FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 17. studenog 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

STRASBOURG - Odbor za vanjsku politiku Europskog parlamenta izglasao je u četvrtak u Strasbourgu dva za Hrvatsku važna dokumenta - nacrt rezolucije o Ugovoru o pristupanju s Hrvatskom te nacrt rezolucije o hrvatskoj aplikaciji za članstvo u EU-u. Zastupnici vanjskopolitičkog odbora glasovali su za nacrt rezolucije kojim se daje pristanak na potpisivanje pristupnog ugovora s Hrvatskom sa 63 glasa "za", jednim protiv i jednim suzdržanim. Drugi dokument, pravno neobvezujuću rezoluciju kojom parlamentarci pozdravljaju završetak pregovora i ističu da posao još nije gotov i da Hrvatska treba nastaviti s reformama, zastupnici odbora prihvatili su s 59 glasova "za", dva protiv i 3 suzdržana. "Europski parlament je suglasan s pristupanjem Republike Hrvatske Europskoj uniji i s odlukom Vijeća o prihvaćanju hrvatske aplikacije za članstvo", kaže se u nacrtu rezolucije koja ima zakonsku snagu. O oba teksta izjasnit će se zastupnici Europskog parlamenta na plenarnoj sjednici 30. studenoga ili 1. prosinca, što će biti i konačno zeleno svjetlo EP-a na potpisivanje Ugovora o pristupanju Hrvatske. Nakon što Europski parlament da svoj pristanak, pristupni ugovor treba dobiti zeleno svjetlo i od Vijeća EU-a što će se dogoditi 5. prosinca kada se sastaju ministri vanjskih poslova Unije. Ugovor će biti potpisan 9. prosinca, neposredno prije početka summita čelnika 27 država EU-a i Hrvatska će tada prvi put sudjelovati na sastanku Europskog vijeća kao promatrač. Parlamentarni izvjestitelj za Hrvatsku, austrijski socijalist Hannes Swoboda, koji je tu ulogu imao od početka hrvatskog pregovaračkog procesa, izrazio je zadovoljstvo rezultatima glasovanja na vanjskopolitičkom odboru.

ZAGREB - Pripadnik francuske Legije stranaca Goran Franjković, Hrvat iz Subotice u Vojvodini, poginuo je u borbi s talibanima u Afganistanu, objavila je Legija stranaca na svojim internetskim stranicama. Franjković (25) smrtno je stradao 14. studenoga u sukobu s talibanima kod mjesta Tagaba tijekom razminiranja prometnice. Nakon ranjavanja helikopterom je prebačen u bolnicu u Kabulu, ali je podlegao ozljedama, navodi Legija stranaca. Franjković je legionar postao u ožujku 2010., a na službu u Afganistan otišao je u rujnu iste godine, te mu je to bilo prvo sudjelovanje u nekom oružanom sukobu. Prema podacima na internetskoj stranici, raspoređen je u inžinjerijsku jedinicu, a specijalnost mu je bila čišćenje minskih polja. Izraze sućuti Franjkovićevoj obitelji uputili su francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i ministar obrane Gerard Longuet. Legija stranaca dio je francuske vojske, a razlika u odnosu na ostale jedinice je to što su njezini pripadnici stranci dobrovoljci.

ZAGREB/BEČ/BUDIMPEŠTA - Mađarska je objavila da je izvor niske razine radioaktivnog joda u Europi u posljednjih nekoliko tjedana vjerojatno mađarski proizvođač izotopa, navela je u četvrtak UN-ova agencija za atomsku energiju (IAEA). "Najvjerojatnije je u atmosferu dospjela iz Instituta izotopa Ltd. u Budimpešti koji proizvodi izotope za medicinske svrhe, istraživanja i primjenu u industriji", stoji u priopćenju IAEA-e, prenosi novinska agencija Reuters. "Razina joda-131 zabilježena u Europi izrazito je niska i nema opasnosti za zdravlje građana", dodaje se u priopćenju agencije. Direktor tvrtke Joszef Kornyei kaže kako se ne radi o incidentu. "Određena količina neprestano se ispušta. U ovome slučaju, međutim, bila je viša od očekivane", rekao je on, javlja mađarska novinska agencija MTI. Institut navodi da je količina joda 131 ispuštena kroz dimnjak porasla u prvoj polovici 2011., no bila je ispod dopuštene razine. Institut je ljetos prekinuo proizvodnju zbog ugradnje suvremene opreme za filtriranje. Postrojenje je u rujnu ponovno pušteno u pogon, no razina ispuštenog joda ostala je ista, pa je proces ponovno zaustavljen do ugradnje novih filtera, rekao je Kornyei. Kornyei je rekao kako određena količina joda 131 izmjerena u Budimpešti potječe iz instituta, ali je isključio mogućnost da se može okriviti za povišenu razinu u središnjoj Europi. Jod-131, koji se u velikim količinama povezuje s rakom, može kontaminirati mlijeko i povrće, a radi se o radioizotopu joda koji ima vrijeme poluraspada od otprilike osam dana.

ZAGREB - Američki sudac Theodor Meron preuzeo je u četvrtak i drugi put dužnost predsjednika Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu, objavio je u četvrtak ICTY. U pristupnoj izjavi Meron kaže kako se "u završnim godinama" postojanja sud "može ponositi" svojim postignućima. "Kako se približavamo posljednjim godinama postojanja Međunarodnog suda, imamo na što biti ponosni. Završeni su postupci protiv 126 optuženih, Međunarodni sud je razvoju međunarodnog kaznenog prava i procedure dao doprinos bez presedana. Sud je poslužio i kao važan model za druge međunarodne sudove i pružio dragocjenu pomoć nacionalnim pravosuđima koja vode suđenja u predmetima vezanim za ratne zločine. U vezi s time, posebno ističem izuzetan rad nacionalnih pravosuđa na prostoru bivše Jugoslavije", naglasio je Meron. "Izuzetno je što su sve žive osobe protiv kojih je Međunarodni sud podignuo optužnicu uhićene, što je veliko postignuće", rekao je Meron i dodao da je Haaški sud i dalje iznimno zauzet postupcima koji traju protiv 35 osoba. Theodor Meron rođen je 28. travnja 1930., a bio je predsjednik ICTY-ja od 2003. do 2005. U drugi dvogodišnji mandat izabran je 19. listopada 2011. Rođen je u Kaliszu u Poljskoj, a pravno obrazovanje stekao je na Sveučilištu Hebrew u Jeruzalemu te na američkim sveučilištima Harvardu i Cambridgeu.

ZAGREB - Državni tajnik Ministarstva obrane RH Pjer Šimunović sudjelovao je u četvrtak na konferenciji "Proširenje NATO-a - integracija i sigurnost u regiji jugoistočne Europe", gdje je održao izlaganje u sklopu panela "Iskustva pristupanja nakon posljednjeg proširenja NATO-a", priopćeno je iz MORH-a. Panel je organiziran drugog i posljednjeg dana konferencije koju u vojarni "Vitez Damir Martić" u Rakitju organiziraju RACVIAC- Središte za sigurnosnu suradnju i NATO. Tijekom izlaganja Šimunović je dao naglasak na iskustva Hrvatske stečena tijekom razdoblja pristupanja Sjevernoatlantskom savezu, s naglaskom na Godišnje nacionalne programe (ANP), koje je Hrvatska realizirala u sklopu ciklusa Akcijskog plana za članstvo (MAP). Iz naučenih lekcija vidljivo je da su za uspješno pristupanje bili nužni adekvatno i kvalificirano vojno i civilno osoblje, reforma i organizacija struktura simetričnih s NATO-ovim, te provođenje odgovarajućih, također simetričnih procedura, i to na svim razinama, naglasio je Šimunović, istaknuvši da je bitno uspostaviti i zadržati kontinuitet između procesa pristupanja i samog članstva u NATO-u. Iskustva iz pristupanja bitna su u kasnijoj integraciji, zaključio je Šimunović. U kasnijoj raspravi, državni tajnik je istaknuo i koristi koje je Hrvatskoj donijelo članstvo u NATO-u. Prije svega, RH je dobila veću sigurnost uz manje troškove, sigurnost kakvu ne bi ni u kojem slučaju mogla ostvariti oslanjajući se isključivo na vlastite kapacitete, postala je aktivna u procesima odlučivanja, te se našla među državama koje pripadaju Zapadu i dijele iste vrijednosti liberalne demokracije.

ZAGREB/KUVAJT - Nikakve napade na državne ustanove nećemo trpjeti, poručio je kuvajtski emir šeik Sabah al-Ahmad al-Sabah u četvrtak i sigurnosnim snagama naredio da svim sredstvima održe red, a oporba je zaprijetila novim akcijama pošto je dan ranije nasilnim ulaskom u parlament tražila premijerovu ostavku. Televizijske snimke prikazale su u srijedu kasno navečer nekoliko desetaka ljudi kako nasilno ulaze u plenarnu dvoranu gdje su intonirali himnu, a među njima je bilo i oporbenih čelnika dok su tisuće prosvjednika pred zgradom parlamenta izvikivale "narod želi premijerov odlazak". "Emir je naredio ministarstvu unutarnjih poslova i nacionalnoj gardi da poduzmu sve mjere" nasuprot "svemu što bi moglo uzdrmati sigurnost i stabilnost zemlje", priopćila je u četvrtak vlada, a prenio AFP. Naftom bogati Kuvajt izbjegao je dosad prosvjedne pokrete Arapskog proljeća zahvaljujući izdašnom socijalnom programu, podsjeća agencija Reuters. Prosvjed u srijedu organiziran je na poziv oporbe koja traži smjenu premijera, šeika Nasera Mohamada al-Ahmada Al- Sabaha, emirova nećaka, ali i raspuštanje parlamenta. U protivnom oporba prijeti novim akcijama, piše Reuters te citira oporbenog zastupnika. "Sada čekamo raspuštanje vlade i parlamenta. Dok se to ne dogodi, srijeda je bila tek prvi korak u mnogima koji će slijediti. Ne bojimo se ničega do Boga", poručio je Musalam al-Barak.

BERLIN - Michael Meister, jedan od čelnika njemačkih demokršćana, upozorio je u četvrtak Veliku Britaniju da ne podržava nacionalistčke osjećaje spram eura upozorivši da potresi u području zajedničke valute mogu imati razorne posljedice izvan eurozone i na londonsku financijsku industriju. Dan prije posjeta britanskog premijera Davida Camerona Berlinu gdje će se sastati s kancelarkom Angelom Merkel, drugi čovjek njene demokršćanske stranke (CDU) u parlamentu, također je kritizirao Britaniju za to što dijeli lekciju eurozoni o tome koje korake treba poduzeti da riješi krizu a da istodobno ne pridonosi aktivno nalaženju rješenja. "Zbunjen sam što izgleda da u Velikoj Britaniji nema jasnog uvida u posljedice koje bi slom eura imao za grad London", rekao je Meister u razgovoru za agenciju Reuters. Meister je rekao da bi Britanija bilo još snažnije pogođena potresima u eurozoni nego zemlje zajedničke valute jer je u velikoj mjeri ovisna o svojoj financijskoj industriji. Ukazavši na populitičke tendencije po Europi on je usporedio stanje s razdobljem prije Prvoga svjetskog rata i istaknuo da sve zemlje "trebaju preuzeti svoje odgovornosti". "Prije stotinu godina nitko nije želio rat. No sve su vlade koristile nacionalističke osjećaje", rekao je i podsjetio da su nakon toga slijedila desetljeća nestabilnosti. Meister je također izrazio zabrinutost zbog političkih situacija u Italiji i Grčkoj unatoč postavljanju tehnokratskih vlada predanih reformama u obje zemlje. "Imamo nove čelnike no jasno je da stare političke snage još uvijek pokušavaju vući konce iz pozadine", upozorio je.

WASHINGTON/ZAGREB - Pod pritiskom aktivista, korporacija Johnson & Johnson objavila je u srijedu da nastavlja napore na uklanjanju dviju štetnih kemikalija iz poznatog dječjeg šampona i drugih proizvoda za bebe u SAD-u, izvijestila je TV mreža Fox News. Međunarodna koalicija potrošačkih i ekoloških skupina od svibnja 2009. vrši pritisak na Johnson & Johnson da ukloni dvije potencijalno kancerogene kemikalije iz svojih proizvoda, uključujući i poznati Johnson baby šampon. Prije dva tjedna je udruga Kampanja za sigurnu kozmetiku ohrabrena otkrićem da je J&J uklonio te dvije kemikalije - 1,4-dioksan, koji se smatra vjerojatno kancerogenim, i quaternium-15, kemikaliju koja oslobađa konzervans formaldehid, iz svojih proizvoda u nekoliko drugih zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Skandinaviju i Južnu Afriku. No, u SAD-u, Kini i drugdje, proizvodi i dalje sadrže kemikalije u tragovima koje potencijalno uzrokuju rak.

ZAGREB/MADRID - Mariano Rajoy, čelnik španjolske desnice koji će po svim izgledima pobijediti na nedjeljnim parlamentarnim izborima zbog golema narodnog nezadovoljstva gospodarskom krizom i rekordnom nezaposlenošću, najavio je u četvrtak da će nova vlada rezati posvuda kako bi smanjila deficit, a poštedjet će samo mirovine. Rajoy je najavio drastične rezove i gospodarske reforme kako bi srednjoročno potaknuo prozivodnju, ali iduće godine gospodarstvo će biti u recesiji, piše agencija Reuters. Proračunski deficit nova vlada planira svesti na 4,4 posto BDP-a u 2012., a bude li izabran Rajoy će jedino poštedjeti mirovine, rekao je u intervjuu za dnevni list El Pais od četvrtka. "Već sam kazao da će moj prioritet biti održati kupovnu moć umirovljenika ... no ostalo se mora rezati", rekao je predsjednik Narodne stranke (PP, desnica) koja prema svim anketama treba uvjerljivo pobijediti na parlamentarnim izborima u nedjelju nakon gotovo osmogodišnje vladavine socijalista. S dva odrađena mandata španjolski socijalisti vjerojatna su iduća u nizu političkih žrtava europske gospodarske krize, nakon smjene vlasti u Grčkoj, Irskoj, Italiji i Portugalu. Španjolski birači spremaju se kazniti one koji nisu uspjeli ozdraviti bolesno gospodarstvo ili barem zauzdati najveću nezaposlenost u Europskoj uniji, piše u analizi agencija Reuters.

ZAGREB - Arapska liga morala bi i od sirijske oporbe tražiti da prekine nasilje u zemlji, rekao je u četvrtak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, objavila je agencija RIA Novosti. "Nasilje u Siriji mora prestati, ma odakle dolazilo", rekao je. "Nasilje u Siriji ne dolazi samo iz struktura vlasti jer se sve više i više oružja krijumčari iz susjednih zemalja", rekao je. Arapska liga u subotu je suspendirala Siriju i najavila stroge gospodarske i političke sankcije vladi predsjednika Bašara al Asada. Prije dva tjedna Damask je pristao na mirovni plan Arapske lige po kojem Sirija mora osloboditi političke zatvorenike pritvorene u trenutačnom sukobu i iz svih urbanih područja ukloniti vojnu opremu. Oporbeni čelnici tvrde da sirijske vlasti i dalje koriste silu protiv "mirnih demonstracija". Ujedinjeni narodi procjenjuju da je od sredine ožujka kad su proturežimski prosvjedi počeli, u Siriji ubijeno više od tri tisuće ljudi, piše Reuters. Sirijske vlasti najavile su da će goniti svakoga tko napadne strana veleposlanstva u toj zemlji, objavili su u četvrtak državni mediji, nakon niza napada na strane misije izvedenih u znak osvete Arapskoj ligi koja je suspendirala Siriju.

ŽENEVA - Klimatski fenomen La Nina, s potencijalno manjim učincima u svijetu, ponovno se pojavio u tropskom Pacifiku u kolovozu a trebao bi se zadržati najmanje do kraja 2011., prema procjenama Svjetske meteorološke organizacije (OMM) u četvrtak. "Uvjeti karakteristični za La Ninu slaba do umjerena intenziteta trebali bi se zadržati do kraja godine, čak do početka 2012.", ističe se u priopćenju. Ovog bi puta La Nina trebala biti manjeg intenziteta nego 2010./11. kad se manifestirala sušama i poplavama u različitim dijelovima svijeta, ističe OMM. Razvoj El Nina ne smatra se, naprotiv, vjerojatnim prije travnja 2012. Dok La Ninu karakteriziraju temperature površine mora nenormalno niske u središnjem i istočnom dijelu tropskog Pacifika, El Nino bilježi abnormalno visoke temperature na površini mora. Stručnjaci smatraju da su El Nino i La Nina glavni čimbenici utjecaja na klimu u brojnim područjima u svijetu. Godine 2008. La Nina je bila odgovorna za ledene temperature koje su uzrokovale više desetaka žrtava u Europi. Taj meteorološki fenomen može biti popraćen i jakim kišama, posebice u Indoneziji, Maleziji i Australiji, kao i sušama u Južnoj Americi.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙