FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jači dolar pritisnuo cijene nafte

Autor: mkuz
LONDON, 31. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima temeljem jačanja dolara u odnosu na jen nakon intervencije Japana na deviznom tržištu.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu pala je 33 centa na 109,58 dolara. Na američkom tržištu bila je u minusu 69 centa i iznosila je 92,63 dolara.

Dolar se u ponedjeljak popeo na najvišu razinu u zadnja tri mjeseca prema jenu nakon što je Japan intervenirao na deviznom tržištu kako bi zauzdao jačanje svoje valute.

"Jutros je zbivanja diktirala intervencija Japana na deviznom tržištu", zaključio je Olivier Jakob iz Petromatrixa.

Jači dolar slabi kupovnu moć imatelja ostalih valuta pa time i koči potražnju za robama čije su cijene iskazane u američkoj valuti.

Ulagači i analitičari procjenjuju da će ovoga tjedna trgovina dosta oscilirati zbog niza gospodarskih zbivanja, uključujući odluke američke središnje banke i Europske središnje banke o ključnim kamatnim stopama i summita G20 u čijem će fokusu biti dužnička kriza u eurozoni i pokušaji njezina rješavanja.

Ministar za naftu Ujedinjenih Arapskih Emirata Mohamed bin Dhaen al-Hamli kazao je u ponedjeljak na konferenciji u sklopu Međunarodnog tjedna energije u Singapuru (SIEW) da su razumne cijene nafte između 80 i 100 dolara za barel.

Na istoj je konferenciji Nobuo Tanaka, bivši izvršni direktor Međunarodne agencije za naftu (IEA), kazao da je prihvatljiva cijena nafte između 70 i 80 dolara po barelu, dok će ona od 100 ili iznad 100 dolara usporiti globalni gospodarski rast, kao i rekordno visoke cijene prije financijske krize u 2008.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 109,15 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙