FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 10. studenog 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

BERLIN - Njemačka vlada ne zauzima se za manju eurozonu i njezine politike fokusirane su na njezinu stabilizaciju kao cjeline, rekao je u četvrtak glasnogovornik njemačke kancelarke Angele Merkel. Priopćenje glasnogovornika Steffena Seiberta odgovor je na izvješće Reutersa u kojem se navodi da su neki njemački i francuski dužnosnici razgovarali o daljnjem jačanju gospodarske integracije ali s manjom skupinom zemalja. Po pisanju Reutersa od srijede, njemački i francuski dužnosnici razmatraju planove o radikalnom preustroju Europske unije koji bi uključivao uspostavu integriranije i potencijalno manje eurozone. Ti razgovori još nisu ušli u operativnu ili tehničku fazu, napomenuo je europski dužnosnik, dok je izvor iz francuske vlade rekao da takav projekt nije u pripremi.

LONDON - Italija predstavlja "neposrednu opasnost" za eurozonu, izjavio je u četvrtak britanski premijer David Cameron."Ovo što se dešava u Italiji je upozorenje bilo kojoj zemlji, bilo kojoj vladi", rekao je Cameron, podsjetivši da nema vjerodostojnog plana kako se nositi s golemim dugovima i deficitima. Upozorio je da ukoliko čelnici zemalja eurozone žele spasiti valutu, vlade i ustanove eurozone moraju djelovati sada. "Što se više odugovlači opasnost je veća", zaključio je Cameron.

ATENA - Šefovi dviju glavnih grčkih stranaka - Georges Papandreu iz Pasoka i Antonis Samaras iz Nove demokracije susreću se nanovo u četvrtak ujutro u sjedištu grčke vlade kako bi konsenzusom imenovali premijera. Taj je sastanak u srijedu navečer sazvao predsjednik republike Carolos Papulias nakon neuspjeha prvog susreta Papandreu-Samaras koji je završen bez odluke o nasljedniku Georgesa Papandreua. Prema pisanju medija u četvrtak ujutro, Lucas Papademos, bivši guverner grčke središnje banke i bivši zamjenik predsjednika Europske centralne banke, ponovno se čini favoritom.

RIM - Silvio Berlusconi, koji je najavio ostavku na dužnost premijera, u četvrtak je ponudio potporu bivšem europskom povjereniku Mariju Montiju koji bi ga trebao naslijediti na dužnosti. Predsjednik Republike Giorgio Napolitano imenovao je u srijedu navečer Montija doživotnim senatorom, što se u Italiji tumači kao uvod u imenovanje Montija na čelo buduće vlade nakon najave Berlusconijeve ostavke. Berlusconi je čak i supotpisao Montijevo imenovanje, što nije bilo nužno po talijanskom zakonu. Svi promatrači taj su potez protumačili kao promjenu stajališta Berlusconija koji je dosad tvrdoglavo odbacivao zamisao o formiranju prijelazne vlade kada podnese ostavku. Taj plan je ipak prihvatio pod pritiskom tržišta, svojih saveznika i šefa države.

SARAJEVO - Predstavnici Republike Srpske u četvrtak su napustili sastanak o reformi pravosuđa u Bosni i Hercegovini koji se u Sarajevu održavao pod predsjedanjem Pierra Mirela, ravnatelja za zapadni Balkan pri Općem ravnateljstvu Europske unije za proširenje. Napuštanje sastanka ministar pravosuđa RS Džerard Selman obrazložio je tvrdnjom kako organizator sastanka navodno nije dopustio cijelomu izaslanstvu iz RS da u njemu sudjeluje. Predsjednik RS Milorad Dodik uvjetovao je odustajanje od ranije najavljenog referenduma na entitetskoj razini kojim bi se osporile ovlasti državnog suda i tužiteljstva otvaranjem rasprave o pravosuđu. Na sastanku nije bilo točke dnevnog reda koja bi se odnosila na sud i državno odvjetništvo BiH.

PEKING - Sankcije ne mogu temeljno riješiti pitanje iranskog nuklearnog programa, izjavio je u četvrtak glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova. Glasnogovornik je odgovarao na pitanja nakon objavljivanja izvješća Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koja optužuje Teheran da se nastoji opskrbiti atomskim oružjem. U izvješću objavljenom u utorak, IAEA je izrazio "ozbiljnu zabrinutost" o iranskom nuklearnom programu pozivajući se na "vjerodostojne" informacije prema kojima Iran radi na usavršavanju atomskog oružja.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙