FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 15. studenog 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

VUKOVAR

Monografija "VUKOWARAŽDIN 1991." urednika Ivana Piskača o sudjelovanju pripadnika Zasebne postrojbe Policijske uprave (PU) varaždinske u obrani Vukovara i vukovarske gradske četvrti Borovo naselje u Domovinskom ratu, predstavljena je sinoć u Ružičkinoj kući u sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine. Govoreći o monografiji, urednik Ivan Piskač kazao je kako se u njoj nalaze brojna svjedočanstva pripadnika varaždinske policijske uprave koji su sudjelovali u obrani Vukovara i Borova naselja u Domovinskom ratu, članova njihovih obitelji i suboraca, upotpunjenih pismima, porukama te brojnim autentičnim fotografijama koje, kako je kazao, svjedoče o vremenu na koje svi moramo biti ponosni. Prema riječima zamjenika ratnog zapovjednika Zasebne postrojbe PU varaždinske Antuna Novaka, u obrani Vukovara i gradske četvrti Borovo naselje u razdoblju od 11. rujna do 20. studenoga 1991. godine sudjelovali su pripadnici PU varaždinske s područja policijskih postaja Čakovec, Novi Marof, Ludbreg, Ivanec i Varaždin. "U ratnim borbama poginuo je 21 a ranjeno 66 pripadnika naše postrojbe. Na popisu nestalih nalazi se još petorica naših kolega, kroz zarobljeničke logore prošlo je 119 a do danas je od od posljedica mučenja u logorima, umrlo šestero pripadnika varaždinske PU", naveo je Novak.

ZAGREB

"Zbirku inozemne Croatice" otvorila je sinoć za širu javnost glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK) Dunja Seiter - Šverko u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Zbirka je podijeljena na tri tematske cjeline, koje obuhvaćaju djela hrvatskih autora tiskana izvan granica Hrvatske i djela stranih autora koja govore o Hrvatima i Hrvatskoj te knjige hrvatskih iseljenika i tisak hrvatskih manjina, rekla je glavna ravnateljica Seiter - Šverko. Istaknula je kako novi prostor omogućuje Zbirci da ne bude zaboravljena te dodala kako je NSK ustanova koja skrbi za djela hrvatskih autora izvan Hrvatske ali i sudjeluje u kreiranju hrvatskoga identiteta. „Želimo sabrati korpus hrvatske literature i građe te ju čuvati u NSK“, rekla je dodavši kako je izložena literatura tek dio Zbirke. Petar Barišić iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija ocijenio je kako sada nakon otvaranja Zbirke svi oni koji se žele baviti problematikom Hrvata izvan Hrvatske građu mogu proučavati u NSK. Zbirka inozemne Croatice kao samostalna ustrojbena jedinica osnovana je 2007. godine unutar Odjela za nabavu. Do sada se bavila pronalaženjem, prikupljanjem, registriranjem i promidžbom publikacija koje Hrvati, ali ne samo oni objavljuju izvan Hrvatske. Zbirka je važan dio nacionalnoga fonda Croatice posebnih obilježja, a nastala je na temelju tzv. Zbirke iseljeničkoga tiska.

KARLOVAC

U prometnoj nesreći u naselju Lug kod Oštarija smrtno je sinoć oko 19 sati stradala 81-godišnja pješakinja, izvijestila je karlovačka Policijska uprava. Zamjenik Županijske državne odvjetnice Dubravko Skolan, koji vodi očevidnu ekipu, za Hinu je kazao je da je na pješakinju naletio osobni automobil u trenutku kada je ona prelazila cestu na mjestu gdje nema obilježenog pješačkog prelaza. "Očevidom se još utvrđuje i moguća odgovornost vozača osobnog vozila, te tek treba odlučiti koje će se izvidne i dokazne radnje poduzeti da se sve okolnosti u potpunosti rasvijetle", kazao je Skolan.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙