FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Podaci iz eurozone i slabiji dolar poduprli rast cijena nafte

Autor: mkuz
LONDON, 12. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte nastavile su u srijedu rasti na međunarodnim tržištima, poduprte neočekivano dobrim gospodarskim podacima iz eurozone i slabijim dolarom, ali su rast donekle prikočile izmjene IEA-inih prognoza o potražnji.

Cijena barela sirove nafte za isporuke u studenom porasla je na londonskom tržištu za 1,13 dolara na 111,86 dolara. Dan ranije zaključile su trgovinu na 110,73 dolara zbog vijesti navodnom iranskom planu ubojstva saudijskog veleposlanika u SAD-u.

Na američkom tržištu cijena barela poskupila je u srijedu 50 centa, na 86,31 dolara. U utorak u vrijeme zatvaranja burzi barelom se trgovalo po 85,81 dolar.

U srijedu su najnoviji podaci pokazali neočekivano snažan rast industrijske proizvodnje u eurozoni u kolovozu, što znači da bi usporavanje gospodarskog rasta u trećem tromjesečju moglo biti blaže nego što se očekivalo.

Analitičari su također kazali da je gospodarski rast i u drugim regijama vjerojatno bolji nego što su neki na tržištu strahovali.

"Izgleda da će se naći rješenje za teškoće u eurozoni i da se kineska potražnja dobro drži", rekao je Rob Montefusco, analitičar Sucden Financiala.

Cijeni sirove nafte pomogao je i slabi dolar, u minusu prema euru jedan posto. Slabiji dolar podupire potražnju jer jača kupovnu moć imatelja ostalih valuta.

Značajniji rast tržišta nafte zakočila je izmjena prognoze Međunarodne agencije za energiju IEA o potrošnji nafte u ovoj i idućoj godini. U IEA-i sada očekuju sporiji rast potražnje na svjetskoj razini slijedom usporavanja gospodarskog oporavka.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 105,61 dolar, što znači da je bila 93 centa viša nego dan ranije.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙