FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 1. studenog 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB

Povodom blagdana Svih svetih vijence na zagrebačkom groblju Mirogoju položila su najviša državna izaslanstva, te izaslanstva HDZ-a i Grada Zagreba. Predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednica vlade Jadranka Kosor i potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks s izaslanstvima položili su vijence i zapalili svijeće kod spomenika Glas hrvatske žrtve - Zid boli na Mirogoju, kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, te na grobu dr. Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika. Predsjednik Ivo Josipović s izaslanstvom vijence je položio i na grob Narodnih heroja te na grob Ivice Račana, hrvatskog premijera u razdoblju od 2000. do 2003. Premijerka Jadranka Kosor u izjavi novinarima nakon polaganja vijenaca istaknula je kako se i danas, na blagdan Svih svetih, "obilaskom groblja i polaganjem vijenaca sjećamo hrvatskih branitelja, onih koji su najzaslužniji za slobodnu i neovisnu Hrvatsku". Prisjećamo se, dodala je, i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, koji je uz branitelje, istaknula je, najzaslužniji za slobodnu i samostalnu Hrvatsku. Vijence i svijeće su poližili i izaslanstvo Grada Zagreba predvođeno gradonačelnikom Milanom Bandićem, te izaslanstvo HDZ-a predvođeno članovima stranačkog predsjedništva Jasenom Mesićem i Martinom Banić.

ZAGREB

Državno odvjetništvo RH odbacilo je medijske tvrdnje da donosi odluke koje bi bile politički motivirane i ističe da svoje odluke, pa tako i o pokretanju istrage protiv HDZ-a kao pravne osobe, donosi isključivo temeljem zakona i svojih zakonskih obveza. U priopćenju kojim reagira na napis u jednom tjedniku, DORH ističe da je zaključak novinara kako se svojom odlukom DORH (i Uskok) na nepošten način uključio u predizbornu kampanju rezultat nepoznavanja zakona, te kako je novinar svojim proizvoljnim zaključcima na grub način ispolitizirao rad državnog odvjetništva. U svom priopćenju DORH objašnjava da su tek u posljednja dva mjeseca istragom u slučaju Fimi-medije pribavljeni dokazi da je dio novca korišten za potrebe HDZ-a i to u vrijeme dok je tadašnji predsjednik vlade Ivo Sanader bio i predsjednik stranke, te ističe da se po članku 23. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela mora provesti jedinstveni postupak i protiv odgovorne i pravne osobe. DORH podsjeća da je istraga u slučaju 'Fimi-Medije', u kojem je donesen nalog o provođenju istrage protiv rizničara HDZ-a Mladena Barišića, vlasnice Fimi-Medije Nevenke Jurak i dr. započet pred oko godinu i pol a istraga mora završiti u roku od 1,5 godine ili se smatra da je državno odvjetništvo odustalo od kaznenog progona. DORH napominje kako vrijeme početka tog postupka određuje postupanje u tom predmetu. "Državno odvjetništvo ni na koji način ne donosi političke odluke niti ih može donositi. Ono postupa u skladu s odredbama Kaznenog zakona, Zakona o kaznenom postupku i Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela odgovornih osoba, koje mora dosljedno primjenjivati i samo su odredbe zakona te koje određuju način postupanja Državnog odvjetništva", navodi se među ostalim u priopćenju.

ZAGREB - Lezbijska grupa "Kontra" i Centar za prava seksualnih i rodnih manjina "Iskorak" pozdravile su danas rezoluciju Europskog parlamenta kojom se poziva Svjetsku zdravstvenu organizaciju da transrodne osobe prestane tretirati kao mentalne bolesnike. 'Poremećaj rodnog identiteta' prema Međunarodnoj klasifikaciji bolesti (MKB) još uvijek se smatra ‘mentalnim poremećajem u ponašanju’, upozoravaju Iskorak i Kontra u priopćenju te izražavaju zadovoljstvo rezolucijom Europskog parlamenta od 28. listopada, kojom se poziva Europsku komisiju i Svjetsku zdravstvenu organizaciju da poremećaj rodnog identiteta uklone s liste mentalnih poremećaja. Međunarodna klasifikacija bolesti (MKB) služi kao svjetski priznati popis fizičkih i mentalnih oboljenja, a do 1990. godine tretirala je homoseksualnost kao mentalni poremećaj. Popis oboljenja, ističe se u priopćenju, trenutačno se razmatra i revidira te bi sljedeća verzija klasifikacije, nakon dugih konzultacija, trebala biti gotova 2015. Zastupnica europarlamenta i autorica amandmana za ukidanje poremećaja rodnog identiteta Emine Bozkurt, u povodu donošenja nove rezolucije istaknula je kako je "sigurna da će sljedeća verzija Međunarodne klasifikacije bolesti imati nepatološku reklasifikaciju da bi transrodne osobe koje žele živjeti u tijelu koje odgovara njihovom identitetu imale pravo na medicinsko liječenje", rekla je Bozkurt.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙