FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 7. studenog 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) skinulo je danas imunitet nezavisnom zastupniku Ivanu Čehoku, čime je omogućeno da ga se kazneno goni po optužnici kojom ga se tereti da je, kada je bio varaždinski gradonačelnik, sklopio štetni ugovor s gradskom tvrtkom "Parkovi". Iako je zahtjev DORH-a da se Čehoku skine imunitet u Hrvatski sabor došao prije desetak dana, MIP tada nije imao kvorum pa o tom zahtjevu nije ni odlučivao, no HDZ-ovi članovi MIP-a danas su došli na sjednicu, na kojoj je jednoglasno odobren zahtjev za odobrenje pokretanja kaznenog postupka protiv Čehoka. Potpredsjednik MIP-a Arsen Bauk (SDP) prigovorio je HDZ-u da su njegovi članovi "bojkotirali" prošlu sjednicu MIP-a jer im je, kako je rekao, Čehokov glas bio bitan za kvorum u sabornici. "Tada vam je Čehokov glas bio važan, a sada vam ne treba i možemo reći da ste ga na neki način šutnuli", poručio je HDZ-ovcima. "To su insinuacije", odgovorio mu je predsjednik MIP-a Damir Sesvečan (HDZ) te rekao kako su HDZ-ovi članovi ispričali nedolazak na sjednicu, prigovorivši SDP-u da su i njegovi članovi napuštali i vraćali se na sjednicu kada se odlučivalo o skidanju imuniteta SDP-ovcu Željku Jovanoviću. MIP na današnjoj sjednici nije udovoljio zahtjevu privatnog tužitelja Zvonka Kunića iz Velike Mlake koji je od Sabora zatražio da skine imunitet HNS-ovom zastupniku Goranu Beusu Richemberghu, po privatnoj tužbi za uvredu i klevetu.

ZAGREB

Zamjenica ravnatelja USKOK-a Tamara Laptoš ustvrdila je danas da su svi dokazi protiv bivšeg premijera Ive Sanadera zakoniti, pa i snimka njegovog sastanka s predsjednikom uprave MOL-a Zsoltom Hernadijem u jednom zagrebačkom restoran za koju obrana tvrdi da je nezakonit dokaz koji se ne bi trebala pojaviti na suđenju. USKOK-ova tužiteljica je novinarima koji prate suđenje u slučaju Podravka na zagrebačkom Županijskom sudu izjavila da su svi dokazi protiv Sanadera i u slučaju Hypo i u slučaju Ina-Mol zakoniti, uključujući i video snimku Sanaderovog sastanka sa čelnikom MOL-a u restoranu, koji se održao nakon Sanaderovog odlaska s premijerske dužnosti. USKOK je tu snimku predložio kao dokaz u slučaju Ina-Mol, za koji je danas optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo optužnicu koja Sanadera tereti da je zlouporabio premijerski položaj i primio 10 milijuna eura mita od Hernadija u zamjenu za prepuštanje upravljačkih prava u Ini. Tužiteljica Laptoš kazala je da snimka za sada nije uvrštena u dokaze te da će se o tome odlučiti na pripremnom ročištu. Potvrdila je i da je USKOK sudu predložio spajanje postupaka u slučaju Hypo, u kojem je prošlog tjedna počelo suđenje, te Ina-Mol. O tome će naknadno odlučiti izvanraspravno vijeće Županijskog suda. Sanaderova obrana ranije je izjavila da se ne protivi spajanju postupaka.

ZAGREB

Predsjednica vlade i HDZ-a Jadranka Kosor susrela se danas u središnjici stranke s predstavnicima udruga branitelja iz Domovinskog rata. Nakon sastanka, dr. Vesna Bosanac u ime Hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990.-1991., izjavila je kako im je predsjednica HDZ-a predočila sve ono što je učinio i što misli učiniti HDZ, a od predstavnika udruga htjela je čuti i kritike i pohvale za programe koje provode te udruge, od udruga 100- postotnih invalida prve skupine, do majki poginulih hrvatskih branitelja. "Sastanak je bio konstruktivan, svi su govorili o svojim programima, što misle o sadašnjem trenutku i kako treba dalje raditi, i mi kao udruge i HDZ kao vodeća politička stranka u Hrvatskoj", ustvrdila je dr. Bosanac. Suglasili smo se da svi moramo i dalje raditi i, kao što smo bili jedinstveni 1991. godine, moramo čuvati Hrvatsku, naglasila je. Predsjednica HDZ-a im je na sastanku, kojem su po riječima dr. Bosanac nazočili predstavnici pedesetak udruga, odmah uvodno rekla kako ona želi predstaviti svoj program, ali ne i sugerirati im za koga da glasuju na predstojećim parlamentarnim izborima. Dodala je kako je na sastanku bilo puno onih udruga čiji predsjednici i nisu članovi HDZ-a.

ZAGREB

Predsjednica Hrvatske narodne stranke -liberalnih demokrata (HNS) Vesna Pusić kazala je danas da će, pobijedi li 'Kukuriku koalicija' na predstojećim parlamentarnim izborima, otvoriti vlast prema građanima i učiniti je participativnom jer se, rekla je, danas donose mnoge odluke važne za život i položaj građana, a oni na to nemaju nikakav utjecaj i jedino što im preostaje jest nezadovoljstvo izraziti na ulici. "To je fenomen u kojem društvo upozorava da nešto nije u redu u načinu vođenja politike i moje je mišljenje da to ne treba ignorirati", kazala je Pusić na okruglom stolu pod nazivom "Kako vratiti politiku građanima i građane politici- jačanje participativne demokracije" u Europskom domu u Zagrebu. Dodala je kako žele staviti u funkciju hrvatskog društva što više znanja, pameti, iskustva i sposobnosti građana ističući kako je to tek početak razgovora vezanih uz njihovu političku participaciju posebice u razdoblju najveće promjene u političkom položaju Hrvatske od neovisnosti - ulasku u EU. "Sve politike", dodala je, "moraju funkcionirati sinergijski o čemu se dosada u vlasti nije puno razmišljalo". Neven Mimica (SDP) je ocijenio da je jačanje participativne demokracije privlačan politički koncept od kojeg 'Kukuriku koalicija' neće odustati ni nakon izbora. "Građane trebamo za sudjelovanje u formuliranju i nadzoru javnih politika i želimo da taj koncept postane hrvatska stvarnost", dodao je.

ZAGREB

Hrvatska stranka prava (HSP) zatražit će, bude li zastupljena u u novom sazivu Hrvatskog sabora, izmjenu Zakona o kaznenom postupku i Zakona o ovrhovoditeljima jer nisu u skladu s Ustavom i ne omogućuju jednakopravnost građana, istaknuo je danas na konferenciji za novinare njezin predsjednik Daniel Srb. Po njegovim riječima cijeli je sustav vrijednosti izokrenut jer su zbog neučinkovite državne administracije i političke elite ogrezle u kriminal Državnom odvjetništvu dane neprimjereno velike ovlasti. Postali smo državnodvjetnička država, smatra Srb dodavši da DORH "drži u šaci" najjaču stranku kako bi osnažio svoj položaj do neprimjerene razine. Želimo državu pravde za sve, ali postojeći sustav to ne omogućuje, istaknuo je Srb. Odvjetnik Petar Šale drži da je onemogućena kvalitetna obrana osumnjičenika ili okrivljenika, jer su oni dovedeni u neravnopravan položaj u odnosu na DORH kojem je omogućeno u tajnosti provoditi istragu. Iako je odvjetnicima omogućeno vođenje istražnih radnji, oni za to nemaju instrumenata, rekao je Šale, ustvrdivši da se radi o inkvizitorskom kaznenom postupku koji je bio napušten čak i u bivšoj Jugoslaviji. Što se tiče javnih ovrhovoditelja i njihovih iznimnih ovlasti, Srb je upozorio da također imaju ovlasti koje ne bi smjeli imati. U tom smislu odvjetnik Petar Šale kazao je kako se ovrhovoditeljima uz asistenciju politike i sudski nalog omogućuje ulazak i osobni pretres ovršenika što je u nadležnosti u kaznenog, a ne građanskog prava.

VARAŽDIN

Predstavnici Hrvatskog rasta - Hrasta danas su na konferenciji za novinare u Varaždinu predstavili kandidate za 3. izbornu jedinicu te najavili da će u predizborima odrediti kojih će 14 osoba biti na listi Hrasta na sljedećim parlamentarnim izborima i koji će biti njihov poredak na listi. „U ostalim strankama poredak kandidata na listi određuje čelništvo stranke, no mi smo se odlučili za predizbore kao nov demokratski standard, koji unatoč našem lošem izbornom zakonu može omogućiti da u Hrvatski sabor dođu kvalitetni ljudi koji će predstavljati građane, a ne stranku“, istaknuo je nositelj liste Hrasta za 3. izbornu jedinicu Ladislav Ilčić. Rekao je da će Hrast izići na izbore u svim izbornim jedinicama te da su prošli vikend Hrastovi volonteri i kandidati prikupljali potpise za predizbore među svojim članovima i pristašama te da je odziv odličan. Ilčić je zahvalio Varaždincima koji su u prvom krugu prijevremenih izbora za varaždinskog gradonačelnika 16. listopada dali svoje povjerenje njemu kao neovisnom kandidatu za gradonačelnika i kandidatima za njegove zamjenike Nikoli Šoparu i Robertu Podolnjaku. „Gotovo 16 posto glasova, koliko smo osvojili na tim izborima, pokazuje da su građani izgubili povjerenje u dosadašnje političke opcije i da traže osvježenje i jednu novu političku opciju. Taj nas rezultat još više ohrabruje uoči parlamentarnih izbora“, rekao je Ilčić.

ZAGREB

Udruga GONG izvijestila je danas da su podnijeli dvije tužbe Ustavnom sudu osporavajući presude Upravnog suda u sporu GONG-a protiv hrvatske vlade radi ostvarivanja prava na pristup informacijama, tražeći od vlade da objavi dnevni red zatvorenih sjednica u dijelu 2011. te popis posjetitelja vladinoj zgradi na dan kad je održan sastanak koji se poslije pokazao ključnim za aferu Fimi media. Upravni sud je, po zakonu o pravu na pristup informacijama, obvezan provesti test javnog interesa i procijeniti je li odbijanje informacija u javnom interesu, no sud je taj test odbio provesti, tvrdi u današnjem priopćenju GONG, navevši dva slučaja u kojima je vlada odbila dati tražene informacije. U prvome je slučaju GONG zatražio od vlade dnevne redove svih sjednica zatvorenih za javnost u dijelu 2011., a upravni je sud presudio da GONG "nije konkretizirao podatak koji traži". U drugom slučaju GONG je tražio uvid u popis ulazaka i izlazaka osoba iz vladine zgrade 4. kolovoza 2007., kad je tamo održan sastanak "koji se pokazao kao temeljni kamenc za aferu danas poznatu kao Fimi media". Vlada je odbila opravdavajući se potrebom zaštite osobnih podataka posjetitelja, a sud je presudio da GONG nije podnio zahtjev koji se odnosi na određenu osobu. "GONG je doveden u situaciju apsurda u kojoj bi trebao precizirati sadržaj informacije koja je nedostupna", ističe se u priopćenju. GONG ponovno traži usklađivanje zakona o pravu na pristup informacijama i zakona o tajnosti podataka s Ustavom, tako da tajnost postane iznimka.

ZAGREB

Centar za LGBT ravnopravnost (Queer Zagreb, Zagreb Pride i LORI) u suradnji s Centrom za mirovne studije danas je na konferenciji za novinare predstavio nacionalnu kampanju protiv homofobije "Jer nam je stalo!" u kojoj su, kako je istaknuto, prvi put sudjelovale brojne osobe iz javnog života koje su svojim pristankom odaslale poruku javnosti o važnosti prihvaćanja i tolerancije u društvu. Kampanja, predstavljena u Kući ljudskih prava, sastoji se od "bilboard-plakata" postavljenih u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Samoboru, letaka te radijskog jingla i TV spota, rekla je urednica Queer.hr-a Karla Horvat-Crnogaj te pozvala medije da emitiraju spotove i jinglove u svojim programima. Istaknula je kako je kampanja koncipirana oko slogana "Jer nam je stalo!", s fokusom na aktualne teme povezane s izravnim fizičkim nasiljem i govorom mržnje usmjerenim protiv osoba LGBT. Rekla je kako se "kampanja obraća šutljivoj i tihoj većini" koju pozivaju na iskazivanje solidarnosti.

BIZOVAC

U Bizovcu je danas obilježena 20. obljetnica tragična događaja, kad je u raketiranju mjesta zrakoplovima bivše JNA poginulo osam i ranjeno dvadesetčetvero ljudi. U znak sjećanja na te žrtve kod Spomen-križa na bizovačkom groblju predstavnici općine Bizovac, Osječko-baranjske županije i udruga proizišlih iz Domovinskog rata položili su vijence i zapalili svijeće. Predsjednik županijske skupštine Zlatko Maksimović istaknuo je kako je "to tužna obljetnica i jedan od najtragičnijih datuma u povijesti Bizovca, kad su ubojiti projektili razorili mjesto i ubili nevine ljude". Općinski načelnik Srećko Vuković kazao je kako "nažalost, za tako veliku tragediju, u kojoj je ubijen jedan hrvatski vojnik, tri policajca i četiri civila, ni 20 godina poslije nitko nije odgovarao, štoviše nije ni istražena odgovornost, a zna se da su zrakoplovi doletjeli iz Srbije". U prijepodnevnim satima "toga tužnog 7. studenog 1991. zrakoplovi okupatorske JNA su u tri navrata ispalili ubojite projektile na mirno slavonsko mjesto Bizovac", rekao je Vuković. Podsjetio je kako je najprije granatiran Hotel "Termia", potom obiteljske kuće nasuprot željezničkom kolodvoru te samo središte Bizovca".

ZAGREB

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) priopćio je danas da u četvrtak počinje isplata mirovina za listopad, koju će prvo primiti korisnici računa u bankama. Mirovinu u listopadu za mjesec rujan primilo je nešto više od 1,2 milijuna umirovljenika, a prosječna mirovina iznosila je 2.152 kune. Udio prosječne mirovine u prosječnoj neto plaći za kolovoz 2011. (5.514 kn) iznosio je 39 posto, a odnos broja korisnika mirovina i osiguranika 1:1,25. Za isplatu su bile potrebne 2,9 milijarde kuna.

ZAGREB

Direktor Zagrebačkoga velesajma Igor Rađenović izjavio je danas na konferenciji za novinare da će hrvatski ministar kulture Jasen Mesić sutra u 11 sati svečano otvoriti 34. međunarodni sajam knjiga i učila Interliber 2011. Rađenović je podsjetio kako će se na ovogodišnjem Interliberu u 5. i 6. paviljonu Zagrebačkoga velesajma predstaviti 240 izlagača iz Hrvatske te Austrije, BiH, Crne Gore, Irana, Njemačke, Rumunjske, SAD-a, Srbije i Velike Britanije. Na novinarski upit zašto je ove godine neprepoznatljiv marketing za Interliber, Rađenović je odgovorio kako je za to izdvojeno oko 250.000 kuna. Na upit zašto već nekoliko godina međunarodni sajam knjiga Interliber nema zemlju-partnera, voditelj projekta Zoran Ušurić izjavio je kao se pregovaralo s Britancima, ali da pregovori zasad nisu uspjeli. "Nije lako pronaći zemlju-partnera", rekao je. Predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske Neven Antičević smatra kako je nakladništvo već dvije godine u krizi. "Knjigu želimo približiti što je više moguće čitateljima", rekao je. Kašmir Huseinović istaknuo je da će u 6. paviljonu biti postavljena izložba slikovnica nastalih u Hrvatskoj te prevedenih na 20-ak stranih jezika. Ovogodišnji Interliber održava se od 8. do 13. studenoga, a na izložbenom prostoru, osim prigodne prodaje knjiga, bit će organizirana i mnoga predstavljanja te susreti s autorima, a za djecu i mladež pripremljen je i niz radionica, koje su ove godine posvećene poeziji.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙