FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki podaci i slabiji dolar poduprli cijene nafte unatoč zabrinutosti zbog eurozone

Autor: mkuz
LONDON, 10. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte u četvrtak su porasle na međunarodnim tržištima budući da su slabiji dolar i neočekivani pad američkih zaliha nafte nadjačaili zabrinutost zbog širenja dužničke krize u eurozoni.

Cijena barela sirove nafte porasla je 45 centi na londonskom tržištu, na 112,76 dolara, nakon što je u srijedu dobila na vrijednosti gotovo tri dolara. Na američkom je tržištu cijena barela bila viša za 87 centi, te se barelom trgovalo po 96,61 dolar.

"Kineska je potražnja snažna a američke su zalihe pale na pragu zime", tumači stanje na tržištima Christopher Bellew iz Jefferies Bachea.

Kineski trgovinski podaci pokazali su da je drugi po veličini potrošač nafte u svijetu u listopadu uvezao 20,80 milijuna tona sirove nafte, 1,7 posto više nego u rujnu. Izvješće ukazuje na otpornu domaću potražnju i popravilo je raspoloženje na tržištima.

Ulagače su ohrabrili i najnoviji tjedni podaci iz Sjedinjenih Država, koji su pokazali pad zaliha sirove nafte i naftnih proizvoda u prošlom tjednu. Zalihe derivata smanjile su se za čak šest milijuna barela, pokazali su u srijedu objavljeni podaci američke vlade.

Znakovi robustne potražnje u najvećim svjetskim potrošačima SAD-u i Kini privremeno su prigušili zabrinutost zbog širenja europske dužničke krize na Italiju i mogućeg utjecaja takvog razvoja događaja na potražnju.

Dodatnu potporu cijenama pružio je i pad dolara prema ključnim svjetskim valutama za 0,4 posto u četvrtak, koji je potaknuo potražnju jer je ojačao kupovnu moć imatelja ostalih valuta.

"Postoji dovoljna potražnja za naftom u svijetu iz zemalja poput Kine i ostalih zemalja u razvoju, pa eurozona nije presudna", zaključio je Bellew.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u međuvremenu je na svojim internetskim stranicama objavila da je u srijedu cijena barela referentne košarice njezine nafte iznosila 113,13 dolara, u usporedbi s 113,79 dolara koliko se barelom trgovalo u utorak.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙