FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 3. studenog 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Sindikat novinara Hrvatske (SNH) najavio je za sutra provedbu referenduma o štrajku novinara zbog višegodišnjeg odbijanja predstavnika novinskih izdavača da sklope Kolektivni ugovor kojim bi se uredio minimum radnih i materijalnih prava zaposlenih u medijima. SNH u današnjem priopćenju poziva članstvo i ostale zaposlenike u medijskim kućama na izjašnjavanje o štrajku budući da niti nakon osam godina pregovaranja s HUP-ovom Udrugom novinskih izdavača nije postignut dogovor o nacionalnom Kolektivnom ugovoru za novinare i radnike sektora tiskarske, izdavačke i medijske djelatnosti. Referendum o štrajku počet će u petak, 4. studenoga, u 10 sati u svim podružnicama SNH-a, trajat će nekoliko dana dok ne stignu odgovori koje će poštom uputiti članovi izvan podružnica, a mogu mu pristupiti stalno zaposleni kao i honorarni suradnici u medijima. SNH navodi da je učinio niz ustupaka u želji da se Kolektivni ugovor ipak potpiše, no poslodavci ne žele priznati ni elementarna materijalna prava zaposlenih u medijima. Budući da odbijanje poslodavaca da potpišu Kolektivni ugovor predstavlja jedan od opravdanih razloga za industrijske akcije, SNH je odlučio organizirati referendum o štrajku. Anketiranje o štrajku organizira se slijedom zaključaka Skupštine SNH-a i odluke Izvršnog odbora SNH-a, a provodi se kao dio akcije obilježavanja Europskog dana za obranu novinarstva, 5. studenoga, stoji u priopćenju.

ZAGREB - Iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) potvrdili su danas da se odvija istraga nad tri operatora mobilne telefonije u Hrvatskoj - HT-a, Vipneta i Tele2 Hrvatske zbog sumnje da su se 2009. dogovarali oko tarifa i udružili u kartel, dok su iz sve te tri tvrtke to opovrgli tvrdeći da među njima nije bilo nikakvog dogovaranja. S obzirom da se radi o istrazi kartela, što zna potrajati, iz AZTN-a danas nisu mogli reći više detalja, ali ističu da će o rezultatima, kada se do njih dođe, javnost pravodobno obavijestiti. Iz HT-a su kazali da je promjena obračunskih jedinica u listopadu 2009. bila samostalna poslovna odluka HT-a (T-Mobilea u to vrijeme), te napominju da među operatorima nije bilo nikakvog dogovora. I iz tvrtke Vipnet ističu da ni u kojem slučaju nisu razgovarali, a kamoli dogovarali cijene na tržištu sa ostalim operatorima te su uvjereni da će cijeli postupak AZTN-a biti brzo gotov i to, po njihovom očekivanju, odbacivanjem svake sumnje da se radi o kartelu. Usporedbe radi sumnjičenje za kartel u ovom slučaju bilo bi jednako da se lance trgovina s robom široke potrošnje osumnjiči za kartel zbog istovremene korekcije cijena kod promjene poreza na dodanu vrijednost, dodaju iz Vipneta. Iz tvrtke Tele2 Hrvatska ističu da cjenovnu politiku formiraju potpuno slobodno i samostalno, te u cijelosti u skladu sa pozitivnim propisima u Hrvatskoj. Očekuju također da AZTN utvrdi kako nije bilo nikakve zlouporabe poslovanja niti zlouporabe tržišnog natjecanja.

ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) utvrdila je da je ovlašteni uvoznik i distributer vozila marke Mitsubishi Motors Euro rent sport ograničio tržišno natjecanje sklapanjem zabranjenih sporazuma, priopćeno je iz AZTN-a. Euro rent sport je krajem 2009. godine dobio ovlast ustrojavanja ovlaštene distribucijske mreže za vozila Mitsubishi, a mrežu je odlučio ustrojiti primjenom mješovitog kvalitativno-kvantitativnog selektivnog distribucijskog sustava, objašnjava AZTN. Prema propisima o zaštiti tržišnog natjecanja, poduzetnik koji se odluči za takav pristup mora odrediti točan broj ovlaštenih distributera i servisera koji će činiti njegovu mrežu, te na jedinstven način utvrditi kriterije za njihov izbor, a pritom ih ne smije primjenjivati na diskriminirajući način. Agencija je utvrdila kako unatoč toj obvezi, kriteriji nisu bili dostupni svim zainteresiranim poduzetnicima jer dotadašnjim ovlaštenim distributerima i serviserima, tvrtkama Auto teskera, Auto kuća Horvat i Morić, Euro rent sport nije odgovorio na njihov zahtjev o uvjetima uključivanja u mrežu niti je te kriterije objavio.

ZAGREB - Redovni promet na Zagrebačkoj burzi danas je iznosio 7,6 milijuna kuna, a dionički su indeksi blago korigirani, ali sa suprotnim predznacima. Vrijednost indeksa Crobex je porasla za 0,08 posto, na 1.820,58 bodova, dok je specijalizirani indeks Crobex10 pao za 0,03 posto, na 987,19 bodova. Redovan promet danas je bio i više nego upola manji od jučerašnjeg, iznosio je svega 7,6 milijuna kuna, a samo je dionicom HT-a ostvaren milijunski promet. Dionicom HT-a trgovalo se za 2,2 milijuna kuna, a cijena joj je pala za 0,05 posto, na 243 kune. Po prometu slijede dionice Dom Holdinga kojih je protrgovano za 815,3 tisuće kuna, a cijena im je porasla za 0,14 posto. Dionica Petrokemije poskupjela je za 1,17 posto, uz promet od 574,5 tisuća kuna. Rast cijene od 1,79 posto ostvarila je i dionica Belja koje je protrgovano za 531,6 tisuća kuna.

ZAGREB - Redovni promet dionicama na Zagrebačkoj burzi u listopadu je iznosio 266,8 milijuna kuna i bio je manji za 18,5 posto u odnosu na rujan, a dionički su indeksi na mjesečnoj razini zabilježili pad, Crobex za 0,6 posto i Crobex10 za 1,4 posto. Crobex je listopad završio na 1.842,63 boda, a Crobex10 na 1.010,43 boda. Iako listopadski trgovinski izvještaj obiluje negativnim predznacima, ipak je donio razmjernu stabilizaciju - premda je kretanje prometa i dalje u silaznom trendu, on je ipak značajno izgubio na oštrini nego je to bilo mjesec ranije, navodi se u mjesečnom komentaru s Burze. Najtrgovanija dionica i u listopadu je bila dionica HT-a koja je zaslužna za otprilike petinu ukupnog prometa dionicama. Općenito gledajući, likvidnost je koncentrirana u malu grupu dionica te je tako njih svega deset ostvarilo čak 70 posto prometa dionicama. Dionicom HT-a u listopadu je ostvareno 53,3 milijuna kuna prometa, a cijena joj je u odnosu na kraj rujna pala 0,3 posto. Po prometu slijedi dionica Belja koje je protrgovano za 45,3 milijuna kuna, a cijena joj na mjesečnoj razini bilježi porast za čak 34,7 posto. Treća na listi deset najtrgovanijih dionica u listopadu je dionica Atlantic grupe s prometom od 18,9 milijuna kuna i cijenom 8,2 posto nižom nego krajem rujna.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙