FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 2. studenog 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati

KARLOVAC - U Karlovcu je jutros uhićen Josip Boljkovac (89), kojeg se sumnjiči da počinio ratni zločin. Njegov odvjetnik rekao je da ga se sumnjiči za ratni zločin crnogorske jedinice Korpusa Narodne Obrane Jugoslavije (KNOJ) iz svibnja 1945. na području Duge Rese. Riječ je o sramotnoj istrazi jer, kako tvrdi odvjetnik Anto Nobilo, Boljkovac nije zapovijedao navedenom postrojbom pa ni ne može odgovarati po zapovjednoj odgovornosti. "Boljkovac nad tom jedinicom nije imao moć te smatram da je ova istraga sramota", kazao je Nobilo. Riječ je, izvijestio je, o novom predmetu protiv Boljkovca te da se ne odnosi na ranije istrage za logor Dubovac u Karlovcu. Tri i pol sata trajala je pretraga obiteljske kuće Josipa Boljkovca u Vukovoj Gorici, nakon koje je bivši šef karlovačke Ozne i prvi hrvatski ministar unutarnjih poslova u pratnji policije odveden. Za sada se ne zna kada bi se Boljkovac mogao pojaviti pred istražnim sucem zagrebačkoga Županijskog suda, jednog od četiriju sudova u Hrvatskoj koji su ovlašteni za procesuiranje ratnih zločina. Kazneni postupak protiv Josipa Boljkovca vodi se po starom Zakonu o kaznenom postupku, što znači da će se osumnjičeni nakon ispitivanja u policiji naći pred istražnim sucem, a ne državnim odvjetnicima, doznaje se na zagrebačkome Županijskom sudu. Očekuje se policijsko priopćenje o slučaju Boljkovac.

ZAGREB - Predsjednica vlade Jadranka Kosor izjavila je danas da ne može komentirati uhićenje Josipa Boljkovca jer se radi o slučaju za koji je mjerodavna policija i državno odvjetništvo te da rad tih institucija treba podržati. Kazavši kako "ne može komentirati slučaj jer se radi o slučaju iz domene policije i DORH-a", naglasila je da se u Hrvatskoj, u posljednih 20 godina istražuju zločini koji ne zastarijevaju. "To je ustavno određenje, a i kao država i vlada slijedimo rezoluciju europskog parlamenta iz 2009. o važnosti otkrivanja komunističkih zločina", rekla je premijerka Kosor nakon sastanka s predsjednikom Europskog parlamenta Jerzyjem Buzekom i dodala kako smo "svjesni činjenice da se o zločinima za vrijeme i poslije Drugog svjetskog rata prije samostalnosti Hrvatske nije smjelo govoriti". Premijerka nije htjela komentirati ni izjavu bivšeg predsjednika Mesića koji je u povodu uhićenja Boljkovca ocijenio kako se teško "oteti dojmu o – u najmanju ruku – dvojbenoj objektivnosti" ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka. Kosor je kazala kako treba podržati rad policije i DORH-a. "Izjavu bivšeg predsjednika Mesića ne bih komentirala nego bih spomenula da je Karamarko bio njegov (Mesićev) najbliži suradnik u kampanji i u njegovom mandatu pa me čudi način kako bivši predsjednik nastoji diskreditirati rad ministra, policije i DORH-a. Njihov rad treba podržavati bez obzira koliko nam se neki slučaj sviđao ili ne. Makar i u izbornoj kampanji", istaknula je Kosor.

KNIN - Zbog sumnje da je kao odgovorna osoba u tvrtki iz Knina zlorabio ovlast u gospodarskom poslovanju i krivotvorio službene isprave te oštetio državni proračun za više od tri milijuna kuna, policija će podnijeti kaznenu prijavu protiv 36-godišnjaka iz Samobora, stoji u posebnom izvješću šibensko-kninske Policijske uprave. Kaznenu prijavu podnijet će i protiv kninske tvrtke kojoj je na čelu, i to zbog sumnje u zloporabu u gospodarskom poslovanju. Neslužbeno se doznaje da je riječ o kninskoj tvrtki Tvik iz grupe DIV i vlasniku DIV-a Tomislavu Debeljaku. Kninska policija Samoborčanina sumnjiči da je od 1. siječnja 2007. do 31. prosinca 2009. krivotvorio putne i druge naloge te lažno prikazivao plaće zaposlenika predstavljajući dio plaće kao putne ili terenske dodatke na koje se ne obračunavaju i ne plaćaju porezi i doprinosi. Na osnovi takvih krivotvorenih isprava, stoji u policijskom izvješću, 36-godišnjak je umanjivao mjesečne obveze plaćanja poreza i doprinosa te je oštetio proračun Republike Hrvatske za najmanje 3.092.243 kune. Tvrtka DIV je jedan od konkurenata za kupnju Brodosplita, a nedavno je u Kninu proširila pogon za proizvodnju vijaka, u čemu se ta tvornica specijalizirala.

VARAŽDIN - Varaždinska policija dovršila je kriminalističku istragu nad dvojicom hrvatskih državljana u dobi od 37 i 24 godine te 44-godišnjim mađarskim državljaninom te je utvrdila osnovanu sumnju da su u ponedjeljak oko 14 sati u Ulici Vladimira Nazora u Ludbregu počinili razbojstvo nad 33-godišnjim zaposlenikom zlatarnice, izvijestila je danas varaždinska Policijska uprava. Osnovano se sumnja da su dvojica hrvatskih državljana ušla u zlatarnicu kao kupci te da je jedan od njih 33-godišnjeg zaposlenika poprskao po licu nadražujućim sredstvom, a drugi je s prodajnog pulta ukrao tri palete sa zlatnim lančićima. Nakon toga, pobjegli su prema osobnom automobilu mađarskih registarskih oznaka u kojem ih je čekao mađarski državljanin i udaljili su se s mjesta pljačke. Koordiniranom akcijom varaždinske i međimurske policije ta su trojica zaustavljena na međunarodnome cestovnom graničnom prijelazu Goričanu. Tijekom kriminalističke istrage kod njih je pronađen ukradeni zlatni nakit vrijedan 98.700 kuna.

ZAGREB - Ovogodišnji međunarodni sajam knjiga i učila Interliber 2011. održava se od 8. do 13. studenoga pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a nakladnici iz Hrvatske, Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Njemačke, Rumunjske, Sjedinjenih Američkih Država, Srbije i Velike Britanije izložit će svoje knjige u 5. i 6. paviljonu Zagrebačkoga velesajma. Ove godine će na Interliberu biti organizirane mnogobrojne prezentacije, nastupi pisaca i nakladnika, te niz stručnih i popratnih događaja, a posjetitelji će moći nabaviti knjige po povoljnim cijenama.

ZAGREB - Prvo izdanje priručnika biografske enciklopedije iz serije Huebnersova djela "Who is Who u Hrvatskoj 2011 - Biografska enciklopedija vodećih žena i muškaraca Hrvatske" objavio je švicarski nakladnik Huebners Who is Who. Nakladnik navodi kako hrvatsko izdanje enciklopedije sadrži biografske podatke s oko 3 tisuće standardnih kratkih životopisa hrvatskih ličnosti od međunarodne, nacionalne i regionalne važnosti, a izdanje za Hrvatsku uredili su Anett Marendić, Maja Sučević, Uroška Ćibarić, Paul-Nikola Filip, Lada Mađor-Stančić i Tomislav Vranić. Izdavač Ralf Huebner u predgovoru priručnika navodi kako su on i njegov tim na izradbi Who is Who Hrvatske radili godinu i pol dana dogovarajući brojne intervjue te zaprimali, korigirali i analizirali biografije. "Biografije su dopunjene i autorizirane kako bismo upotpunili sadržaj, ističe Huebner i dodaje kako osobe nisu samo opisivali nego su im postavljali i ciljana pitanja koja nisu bila isključivo vezana uz struku.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙