FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: oštar pad cijena indeksa

Autor: scvi
NEW YORK, 26. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica oštro pale, zbog slabih makroekonomskih podataka, razočaravajućih poslovnih rezultata kompanija i sumnje ulagača da će europski lideri usuglasiti rješenja za suzbijanje dužničke krize.

Dow Jones indeks pao je 205 bodova, ili 1,72 posto, na 11.706 bodova, dok je S&P 500 potonuo 1,99 posto, na 1.229 bodova, a Nasdaq indeks 2,26 posto, na 2.638 bodova.

U srijedu će se održati summit Europske unije i čelnika eurozone, no otkazan je sastanak ministara financija. To je izazvalo strahovanja da europski lideri nisu u stanju dogovoriti konkretan, cjelovit plan za suzbijanje dužničke krize.

„Puno je različitih priopćenja iz različitih zemalja, što navodi na zaključak da Europa teško dolazi do zajedničkih zaključaka u vezi rješavanja krize. Zbog toga su ulagači razočarani“, kaže Gail Dudack, analitičarka u tvrtki Dudack Research Group.

Ako europski lideri u srijedu ne usuglase mjere za suzbijanje krize, cijene bi dionica mogle oštro pasti.

Negativno je na tržište jučer djelovao i podatak o padu povjerenja potrošača u SAD-u u listopadu na najnižu razinu u dvije i pol godine. Indeks Conference Boarda mjeri kakav je stav potrošača prema poslovnim uvjetima, tržištu rada i izgledima u idućih šest mjeseci.

Ulagače je obeshrabrio i niz loših poslovnih izvješća. Industrijski div 3M ostvario je slabije nego što se očekivalo rezultate u trećem tromjesečju i smanjio procjene rasta u četvrtom kvartalu, zbog dužničke krize u Europi i usporavanja rasta svjetskog gospodarstva. Cijena dionice 3M potonula je više od 6 posto.

Iz istih razloga dionica U.S. Steela, najveće američke čeličane, pojeftinila je više od 9 posto, a zrakoplovne kompanije Delta Airlines više od 5 posto.

Najveća je, pak, gubitnica nakon zatvaranja Wall Streeta bila dionica Amazon.coma, s padom cijene za 15 posto. Najveći svjetski web trgovac ostvario je u proteklom kvartalu slabije rezultate nego što se očekivalo, dok su mu troškovi istodobno znatno porasli.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE oslabio je 0,41 posto, na 5.525 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 0,14 posto, na 6.046 bodova, a pariški CAC 1,43 posto, na 3.174 boda.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙