FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske burze u minusu nakon euforije zbog dogovora u EU

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 28. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u petak su se našli pod pritiskom, odustavši od dijela ranijih dobitaka, pri čemu su veće gubitke pretrpjele talijanske dionice zbog slabe potražnje na aukciji obveznica, što svjedoči da je kriza u eurozoni ipak daleko od završetka.

Londonski Ftse indeks bio je minusu 0,25 posto, na 5.699 bodova, frankfurtski DAX 0,03 posto, na 6.335 bodova, a pariški indeks CAC 0,51 posto, na 3.351 bodu.

Stratezi su međutim optimistični, ističući da je dogovor čelnika eurozone u pokušaju suzbijanja dvogodišnje krize koja potresa 17-člani blok ulio povjerenje ulagačima, premda dobitci nisu tako spektakularni kao prošlih dana.

"Danas se ipak malo osjeća oprez u zraku. Tržišta hoće reći da su načelno akcije poduzete na summitu EU-a pozitivne, ali da ipak žele vidjeti daljnje pojedinosti i kako će biti provedene", kazao je Bob Parker, viši savjetnik u Credit Suisseu.

Talijanski glavni burzovni indeks bio je u minusu 1,8 posto nakon što je današnja aukcija talijanskih državnih obveznica privukla slabiju potražnju od prijašnjih aukcija, pri čemu su 10-godišnje obveznice prodane uz prinos od 6,06 posto, najveći od priključenje Italije eurozoni.

U takvim okolnostima pod pritiskom su se našle određene financijske dionice, uključujući britanski Barclays i francusku Axu, čije su dionice oslabjele za dva odnosno 3,8 posto.

Veće gubitke indeksa priječili su dobitnici poput francuskog Renaulta, čija je dionica poskočila 3,9 posto nakon što je izvijestio o solidnoj prodaji u trećem tromjesečju. Pridružio mu se i švedski Electrolux, s rastom cijene dionica od 4,1 posto, nakon što je objavio bolje od očekivanja rezultate poslovanja.

Dionički strateg u Barclays Capitalu Edmund Shing kazao je da će se dionice vjerojatno oporaviti idući tjedan pred summit G20 3. i 4. studenoga.

"Novi ključni događaj slijedi kroz točno tjedan dana. Do tada će dionice vjerojatno dodatno dobiti na zamahu. Ipak, upravo sada nam trebaju nove vijesti vezano uz, primjerice, moguće sudjelovanje MMF-a u kriznom fondu eurozone, ili, još važnije, koliko bi mogla tome doprinijeti gospodarstva u nastajanju poput Kine i Brazila", kazao je Shing.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 1,39 posto, završivši ovotjedno trgovanje na 9.050 bodova.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙