FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15.30

Autor: sdje
ZAGREB, 15. studenog 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15.30:

LJUBLJANA

Jednoglasna odluka Mercatorova nadzornog odbora, koji je u ponedjeljak odredio tri tjedna za pregovore Mercatorove uprave s Agrokorom kao potencijalnim kupcem i konzorcijem slovenskih banaka, vlasnicima natpolovičnog paketa dionica, još ne znači da će do potpisa kupoprodajnog ugovora i njegove realizacije i doći nego da se "dug proces" nastavlja, navode u utorak slovenski mediji. Ljubljanski "Dnevnik" navodi da Mercatorova uprava sporazumima s Agrokorom i bankama želi dobiti jamstva da njegova financijska stabilnost nakon moguće transakcije neće biti ugrožena, da se u određenom razdoblju ne smanjuje broj zaposlenih ni njihova prava iz sadašnjih kolektivnih ugovora, da sjedište Mercatora kao ovisne tvrtke ostane u Sloveniji te da se zadrži odnos prema slovenskim dobavljačima Mercatora. Mercatorova uprava osim toga želi da se u ugovoru prije otvaranja dubinskog pregleda odredi i odšteta za Mercator ako bi do potpisa kupoprodajnog ugovora došlo, a on se ne bi mogao realizirati, bilo zbog ocjene regulatornih ustanova u državama jugoistočne Europe da spajanje s Agrokorom ne bi bilo u skladu s pravilima tržišnog natjecanja, bilo zbog izostanka financijske potpore konzorcija koji Agrokor prati u planiranoj operaciji. Uz to, Mercatora uprava, po navodima "Dnevnika", traži jamstva da Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodna financijska korporacija (IFC) koje bi u poslu nastupile u konzorciju s Konzumom, više godina ostanu vlasnici najmanje 25 posto Mercatorovih dionica.

ZAGREB

Predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić primila je u utorak u službeni posjet članove Odbora za europske poslove Senata Francuske Republike koji su poručili da "snažno podržavaju ulazak Hrvatske u EU" i da to žele izravno reći hrvatskim kolegama, doznaje se iz priopćenja saborskog ureda za odnose s javnošću. Složila se s članovima francuskog odbora da je članstvo Hrvatske u EU važno sa stajališta jačanja regionalne stabilnosti i istaknula da skoro hrvatsko članstvo u EU šalje pozitivan signal zemljama regije da je proces proširenja izgledan i da se reformski napori isplate. Članove Odbora za europske poslove Senata Francuske Republike primio je također i potpredsjednik Hrvatskog sabora Neven Mimica te im kazao da je Hrvatska nadomak ostvarenja svog vanjskopolitičkog cilja - pristupanja zemlje u članstvo EU, a Francuska je svojim aktivnim sudjelovanjem pridonijela ostvarenju tog cilja.

MOSTAR

Američki veleposlanik u Zagrebu James Foley ocijenio je u utorak u Mostaru kako će Hrvati u BiH imati najviše koristi od ulaska Hrvatske u Europsku uniju dodajući da ne postoje razlozi za njihovu zabrinutost. "Nema nikakvog razloga za zabrinutost Hrvata u BiH što će Hrvatska postati članica Europske unije, jer će Hrvatska biti u stanju zagovarati uključenje i pomagati BiH da postane punopravna članica EU. Hrvati pri tome mogu imati najviše koristi od ulaska Hrvatske u EU", rekao je Foley za medije u Mostaru. On se zajedno s američkim veleposlanikom u BiH Patrickom Moonom susreo s predsjednikom HDZ-a u BiH Draganom Čovićem i zamjenikom predsjednika HDZ-a 1990. Martinom Ragužem.

RIM

Bivši europski povjerenik Mario Monti je u utorak dobio podršku najjačih talijanskih političkih stranaka za svoju vladu i nastavio je konzultacije sa socijalnim partnerima, mladima i ženama u pripremi programa štednje. Demokratska stranka (PD), oporbeni pokret talijanskog ljevice, i PDL Silvia Berlusocnija potvrdili su da će bezuvjetno podržati vladu. Monti se u utorak u sklopu konzultacija sastao i s predstavnicima socijalnih partnera. Podršku su mu dali predsjednica najjače talijanske sindikalne središnjice CGIL-a, Susanna Camusso, i predsjednica poduzetničkog saveza Confindustria, Emma Marcegaglia.

ATENA

Novi grčki premijer Lucas Papademos sastat će se u ponedjeljak u Bruxellesu s čelnicima Europske unije, priopćio je njegov ured. Papademos će se sastati s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom i predsjednikom Europskog vijeća Hermanom van Rompuyom. Europska komisija ponovila je u utorak da se Grčka mora pismeno obvezati na provedbu reformi, nakon što je konzervativni vođa Antonis Samaras kazao da on nema namjeru potpisivati takve izjave. Samaras, čelnik glavne grčke konzervativne stranke, u ponedjeljak je izjavio kako njegova stranka Nova demokracija neće glasovati ni za kakve nove mjere štednje te je dodao kako smatra bi se politika čiju provedbu zahtijevaju međunarodni zajmodavci trebala izmijeniti.

LEIPZIG

Visoki dužnosnik konzervativnog bloka njemačke kancelarke Angele Merkel pozvao je u utorak Veliku Britaniju da bude manje sebična u svom odnosu s Europom unatoč tome što nije članica eurozone. "Britanci nisu članovi eurozone, ali su članovi Europe i oni također imaju odgovornost za uspjeh Europe", izjavio je Volker Kauder, konzervativni čelnik u parlamentu, na godišnjem kongresu Merkeličinih Kršćanskih demokrata (CDU) u Leipzigu. Pozivi Merkel i ministra financija Wolfganga Schaeublea da Europska unija brzo provede promjene u ugovoru, kako bi se stvorila čvršća politička unija među 27 članica EU-a i podržao euro, dovodi euroskeptičnog britanskog čelnika Davida Camerona u škripac.

BRUXELLES

Belgijski sindikati najavili su u srijedu za 2. prosinca održavanje "nacionalnog prosvjeda" u Bruxellesu protiv štednje te prijete općim štrajkom dok političke stranke pripremaju niz gospodarskih mjera povijesne širine. Sva tri sindikata nude rješenja kako doći do 11 milijardi eura u nacionalnom proračunu: prekid "fiskalnih darova tvrtkama", oporezivanje prihoda od kapitala i pojačana borba protiv utaje poreza i svih vrsta fiskalnih pronevjera.

KAIRO

Arapska liga zatražila je od sirijskih oporbenih skupina da predstave svoju viziju za prijenos vlasti u zemlji uoči konferencije o budućnosti Sirije, izjavili su u utorak dužnosnik Arapske lige i član sirijske oporbe. Arapska liga suspendirala je u subotu Siriju iz svoga članstva i pozvala njezinu vojsku da prestane ubijati civile u prodemokratskim prosvjedima, u iznenađujućem potezu koji pojačava pritisak na režim Bašara al-Asada. Također je pozvala sve sirijske oporbene stranke na sastanak u sjedište Arapske lige u Kairu kako bi usuglasili zajedničku viziju tranzicijskog razdoblja u Siriji. Suspenzija Sirije iz članstva Arapske lige, za koju je glasovalo 18 od 22 članice, stupa na snagu u srijedu.

ZAGREB/MOSKVA

Rusija je pozvala u utorak protivnike sirijskog predsjednika Bašara al-Asada na dijalog sa sirijskom vladom kako bi se pokušalo zaustaviti nasilje, objavljeno je na internetskoj stranici ruskog ministarstva vanjskih poslova. Tijekom sastanka šefa ruske diplomacije Sergeja Lavrova s predstavnicima sirijske oporbe u inozemstvu, ruska strana je "pozvala sve skupine sirijske oporbe koje odbacuju nasilje kao sredstvo za postizanje političkih ciljeva da se hitno pridruže realizaciji inicijative Arapske lige za rješavanje krize pokretanjem dijaloga između vlasti i oporbe", navodi se u priopćenju ministarstva.

OSLO

Trojica Norvežana optuženih da su uz pomoć Al Kaide planirali bombaški napad na danski dnevnik Jyllands-Posten zbog objave kontroverznih karikatura proroka Muhameda 2005., u utorak su se na sudu izjasnili da nisu krivi Mikael Davud, urgujskog podrijetla, irački Kurd Shawan Sadek Saeed Bujak i Uzbekistanac David Jakobsen odbacili su sve točke optužnice za koje ih se tereti. Davudov odvjetnik tvrdi da se radi o "pionirskom" sudskom slučaju koji će biti test za novi norveški zakon o terorizmu.

KIJEV

Ukrajinski parlament odbacio je u utorak amandman kaznenom zakonu čije bi usvajanje otvorilo put puštanju na slobodu ukrajinske oporbene čelnice i bivše premijerke Julije Timošenko, osuđene na sedam godina zatvora zbog zloporabe vlasti. Predloženim amandmanom željelo se ublažiti kazneno djelo "zloporabe dužnosti i ovlasti" nekog člana vlade kako više ne bi podlijegalo strogoj zatvorskoj kazni što bi, teoretski, omogućilo oslobađanje Timošenko.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙