FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: niska likvidnost mogla bi ublažiti pad Crobexa

Autor: neba
ZAGREB, 2. studenog 2011. (Hina) - Oštar pad cijena dionica na svjetskim burzama, izazvan neočekivanom najavom referenduma u Grčkoj o financijskoj pomoći EU-a, mogao bi danas na Zagrebačkoj burzi izazvati klizanje Crobexa, no općenito slaba aktivnost investitora vjerojatno će ublažiti njegov pad.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 5 danas očekuje pad Crobexa, a 3 stagnaciju.

Crobex indeks u ponedjeljak je oslabio 0,52 posto, na 1.842 boda, a Crobex10 0,87 posto, na 1.010 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 12,6 milijuna kuna, što je otprilike 18 milijuna manje nego u petak.

„Loše raspoloženje na svjetskim burzama zbog najave referenduma u Grčkoj ne bi trebalo znatnije utjecati na domaće tržište. Naime, kada su europske burze porasle 6 posto, Crobex je rastao tek za pola posto, pa ne vidim razloga zašto bi sada trebao značajnije pasti, pogotovo jer jutros vidimo oporavak na europskim burzama. Općenito, problem je u tome što je domaće tržište kapitala gotovo zamrlo“, kaže Goran Vorkapić, direktor Direkcije investicijskog bankarstva Centar banke.

Iako ne nedostaje novca, investitori uglavnom stoje po strani, dodaje Vorkapić.

„Cijene dionica stagniraju, smjer domaćeg tržišta nije jasan, pa onda investitori nemaju razloga ni za dokup, ni za smanjivanje svojih portfelja“, kaže Vorkapić.

Zbog toga i danas očekuje stagnaciju Crobexa, moguće uz negativni predznak, ponajprije zbog psiholoških razloga vezanih uz loše vijesti iz eurozone.

Na svjetskim je burzama, pak, neočekivana najava referenduma u Grčkoj o novom paketu pomoći Europske unije dovela u pitanje cijeli plan o suzbijanju dužničke krize u eurozoni i potaknula rasprodaju dionica.

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi potonuli više od 2 posto, drugi dan zaredom. Dow Jones indeks pao je 2,48 posto, dok je S&P 500 potonuo 2,79, a Nasdaq indeks 2,89 posto.

U prva dva dana ovoga tjedna S&P 500 indeks pao je više od 5 posto, izgubivši dobar dio dobitaka iz prethodnih tjedana, kada su cijene dionica snažno porasle na krilima nade da je Europa na dobrom putu da savlada dužničku krizu.

No, ta je nada splasnula nakon što je grčki premijer George Papandreou u ponedjeljak neočekivano najavio referendum o novom paketu pomoći EU-a, koji predviđa novi međunarodni zajam Grčkoj od stotinu milijardi eura, otpis 50 posto njezinog duga bankama, ali i daljnje mjere proračunske štednje.

Jutros su na azijskim burzama cijene dionica oštro pale, već treći dan zaredom.

Ipak, na europskim burzama trgovanje je danas počelo oporavkom cijena dionica, nakon dvodnevnog oštrog pada tijekom kojeg su frankfurtski DAX i pariški CAC indeks potonuli više od 5 posto.

„Očekujem nastavak vrlo volatilnog trgovanja na svjetskim burzama. Postaje jasno da rješenje dužničke krize u eurozoni neće biti jednostavno i da će se grčka drama nastaviti i u idućim mjesecima“, zaključuje Vorkapić.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙