FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 15. studenog 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Prava djece s problemima u ponašanju učestalo se krše u svim segmentima njihova života - od obitelji i škole do ustanova u koje su smještena, a nerijetko ih krše i mediji, upozoreno je na danas započetom dvodnevnom skupu "Zaštita prava i interesa djece s problemima u ponašanju". Skup u povodu Međunarodnog dana prava djeteta i Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece organizira Ured pravobraniteljice za djecu. Kada je riječ o zaštiti prava i interesa djece s problemima u ponašanju stanje se dodatno pogoršava zbog njihovog često neprimjerenog ponašanja i reakcija, što vodi sve jačem odbacivanju u okolini i zahtjevima za snažnijom represijom, istaknula je pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić. Sva djeca koja manifestiraju probleme u ponašanju prošla su kroz sustav od najranije dobi, a da nitko nije primjetio da "oni nešto imaju", odnosno struka nije prepoznala oblike njihovog ponašanja, kazala je Jelavić dodajući da takva djeca to rade najčešće zato što je to jedini način da skrenu pozornost na sebe jer doma nerijetko nemaju dovoljno pažnje. Takva ponašanja djece nerijetko eskaliraju te mogu rezultirati činjenjem kaznenih djela, rekla je dodajući međutim kako tu skupinu djece, na žalost, javnost lako i često etiketira, osuđuje i ne zna što bi s njima.

ZAGREB - Zamjenik glavnog ravnatelja policije Milijan Brkić, kandidat HDZ-a na predstojećim parlamentarnim izborima, raskinuo je radni odnos u MUP-u. Iz MUP-a su danas izvijestili da je Brkić radni odnos raskinuo na vlastiti zahtjev 11. studenoga. Brkića je HDZ kandidirao kao drugog na listi za 11. izbornu jedinicu u kojoj tri saborska zastupnika biraju hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj.

VINKOVCI - U protekla 24 sata, na području vukovarsko-srijemske policijske uprave, u dva slučaja, zatečeno je i uhićeno 12 stranaca u nezakonitom prelasku državne granice, izvijestila je jutros policija. Na željezničkom kolodvoru u Vinkovcima sinoć, oko 22,25 sati zatečena su i uhićena četvorica državljana Pakistana, a noćas nešto iza ponoći, nedaleko Lipovca, sedmero državljana Afganistana i državljanin Somalije. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su nezakonito prešli državnu granicu Republike Hrvatske, zbog čega je doneseno rješenje o protjerivanju iz Hrvatske, određena zabrana ulaska i boravka u RH, te je pokrenut postupak njihovog povratka u Republiku Srbiju iz koje su nezakonito prešli u Hrvatsku. Prema podacima vukovarsko-srijemske policije, od 1. siječnja do 13. studenoga 2011. godine, u nezakonitom prelasku državne granice na području vukovarsko-srijemske PU, zetečeno je i uhićeno 1013 stranih državljana što je 278 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, kada su vukovarsko-srijemski policajci zatekli i uhitili 268 stranaca.

ZAGREB - Noć kazališta, manifestacija putem koje se kroz različite programe publici nastoji približiti svijet kazališta, a koja je počela kao projekt Dječjeg kazališta Dubrava, održat će se u subotu, 19. studenoga u sedam zemalja, Austriji, BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Slovačkoj, Sloveniji i Srbiji, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture. Hrvatski dio programa obuhvaća 70 institucija, 119 predstava i četrdesetak popratnih programa te 27 gradova, od Belog Manastira i Dubrovnika do Pule, Sinja i Zagreba. Osim predstava, tijekom te noći organizirat će se obilasci kazališta, razgovori s glumcima, degustacije, izložbe i koncerti. Ravnatelj Uprave za izvedbene umjetnosti i audiovizualnu djelatnost Ministarstva kulture Srećko Šestan podsjetio je kako je publika od samih početaka prije četiri godine dobro prihvatila taj 'izvorno hrvatski brend', pa se manifestacija, uz potporu Ministarstva, uskoro nakon prvog izdanja proširila na ostale gradove u Hrvatskoj i izvan nje. Šestan je ustvrdio kako je sada povoljno vrijeme za kazališta, a što, istaknuo je, potvrđuju i statistički podaci prema kojima svake godine imaju sve više posjetitelja, a bilježi se i više od 52 posto domaćih autora na hrvatskim kazališnim repertoarima.

ZAGREB - Izložba "Suvremena kazališna i filmska scena" ULUPUH-ove Sekcije za kazališnu i filmsku umjetnost, koja se večeras otvara u Galeriji ULUPUH u Zagrebu, predstavit će ostvarenja kostimografa, scenografa i oblikovatelja svjetla nastala u razdoblju od 2009. do 2011. godine. Na izložbi koju karakterizira autorski pristup pojedinim predstavama predstavit će se 13 kostimografa, tri scenografa i jedan oblikovatelj svjetla u izboru Umjetničkog savjeta Sekcije, a njihova će djela biti predstavljena u obliku skica, fotografija, kostima i maketa. Premda samom izložbom dominiraju kostimografski izlošci, to ne znači da i u domeni scenografije nema iznimnih ostvarenja, istaknula je u predgovoru izložbenog kataloga ravnateljica Drame zagrebačkog HNK Sanja Ivić. Kostimima se velika pozornost posvećuje na scenama nacionalnih ili gradskih kazališta, ali i na manjim pozornicama dječjih i regionalnih teatara, ističe Sanja Ivić u katalogu, dodajući da su visoki estetski kriteriji u tom dijelu kazališne produkcija nastavak tradicije ozbiljnog rada u svim kazalištima. "Kostimografija i scenografija, uz umjetnost oblikovanja svjetla, uspijevaju i u ne tako lakim vremenima zadržati visoki nivo izvedbe, uz nepresušnu maštu umjetnika koji nerijetko, ne svojom krivnjom, ostaju malo po strani", piše Sanja Ivić.

ZAGREB - Špilja Veternica u Parku prirode Medvednica bit će otvorena za posjetitelje do 20. studenoga jer se šišmiši spremaju na zimski san, a u vrijeme njihove hibernacije nisu mogući posjeti. Tko želi obići špilju Veternicu može to učiniti još ovu subotu i nedjelju od 10 do 16 sati ili pričekati proljetno buđenje šišmiša i ponovno otvaranje špilje. Nakon 20. studenoga špilja će biti zatvorena i vikendom i u tjednu, navodi u priopćenju ravnateljica Javne ustanove Parka prirode Medvednica Nives Farkaš-Topolnik. Dodaje kako Rudnik Zrinski ostaje otvoren do kraja studenoga, ali sa skraćenim radnim vremenom od 11 do 16 sati. Nakon nedjelje, 27. studenoga i rudnik će biti zatvoren vikendom, ali će za veće grupe biti mogući posjeti tijekom tjedna uz najavu i dogovor s Javnom ustanovom "Park prirode Medvednica".

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙