FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 13. studenog 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Predsjednica vlade i HDZ-a Jadranka Kosor i predsjednica Demokratskog centa (DC) Vesna Škare Ožbolt potpisale su danas sporazum o o prije i poslijeizbornoj suradnji dviju stranaka, izvijestila je Kosor na konferenciji za novinare u u HDZ-ovoj središnjici. Prema sporazumu, DC-u će pripasti 4. mjesto na HDZ-ovoj listi u 6. izbornoj jedinici, a na kojem će biti Vesna Škare Ožbolt. DC će poduprijeti sve liste HDZ-a u svim drugim izbornim jedinicama, izvijestila je Kosor te dodala da će suradnja dviju stranaka posebno biti učvršćena na lokalnoj razini u 6. izbornoj jedinici. Kosor je napomenula da će prema sporazumu Škare Ožbolt nakon polaganja prisege zamrznuti svoj mandat na prve dvije godine i nakon toga ga aktivirati. U tom slučaju u Sabor (na njezino mjesto) može ući slijedeći na listi, odnosno prema unutarstranačkom dogovoru, dodala je Kosor. Kosor je podsjetila da su sporazum o suradnji dviju stranaka potpisale prošle godine vodeći računa o programima obiju stranaka, i temelj današnjeg sporazuma je na tragu programa HDZ-a i za ove izbore - jačanje gospodarstva i gospodarskog potencijala, pripreme za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, ali i daljnja snažna borba protiv korupcije i organiziranog kriminala. Vesna Škare Ožbolt je istaknula da se radi o nastavku suradnje od prije godinu i pol dana i da je DC podržavao i podržavat će i dalje napore HDZ-a u čišćenju politike i društva od korupcije tj. za nultu stopu tolerancije na korupciju, što je za nas važno, jer smo cijelo vrijeme na tome inzistirali.

ZAGREB - Hrvatska seljačka stranka (HSS) predala je danas Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) liste za izbor zastupnika u Hrvatski sabor na parlamentarnim izborima 2011. godine. Prvi na listi ujedno je i nositelj liste, rekao je Friščić novinarima. U 1. izbornoj jedinici to je Darko Vuletić, u 2. Josip Friščić, u 3. Zvonimir Sabati, u 4. Mato Barukčić, u 5. Davor Vlaović, u 6. Marijana Petir, u 7. Božidar Pankretić, u 8. Ivo Zrilić, u 9. Zoran Smolić, u 10. Stipo Gabrić i u 12. kao kandidat rusinske nacionalne manjine Mijo Šajtoš. Koalicijski partneri HSS-a u 1., 7., 8. i 10. izbornoj jedinici su Zelena stranka i Stranka penzionera. Predsjednik HSS-a Josip Friščić na novinarsko je pitanje kakav rezultat očekuju na izborima odgovorio da HSS nakon što je četiri godine odgovorno obnašao sve dužnosti koje je preuzeo "očekuje od biračkog tijela da potvrdi svoju snagu i mandate". Na tvrdnju novinara kako HSS trenutačno najbolje ne stoji po anketama te hoće li možda mijenjati izbornu strategiju i ima li neke ideje kako će pridobiti birače, Friščić je odgovorio da imaju i svoje ankete koje su nešto drugačije, te da HSS sa snagom svojih 52.000 članova u predizbornoj kampanji vjeruje da će znati podnijeti račun za ono što su činili i potvrditi da su se odgovorno ponašali te da iza njih stoje rezultati. Što se tiče predizborne koalicije, Friščić je rekao da je HSS donio svoje liste i uklonio sva nagađanja o tome, a što se tiče poslijeizborne suradnje, rekao je da je njihov program i prije četiri godine bio temelj za suradnju i ostaje to i dalje.

VARAŽDIN - Varaždinski HDZ pozvao je danas gradonačelnika Varaždina Gorana Habuša, koji je u petak pod utjecajem alkohola skrivio lakšu prometnu nesreću u Varaždinu, da podnese ostavku. "Habuš je u prvom tjednu svog mandata šokirao javnost u najgorem mogućem obliku, kada je s 1,58 promila alkohola u krvi skrivio prometnu nesreću. Sreća je što nije bilo ozlijeđenih ili smrtno stradalih osoba", rekao je tajnik varaždinskog HDZ-a i gradski vijećnik Vlatko Vuković na konferenciji za novinare. Stoga je pozvao Habuša da odmah podnese ostavku na dužnost varaždinskog gradonačelnika, kao moralni čin. "Nitko nije iznad zakona, pa tako ni gospodin Habuš. Trebao bi slijediti primjer Milana Bandića iz 2002. godine, kada ga je HNS najglasnije pozivao da podnese ostavku, što je Bandić i učinio", rekao je Vuković. "Činjenica je da se prometna nezgoda može dogoditi svakome. Ali ne u službenom automobilu i s 1,58 promila alkohola u krvi, što je teško pijano stanje prema medicinskim kriterijima. To je krajnje neodgovorno ponašanje prema građanima Varaždina", kazao je predsjednik varaždinskog HDZ-a i Gradskog vijeća Ivan Herman.

ZAGREB - U Državno izborno povjerenstvo (DIP) su od početka studenoga do danas u podne, odnosno 36 sati prije isteka roka za podnošenje kandidacijskih lista, ukupno pristigle 94 liste, od kojih je 90 stranačkih (58 samostalnih i 32 koalicijske) i četiri neovisne, a za 12. izbornu jedinicu, u kojoj zastupnike biraju nacionalne manjine, liste je podnijelo 29 kandidata. U DIP-u se doznaje da je do sada liste predalo 26 političkih stranaka. Danas u 15 sati DIP-u bi kandidacijske liste trebao predati Blok umirovljenici zajedno predvođen Ljubom Jurčićem, a sutra, zadnji dan, očekuje se da će svoje liste, među ostalima, predati i HDZ, Kukuriku koalicija, HDSSB, HSLS i SDSS. Pravo kandidiranja na predstojećim parlamentarnim izborima, koje je hrvatski predsjednik Ivo Josipović raspisao za 4. prosinca, ima 116 stranaka, koliko ih je 31. listopada, kada su izbori raspisani, bilo evidentirano u Registru političkih stranaka. Naime, pravo predlaganja stranačkih lista za izbor zastupnika u parlament, prema Zakonu o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, imaju sve političke stranke koje su registrirane na dan objave Odluke o raspisivanju izbora. Iako je u Registru evidentirano 116 stranaka, u pravilu na izbore izlazi manje stranaka nego ih je registrirano.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙