošle godine, prosječna neto plaća za deveti ovogodišnji mjesec bila je veća za 106 kune ili nominalno za 2 posto. Po prvim podacima DZS-a, prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za rujan ove godine iznosila je 7.740 kuna, što je u odnosu na prosječan bruto za kolovoz nominalno smanjenje za 2,1 posto, odnosno za 170 kuna.

ZAGREB - Stopa registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj za listopad ove godine iznosila je 17,4 posto, što je za 0,6 postotnih bodova više u odnosu na 16,8 posto za rujan, pokazuju prvi podaci koje je danas objavio Državni zavod za statistiku. Na godišnjoj je razini pak stopa registrirane nezaposlenosti smanjena za 0,4 postotna boda, s obzirom da je za listopad prošle godine iznosila 17,8 posto, a za isti mjesec ove godine 17,4 posto. Krajem listopada na evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje bile su registrirane 293.852 nezaposlene osobe, što je za 3,6 posto ili 10.185 osoba više nego u rujnu, a 3,5 posto ili 10.627 osoba manje nego u listopadu prošle godine.

ZAGREB - Turistička adriatica.net Grupa prvih devet mjeseci ove godine završila je s 16,7 milijuna kuna neto dobiti, za razliku od istog razdoblja prošle godine koje su završili s gubitkom od 28 milijuna kuna, izvijestili su danas iz te Grupe dodajući da su to podaci iz nerevidiranog konsolidiranog financijskog izvješća. Ukupan prihod adriatica.net Grupe u devet mjeseci ove godine iznosio je 1,55 milijardi kuna, što je 2 posto viši prihod nego u istom lanjskom razdoblju. Za rezultate u devet mjeseci ističu da su prvenstveno posljedica restrukturiranja kompanije koje je počelo tijekom 2009. te dodatnih mjera provedenih u 2011. na optimizaciji poslovnih procesa. To je rezultiralo i s dva programa zbrinjavanja viška djelatnika koji su u završnoj fazi.

ZAGREB - Varteks Grupa u prvih je devet mjeseci poslovala s gubitkom od 37,5 milijuna kuna, što je smanjenje u odnosu na isto razdoblje lani kada je gubitak iznosio 45,6 milijuna kuna, navodi se u priopćenju tvrtke objavljenom na Zagrebačkoj burzi. Grupa je u devet mjeseci ostvarila prihod od prodaje u iznosu od 231,7 milijuna kuna, što predstavlja rast od 2,5 posto. Na stranom tržištu ostvaren je izvoz u vrijednosti od 112,4 milijuna kuna, što je 48,5 posto prihoda od prodaje. Ostvareni ukupan prihod iznosi 255,5 milijuna kuna i manji je za 1,8 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Istodobno su ukupni rashodi Grupe iznosili 293 milijuna kuna i za 4,2 posto su manji od ukupnih rashoda realiziranih u istom razdoblju lani.

ZAGREB - Dionički indeks Zagrebačke burze Crobex pada šesti trgovinski dan za redom, danas je smanjen za 0,34 posto, na 1.782,88 bodova, dok je specijalizirani Crobex10 blago porastao, za 0,03 posto, na 988,63 boda. Redovni promet Burze danas je iznosio 11,8 milijuna kuna. Dionicom HT-a ostvareno je 4,3 milijuna kuna prometa, a cijena joj je porasla za 0,21 posto, na 242 kune. Dionicom Zagrebačke banke trgovalo se za 1,5 milijuna kuna, uz rast cijene od 0,12 posto, na 41,75 kuna. Za 0,94 posto, na 1.070 kuna, porasla je cijena dionice Ericssona Nikole Tesle, s prometom od 961,8 tisuća kuna, dok je dionica Dom Holdinga izgubila na cijeni za 3,85 i uz promet od 809 tisuća kuna dan završila na cijeni od 71,01 kune. Pojeftinile su i dionica Podravke, za 0,28 posto, te povlaštena dionica Adris grupe i Dalekovoda za po 0,01 posto.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙