FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 14. studenog 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

LJUBLJANA - Koristi eura su neupitne, ali bi sve države eurozone trebale obuzdati zaduživanje i povećati konkurentnost svojih gospodarstava reformama koje je Njemačka već napravila prije više godina, što joj se sada vraća, ocijenio je za ljubljansko "Delo" savjetnik njemačke kancelarke i profesor na sveučilištu u Freiburgu Lars Feld. Feld je jedan od petorice ekonomskih "mudraca" koji su kancelarki Angeli Merkel nedavno podnijeli izvješće s prijedlozima kako riješiti "kompliciranu ali rješivu" krizu zajedničke europske valute. "Euro je apsolutno dobra ideja i njime je Njemačka jako mnogo dobila, ali i sve druge države, osobito one koje su sada u teškoćama", rekao je Feld u dužem razgovoru za tjedni gospodarski prilog vodećeg slovenskog lista, ali je dodao da se "mirna vremena" u eurozoni mogu vratiti samo ako zemlje koje imaju probleme provedu obećane mjere financijske konsolidacije. Podjela eurozone na "sjeverni" i "južni" dio, po njegovim riječima, ne bi bilo dobro rješenje, ali države s teškoćama moraju reformirati svoja tržišta rada, kako bi ona postala elastičnija te tako povećati konkurentnost svojih gospodarstava. Uz to, moraju ograničiti svoje zaduživanje, naglasio je Feld.

MUMBAI - Dužnička kriza u eurozoni pogodit će azijska gospodarstva u razvoju u ovoj i idućoj godini jer ključni trgovinski partneri smanjuju izvozne narudžbe, upozorio je izvršni direktor Azijske razvojne banke (ADB). "Rast od 7,5 posto će vjerojatno biti gornja granica s obzirom na to što se dogodilo od zadnjih prognozi do danas", upozorio je Rajat Nag. Govoreći na marginama Indijskog gospodarskog summita Nag je kazao kako će fiskalni problemi u Europi pogoditi izvozno orijentirana azijska gospodarstva, koja najveći dio svojih pošiljki dopremaju upravo u eurozonu. Najnovije vijesti iz Italije i Grčke, kao i nove mjere štednje upućene u tamošnje parlamente, Nag smatra ohrabrujućim. Dodao je ipak da je ta kriza samo dodatno istaknula da azijska gospodarstva moraju biti agresivnija u provođenju institucionalnih reformi, kao i u razvoju trgovine unutar regije.

ZAGREB/LUXEMBOURG - Industrijska proizvodnja u eurozoni u rujnu je na mjesečnoj razini pala za 2,0 posto, a u 27-članoj Europskoj uniji za 1,3 posto, pokazali su podaci europskog statističkog ureda Eurostata. Najnoviji podaci ukazuju na preokret, budući da je u kolovozu proizvodnja na mjesečnoj razini porasla po revidiranoj stopi od 1,4 posto na području jedinstvene europske valute, a te za revidiranih 1,0 posto u EU-u. Pad je na mjesečnoj razini u rujnu zabilježen u 11 članica dok ih je njih deset zabilježilo rast proizvodnje. Na godišnjoj razini industrijska proizvodnja povećana je u rujnu za 2,2 posto u eurozoni i EU27. U prethodnom mjesecu porasla je za revidiranih 6,0 u eurozoni, te za 4,9 posto u 27-članoj Uniji. Rast je na godišnjoj razini u rujnu zabilježen u 14, a pad u osam zemalja članica.

MILANO - Italija je u ponedjeljak platila rekordne kamate od 6,29 posto na petogodišnje državne obveznice na prvoj aukciji otkada je na čelo tehničke vlade nakon ostavke Silvija Berlusconija stao bivši povjerenik Europske unije Mario Monti. Ministarstvo je prikupilo maksimalni traženi iznos od tri milijarde eura, ali uz višu kamatu nego na prethodnoj sličnoj aukciji prije mjesec dana, kada je iznosila 5,32 posto. Kamata od 6,29 posto ujedno je najviša od uvođenja eura. Na sekundarnom tržištu prinosi na 5-godišnje talijanske obveznice u ponedjeljak su bili nešto iznad 6,40 posto. Prošlog su tjedna, u vrijeme najvećih previranja na tržištu, nakratko dosegnuli i 7,8 posto. Premijer Silvio Berlusconi podnio je u subotu ostavku nakon što je parlament usvojio ključne reforme. Time je utrt put kreiranju tehničke vlade na čelu s bivšim povjerenikom Europske unije Mariom Montijem.

HONOLULU - Čelnici 21 zemlje Azijsko-pacifičkog foruma za ekonomsku suradnju obvezali su se u nedjelju da će smanjiti trgovinske prepreke i podupirati čistu energiju kako bi se suprostavili rizicima koji mogu dovesti do pada globalne ekonomije. U deklaraciji sa summita u Honoluluu, čelnici APEC-a naglašavaju da su rast i stvaranje radnih mjesta oslabljeni u mnogim ekonomijama i da financijski izazovi u Europi doprinose globalnoj nesigurnosti. "Prepoznajemo da je daljnja liberalizacija trgovine vitalna za postizanje održivog globalnog oporavka nakon recesije 2008. i 2009. godine", navodi se u završnoj izjavi. U njoj se navodi i odlučna "potpora jakom, održivom i uravnoteženom razvoju regionalne i globalne ekonomije", što je očita referenca na američke zabrinutosti zbog ogromnog trgovinskog deficita s Kinom. Gotovo tri milijarde stanovnika zemalja APEC-a od nas očekuju da približimo naša gospodarstva, da povećamo izvoz, proširimo trgovinu i prigode koje stvaraju radna mjesta i kreiraju ekonomski napredak", poručio je američki predsjednik Obama čelnicima 21 zemlje azijsko-pacifičkog ruba na summitu u njegovom rodnom Honoluluu.

HONOLULU - Američki predsjednik Barack Obama poručio je Kini da je sada "odrasla" ekonomija i da se mora početi odgovorno ponašati u odnosu na pitanja valute i trgovine koja američkom gospodarstvu nanose štete, no Kina odbacuje te optužbe i tvrdi da postupa isključivo u skladu s pravilima međunarodnih sporazuma, javlja Reuters iz Honolulua gdje se održao summit APEC-a (Forum za suradnju azijsko-pacifičkih zemalja). "Prvo moramo znati o kojim pravilima govorimo. Ako su pravila donesena kolektivno, putem sporazuma kojeg je Kina potpisnica, tada će Kina poštivati ta pravila. Ako je pravila donijela jedna zemlja ili čak nekoliko zemalja, Kina nema obvezu poštivati ta pravila", kazao je na tiskovnoj konferenciji dužnosnik kineskog ministarstva vanjskih poslova Pang Sen. Obama, međutim, odgovara da će SAD biti nepopustljiv u svom zahtjevu da Kina počne primjenjivati ista pravila kao svi drugi. Američki stručnjaci procjenjuju da je kineski yuan potcijenjen za oko 30 posto, što znači da je američki izvoz u Kinu u tom postotku skuplji, dok je kineski uvoz u SAD u istoj mjeri jeftiniji.

ZAGREB/BRUXELLES - Europska komisija usvojila je u ponedjeljak prijedlog pravila EU-a za uporabu tjelesnih skenera u zračnim lukama, priopćeno je iz Bruxellesa. Po tom prijedlogu, zemlje članice EU-a i zračne luke nemaju obvezu postaviti skenere, ali ako se odluče koristiti ih morat će se uskladiti sa strogim pravilima i standardima uvedenima na europskoj razini kako bi se osigurala usklađenost s temeljnim pravima i zaštitom zdravlja ljudi. Putnici moraju biti informirani o uvjetima pod kojima se koriste sigurnosni skeneri. Isto tako, putnici imaju pravo odbiti skenere a u tom slučaju bit će podvrgnuti alternativnoj metodi pretrage. Dosad su se skeneri koristili na temelju različitih nacionalnih propisa i standarda i u ograničenom opsegu. Sigurnosni skeneri su učinkovita metoda provjere putnika budući da su sposobni detektirati i metalne i nemetalne predmete koje osoba ima uz sebe, kaže EK.

ZAGREB/BRUXELLES - Korištenje aditiva u hrani uskoro će biti još sigurnije i transparentnije nego do sada zahvaljujući dvama novim zakonima koje je usvojila Europska komisija, priopćeno je iz Bruxellesa. "Danas je prekretnica u našim naporima za povećanje sigurnosti hrane u Europskoj uniji", rekao je povjerenik za zdravlje i zaštitu potrošača John Dalli. "Usvajanje dviju uredbi o aditivima dodatno će osnažiti građane i industriju jer će svima omogućiti da točno znaju koji su aditivi dopušteni u prehrambenim proizvodima", dodao je. Zakoni uvode dva nova popisa. Prvi se odnosi na dopuštene aditive u hrani i stupit će na snagu u lipnju 2013. Drugi se odnosi na aditive u sastojcima hrane, kao što su drugi aditivi, enzimi, okusi i hranjive tvari, a vrijedit će 20 dana nakon objave u Službenom listu EU-a. Novi propisi određuju također uvjete pod kojima se aditive može dodavati hrani, zatim kategorizaciju hrane s jasnim popisom aditiva po kategorijama hrane kojima ih se može dodati, program za novu, cjelovitu procjenu sigurnosti svih odobrenih aditiva te jasne smjernice i upute za zahtjeve za odobrenje novih aditiva.

ATENA - Čelnik glavne grčke konzervativne stranke Antonis Samaras u ponedjeljak je izjavio kako njegova stranka Nova demokracija neće glasovati ni za kakve nove mjere štednje te je dodao kako smatra bi se politika čiju provedbu zahtijevaju međunarodni zajmodavci trebala izmijeniti. "Nećemo glasati ni za kakve nove mjere", rekao je Samaras na sastanku članova stranke. Dodao je da ne namjerava potpisati pismo kojim se obvezuje na oštre mjere štednje, kako od Grka traži EU-ov povjerenik za ekonomske i monetarne poslove Olli Rehn te kako smatra da će verbalni pristanak biti dovoljan.

TOKIO - Japansko gospodarstvo oporavilo se u trećem tromjesečju, ostvarivši rast aktivnosti po prvi put nakon smrtonosnog potresa u ožujku, pokazali su u ponedjeljak vladini podaci. Bruto domaći proizvod (BDP) porastao je u tri mjeseca do kraja rujna za 1,5 posto, u usporedbi s prethodna tri mjeseca. Rast je zabilježen nakon tri tromjesečja pada i ukazuje da su aktivnosti na godišnjoj razini porasle za šest posto. Japansko gospodarstvo ušlo je u recesiju nakon potresa, koji je uzrokovao veliku štete na sjeveroistoku zemlje. Također je oštetio tvornice i poremetio lanac opskrbe. "Povratak rastu u trećem tromjesečju ukazuje na oporavak opskrbnih lanaca, što je povećalo proizvodnju i potrošnju tvornica“, rekao je Yasuo Yamamoto iz instituta Mizuho Research Institute.

LONDON - Cijena barela sirove nafte u Londonu porasla je u ponedjeljak iznad 114 dolara temeljem nadanja da će nove vlade u Italiji i Grčkoj spriječiti urušavanje gospodarstava i pomoći u prevladavanju financijske krize u eurozoni. Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu porasla je za 43 centa na 114,59 dolara. Na američkom tržištu cijena barela ostala je gotovo nepromijenjena, te se njime trgovalo 98,94 dolara, nakon što je nakratko dotaknula najvišu razinu od srpnja od 99,69 dolara. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u međuvremenu je objavila na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 113,01 dolara, što znači da je bila 1,34 dolara viša nego dan ranije.

TOKYO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros znatno porasle, dok je euro ojačao jer se ulagači nadaju da će nove vlade u Italiji i Grčkoj spriječiti širenje dužničke krize, a ohrabrio ih je i prvi rast japanskog gospodarstva u posljednja četiri kvartala. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros porastao 1,1 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Šangaju, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu skočile između 1,6 i 2,4 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je na dobitku 2 posto.

NEW YORK - Ulagači na Wall Streetu nadaju se da bi nakon napretka u rješavanju europske dužničke krize mogao započeti trend rasta cijena dionica, uobičajen za kraj godine, no ipak se i ovoga tjedna očekuje nesigurno trgovanje. Nakon velikih oscilacija cijena, Dow Jones porastao je prošloga tjedna 1,4 posto, na 12.153 boda, a S&P 500 indeks 0,8 posto, na 1.263 boda. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,3 posto, na 2.678 bodova. Zbog straha ulagača da će dužnička kriza zahvatiti Italiju, polovicom prošloga tjedna prinosi na obveznice te članice eurozone premašili su kritičnu razinu od 7 posto, što je izazvalo oštar pad cijena dionica na svim svjetskim burzama. Ipak, tržišta su se krajem tjedna smirila i nadoknadila sve prethodne gubitke.

(Hina) xggoj ymkuz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙