FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 11. studenog 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

BERLIN - Europska središnja banka (ECB) nema na raspolaganju neograničene kapacitete za rješavanju dužničke krize u Europi, upozorio je njemački vicekancelar Philipp Roesler. Ako ECB jednom popusti, više nema povratka, upozorio je Roesler, govoreći u Berlinu. Odbacio je sugestije da banka tiska novac kako bi pomogla prezaduženim zemljama. To bi moglo pomoći kratkoročno, ali nestat će "poticaj za stvaranje trajne stabilnosti i reforme", naglasio je Roesler, inače ministar gospodarstva. Dosad se ECB razlikovao od američke središnje banke Federal Reserve i enegleske Bank of England po tome što se suzdržavao od politike "kvantitativnog ublažavanja", što je zapravo šifra za tiskanje novca. Banka je, međutim, pod sve snažnijim pritiskom svjetskih čelnika da se više angažira u suzbijanju krize koja je sada zahvatila i velikog dužnika Italiju.

BRUXELLES/ZAGREB - Čelnik Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF) pozvao je Italiju da brzo poduzme mjere kako bi uvjerila tržišta da je financijski i politički stabilna, naglasio je čelnik europskog kriznog fonda u razgovoru s novinarima nekoliko europskih listova. "Italija nema mnogo vremena da uvjeri tržišta da je financijski i politički stabilna. Zemlja treba što prije dobiti funkcionalnu vladu", kazao je Klaus Regling a prenosi njemački list Sueddeutsche Zeitung. Istaknuo je također da je EFSF spreman odmah priskočiti u pomoć Italiji ako zatraži pomoć. Zbog nervoze glede golemog talijanskog duga od 1.900 milijardi eura i pregolemog gospodarstva da bi ga se spasilo ali i dopustilo njegov kolaps, cijena zaduživanja te zemlje poskočila je sredinom tjedna na alarmantne razine iznad sedam posto, da bi se u četvrtak blago spustila na 6,9 posto.

LONDON/ZAGREB - Španjolsko gospodarstvo stagniralo je u trećem ovogodišnjem tromjesečju nakon skromnog rasta od 0,2 posto u prethodna tri mjeseca. U razdoblju od srpnja do rujna bruto domaći proizvod (BDP) te zemlje ostao je na razini iz prethodna tri mjeseca, dok je u usporedbi s trećim tromjesečjem prošle godine bio u plusu svega 0,8 posto, objavio je španjolski statistički ured, a prenosi BBC. U statističkom uredu navode da je domaća potrošnja i dalje u padu, ali da je njezin pad nadoknadio rast izvozne potražnje. Premda je posljednjih tjedana Španjolska potisnuta u drugi plan zbog krize u Italiji, međunarodna financijska tržišta i dalje brine hoće li vlada u Madridu moći vraćati svoje dugove u uvjetima slabljenja gospodarstva.

NEW DELHI - Industrijska proizvodnja u Indiji porasla je u rujnu za neočekivano slabih 1,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani, nastavljajući time niz slabih podataka iz trećeg po veličini azijskog gospodarstva. Time je rast u rujnu znatno usporio u odnosu na kolovoz kada se proizvodnja na godišnjoj razini povećala za revidiranih 3,5 posto. Analitičari su za rujan očekivali 3,7-postotni rast. Znakovi posustajanja industrijske proizvodnje prigušili su nade da bi tržišta u razvoju, poput Indije, mogla poduprijeti globalni rast u razdoblju u kojem se Europa i Sjedinjene Države suočavaju s problemima.

HONOLULU - Ministri financija zemalja Azijsko-pacifičke regije, sve zabrinutiji zbog europske dužničke krize, zatražili su stvaranje ujedinjene fronte koja bi rezultirala pokretanjem snažnije europske akcije, istodobno radeći na tomu da i njihove ekonomije ne dožive sličnu sudbinu. Pregovori se održavaju u Honoluluu uoči sastanka summita čelnika Pacifičke regije, jedne od regija s najbržim ekonomskim rastom u svijetu, a zasjenjeni su ekonomskim neredima u eurozoni, koja diljem svijeta šalje upozoravajuće signale. Ministri financija, okupljeni na Havajima, u četvrtak su otvoreno izrazili zabrinutost zbog izostanka odlučnijih europskih poteza koji bi potaknuli preokret u eurozoni. Smatraju da je, nakon Grčke, središte krize postala Italija.

PARIZ - Agencija Standard & Poor's zabunom je pojedinim korisnicima u četvrtak poslala poruku u kojoj ih izvješćuje da je snizila francuski kreditni rejting. "Zbog tehničke greške poruka je danas automatski poslana nekim pretplatnicima S&P-ova portala Global Credit, ukazujući na sniženje francuskog kreditnog rejtinga", stoji u priopćenju agencije objavljenom u četvrtak. "To se nije dogodilo: rejting Republike Francuske i dalje je 'AAA/A-1+', uz stabilnu prognozu, i incident nema nikakve veze s aktivnostima nadzora rejtinga. Istražujemo uzrok greške". Francuski tržišni regulator AMF također je objavio da istražuje kako je moglo doći do takve greške.

RIM - Američki predsjednik Barack Obama nazvao je u četvrtak navečer talijanskog predsjednika Giorgia Napolitana kako bi izrazio povjerenje u njegovu sposobnost da će s prijelaznom vladom uspjeti provesti reforme i vratiti povjerenje tržišta, kazao je u Washingtonu glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney. Gornji dom talijanskog parlamenta, Senat, u petak glasuje o mjerama štednje koje zahtijeva EU kako bi spriječila širenje krize eurozone, a u subotu bi ga, kako se očekuje, trebao prihvatiti i donji dom parlamenta. Talijanski premijer Silvio Berlusconi koji je u četvrtak izgubio većinu u parlamentu, izrazio je spremnost podnijeti ostavku, nakon što zakon o financijskoj stabilnosti prođe oba doma talijanskog parlamenta. Ako glasanje u oba doma talijanskog parlamenta prođe bez poteškoća, kako se i očekuje, Napolitano bi Berlusconijevu ostavku mogao primiti već u subotu navečer i imenovati financijskog stručnjaka Maria Montija mandatarom za sastav nove vlade.

FRANKFURT - Neto dobit njemačkog osiguravatelja Allianza pala je u trećem tromjesečju za 80 posto zbog gubitaka na grčkom dugu i ostalim ulaganjima. Osiguravateljski div zabilježio je u trećem tromjesečju neto dobit od samo 258 milijuna eura. Prihodi su se smanjili za 1,8 posto, na 24,1 milijardu eura. U Allianzu navode da su zbog pada vrijednosti bankovnih dionica i ostalih ulaganja pod utjecajem dužničke krize u eurozoni ubilježili gubitak od 931 milijun eura, od čega oko 122 milijuna eura otpada na djelomični otpis grčkog duga. U ovoj su godini rezultate njemačkog osiguravatelja pritisnule i velike isplate naknada za štete koje su u ožujku u Japanu prouzročili potres i tsunami.

LOS ANGELES - Tvrtka Starbucks iduće godine planira otvoriti lanac barova u kojima će se prodavati voćni sokovi, konkurirajući pritom američkoj tvrtki Jamba Juice, koja se dugo i uspješno bavi upravo tim poslom. Najveći i najpoznatiji američki, ali i svjetski lanac kafeterija odlučio se za do sada najveće poslovno širenje koje nije vezano za prodaju kave. Uprava tvrtke je izvijestila da je za 30 milijuna dolara kupila tvrtku za proizvodnju voćnih sokova Evolution Fresh. Jedan od vodećih ljudi Starbucksa Howard Schultz izjavio je kako se nada da će kupnja Evolution Fresha omogućiti tvrtki čvrsto uporište na tržištu zdrave hrane čija se vrijednost procjenjuje na oko 50 milijarda dolara.

BIRMINGHAM - Britanski proizvođač luksuznih automobila Jaguar Land Rover, u vlasništvu indijskog Tata Motorsa, izvijestio je da namjerava otvoriti više od tisuću radnih mjesta u tvornici blizu Birminghama, što će biti značajno pojačanje za posustalo britansko gospodarstvo. "Kompanija je najavila da namjerava zaposliti više od tisuću radnika u suvremenom pogonu u Solihullu", navodi se u priopćenju automobilske kompanije. "Nova radna mjesta bit će otvorena kako bi poduprla deklariranu ambiciju poduzeća da u idućih pet godina lansira 40 važnih proizvoda zahvaljujući ulaganjima od više milijardi funti u razvoj proizvoda". Tata bilježi velike uspjehe s brendovima Jaguar i Land Rover otkad ih je u 2008. kupila od američkog Forda za 2,3 milijarde dolara.

LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u petak na međunarodnim tržištima nakon snažnog rasta od prethodnog dana, zakočene sumnjama da će pomaci u visokozaduženima Italiji i Grčkoj biti dovoljni da se izbjegne širenje krize u Europi. Cijena barela sirove nafte bila je na londonskom tržištu nepromijenjena i iznosila je 113,71 dolar, nakon što je dan ranije poskočila 1,4 dolara. Na američkom je tržištu porasla za neznatnih 11 centi i barelom se trgovalo po 97,89 dolara, nakon što je dan ranije zaključila trgovinu na najvišoj razini u 15 tjedana. Iako su Italija i Grčka povukle prve važne poteze u procesu formiranja nove vlade i usvajaju mjere štednje kako bi obuzdale deficite i umirile tržišta obveznica, analitičari smatraju da je stanje na području jedinstvene valute i dalje vrlo krhko te traže od političara odlučne mjere. "Čelnici su opozvani u Grčkoj a bit će i u Italiji. Rast tržišta na temelju takve vijesti djeluje kao hvatanje za slamku", ističu David Hufton i Tamas Varga iz naftne brokerske kuće PVM. "Cijene nafte još su prilično jake, s obzirom da je žarište pozornosti tržišta i dalje na dužničkoj krizi u eurozoni. Nepovoljni će se trendovi ublažiti s novom grčkom vladom i Berlusconijevom ostavkom", kazao je analitičar Commerzbanka Carsten Fritsch.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europske dionice blago su porasle temeljem nada da će Italija učiniti politički iskorak za brzo smanjenje nabujalog duga i tako ublažiti strahove ulagača zbog dužničke krize u eurozoni. Indeks londonske burze FTSE ojačao je 0,6 posto na 5.478 bodova, indeks frankfurtske burze DAX za 1,4 posto na 5.949 bodova, dok je pariški CAC bio na dobitku 0,8 posto i iznosio 3.090 bodova. Talijanski Senat očekivano je usvojio mjere štednje koje zahtjeva EU kako bi se izbjegao raspad eurozone a očekuje se da će u subotu biti potvrđene u donjem domu. Talijanski burzovni indeks ojačao je 1,3 posto, nakon što ga je proteklih dana uzdrmao skok prinosa na talijanske državne obveznice iznad razine od sedam posto zbog straha od bankrota gospodarstva. Dobicima su se isticale banke izložene talijanskom dugu. Talijanske banke Intesa Sanpaolo i UniCredit ojačale su 3,4 odnosno dva posto. Ulagači se nadaju i političkom napretku u zaduženoj Grčkoj, nakon prisege nove koalicijske vlade. Grčka mora usvojiti mjere štednje kako bi ispunila uvjete iz programa pomoći. Grčke banke ojačale su 3,1 posto. I osiguravatelji su bili na dobitku, predvođeni njemačkim Allianzom koji je dobio na vrijednosti 3,3 posto nakon objave dobrih poslovnih rezultata. Sektor je u prosjeku ojačao 1,1 posto.

NEW YORK - Nakon oštrog pada dan ranije, na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle, zahvaljujući dobrim gospodarskim podacima i vijestima iz kompanija. Pozitivno je na ulagače djelovalo i smirivanje situacije u Europi. Dow Jones indeks ojačao je 112 bodova, ili 0,96 posto, na 11.893 boda, dok je S&P 500 porastao 0,86 posto, na 1.239 bodova, a Nasdaq indeks 0,13 posto, na 2.625 bodova. Ulagače su jučer ohrabrili dobri podaci s tržišta rada. Broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima pao je prošloga tjedna za 10.000, na 390.000, najnižu razinu od travnja. Pozitivno su na tržište utjecale i vijesti iz kompanija pokazujući da američke kompanije posluju dobro, unatoč dužničkoj krizi u Europi. Unatoč nizu dobrih vijesti, i jučer se trgovalo nesigurno.

NEW YORK - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks bio u plusu 0,4 posto, dok burzovni indeksi u Šangaju i Singapuru balansiraju na rubu pozitivnog i negativnog područja. Cijene dionica u Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle su, pak, između 0,9 i 2,7 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio na dobitku 1,2 posto. "Europa i dalje uvelike zabrinjava, no Grčka ima novog premijera, uskoro i Italija, a što je vrlo bitno svi su svjesni ozbiljnosti situacije u Europi", kaže Andrew Sullivan, trgovac u tvrtki Piper Jaffray.

(Hina) xggoj ymkuz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙