FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 5. studenog 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

PULA

Nositelj i prvi na listi Ladonje na idućim parlamentarnim izborima Plinio Cuccurin sinoć je na konvenciji u Puli poručio kako je uvjeren da će nakon 4. prosinca mnogi moći ispričati "Ladonjinu hrvatsku priču". Pritom se upitao zašto treći hrvatski put, o kojemu mnogi govore, ne bi pošao upravo iz Istre" jer Ladonja, po njegovoj ocjeni, može snažno pridonijeti promjeni u Hrvatskoj. "Svi mi prolazimo kroz teška vremena, no kriza nije samo gospodarska nego i temeljnih društvenih vrijednosti, kao što su pravdenost, dostojanstvo rada i solidarnost među ljudima", kazao je Cuccurin, dodavši kako nas iz krize "ne mogu izvući oni koji su nas u nju uvukli". Zato je, smatra, došlo vrijeme za nova rješenja i za nove ljude. Po njegovim riječima upravo je Ladonja jedina prava oporba u Istri, a predizbori su bez obzira na to što ih, kako je rekao, u IDS-u smatraju igrokazom, pokazali zajedništvo i odlučnost članova Ladonje. Naime, po Cuccurinovoj ocjeni samo je glede konkretnih projekata moguće postići zajedništvo, a u ova teška vremena upravo je potrebno nacionalno zajedništvo ponajprije u pitanjaima smanjenja javnog duga, troška funkcioniranja države te poticanja razvoja stvaralaštva i rasta poduzetništva". Ustvrdio je da "Ladonja ima rješenja za drukčije sutra".

OSIJEK

U Osijeku je sinoć počeo trodnevni znanstveni skup "Nijemci i Austrijanci u hrvatskom kulturnom krugu", koji se u organizaciji Njemačke zajednice - Zemaljske udruge podunavskih Švaba u Hrvatskoj održava 19. godinu zaredom. Po riječima Nikole Maka, predsjednika Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, koji je i otvorio skup, njemačka i austrijska nacionalna manjima u Hrvatskoj jedina je manjina koja organizira znanstvene skupove, po čemu je jedinstven u manjinskom životu Hrvatske. Na skupu sudjeluje 30-ak istaknutih hrvatskih znanstvenika, ponajprije povjesničara koji "osvjetljuju utjecaj njemačke i austrijske zajednice na razvoj hrvatske kulture u povijesti, ali i danas", istaknuo je Vladimir Ham, tajnik Njemačke zajednice - Zemaljske udruge podunavskih Švaba u Hrvatskoj. Upravo nam je i cilj, kazao je, da se "ne predstavljamo sami, već da o utjecaju kulturnih i gospodarskih čimbenika na ovim prostorima koje su ostavili pripadnici njemačke i austrijske nacionalne zajednice, govore hrvatski povjesničari", kazao je Ham. Dodao je kako je večerašnji dio znanstvenog skupa bio posvećen najviše poznatim Osječanima u povijesti koji su ostavili trag i u današnjem izgledu i kulturi grada. Dr. sc. Zlata Živaković-Kerže je, među inima, govorila o ulozi arhitekata Franza Langenberga i Richarda Jordana u izgradnji osječke župne crkve sv. Petra i Pavla, današnje konkatedrale.

ZAGREB

Irma Omerzo i Plesni centar Tala dobitnici su godišnje strukovne nagrade za 2011. Udruge plesnih umjetnika Hrvatske, koje su im sinoć uručene u Zagrebačkom plesnom centru. Za 5. dodjelu godišnje strukovne nagrade Udruge plesnih umjetnika Hrvatske nominirana su značajna umjetnička ostvarenja i pojedinci te kolektivi za poseban doprinos razvoju suvremenog plesa u Republici Hrvatskoj, odnosno, za događaj koji bitno doprinosi strukturnom razvoju plesne scene u Hrvatskoj u protekloj sezoni. Irma Omerzo nagradu je dobila u kategoriji pojedinačne nagrade za svoj koreografski i pedagoški rad te cjelokupno zalaganje za poboljšanje statusa suvremenog plesa i plesača, a povodom desetogodišnjice postojanja i djelovanja umjetničke organizacije MARMOT, čiji je Irma umjetnički voditelj. Uz Irmu Omerzo, u toj su kategoriji bili nominirani Selma Banich i Barbara Matijević. Plesni centar Tala nagradu je dobio u kategoriji kolektivne nagrade za Platformu mladih koreografa koja dugogodišnjim radom promovira suvremenu plesnu umjetnost i jača razvoj regionalne i međunarodne kulturne suradnje, omogućuje etabliranje mlađe generacije koreografa, kao i prezentaciju profesionalne plesne scene. Uz Talu, nominirani su bili Bad Co., Organizatori Improspekcija te Studio za suvremeni ples.

SPLIT

Na izložbi “Metereološki kontrasti” otvorenoj sinoć u splitskom Fotoklubu predstavili su se članovi udruge Crometeo sa 60-ak fotografija. Kako je rečeno na otvorenju, fotografije pokazuju najdojmljivije metereološke prizore - sunce i utihu ljeti, razorne valove i nevere, munje i gromove, pijavice i tornada, snagu bure, zimske snježne mećave, alpske ledenjake i mnoštvo drugih. To je treća skupna fotografska izložba članova Crometea u Fotoklubu, nakon prvih dviju 2007. i 2009. Izložbu su otvorili splitski fotograf Matko Biljak i alpinist i putopisac Stipe Božić te član Crometea Rade Popadić. Istaknuto je kako je od nekoliko tisuća fotografija za izložbu odabrano 60. Autori izložbe su Aleksandar Gospić, Ante Beus, Antonio Miše, Boris Bašić, Boris Kačan, Daniel Pavlinović, Darko Begić, Egon Kurtović, Feđa Klarić, Ivan Toman, Ivana Tomić, Jagoda Miličić-Mihanović, Josip Ostojić, Joško Markov, Leo Banić, Luka Ištuk, Marko Posavec, Nino Rašić, Rade Popadić, Tin Juginović, Toni Katić i Zlatko Barać.

Izložba je otvorena tjedan dana.

PULA

Maskiran i naoružan muškarac sinoć je oko 19,15 sati počinio razbojništvo u poslovnici koja se bavi otkupom zlata i srebra u Ulici Starih statuta u Puli, izvijestila je istarska policija. Nakon dojave policijski su službenici stigli na mjesto razbojništva te počeli očevid - pregledavali su i obližnja parkirališta i prometnice u potrazi za tragovima koji bi ih mogli dovesti do pljačkaša. Neslužbeno se doznaje kako se u vrijeme upada razbojnika u poslovnici nalazila djelatnica koja mu je nakon prijetnje oružjem predala još neutvrđenu svotu novca.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙