FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 30. listopada 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati:

VARAŽDIN - U Varaždinu će se danas održati drugi krug prijevremenih izbora za gradonačelnika i dva zamjenika gradonačelnika. Budući da u prvom krugu, 16. listopada, nijedan od četvorice kandidata za gradonačelnika nije dobio više od 50 posto glasova birača, održat će se drugi krug izbora, a za gradonačelnika Varaždina natjecat će se dvojica kandidata koji su u prvom krugu osvojili najviše glasova, kandidat HNS-SDP-HSU-a Goran Habuš i nezavisni kandidat Zlatko Horvat.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je da je Hrvatski sabor u svom posljednjem mandatu donio neke vrlo važne odluke te istaknuo da je Hrvatska u tom saborskom sazivu "završila svoju europsku epizodu, koja je vrlo važna". "Doneseno je jako puno zakona i to je bilo vrlo važno", istaknuo je jučer Josipović nakon susreta s građanima u Uredu predsjednika na novinarski upit kako ocjenjuje rad Sabora. Dodao je da su mnogi zastupnici radili i opravdali očekivanja, a birači će, rekao je, reći tko ih je, a tko nije opravdao. Upitan je li ga strah da bi zbog svih događaja zadnjih par dana predizborna kampanja mogla "patiti" i neke vežne teme biti u drugom planu, hrvatski predsjednik smatra da će se tijekom kampanje raspraviti sve važne teme. "Izbori će biti za malo više od mjesec dana, a nakon toga će se konstituirati Hrvatski sabor i nova vlada. Tko pobijedi, čeka ga zaista ozbiljan posao", izjavio je, dodavši kako očekuje dobar izlazak građana na izbore. Upitan treba li Hrvatska pozvati MMF, rekao je kako treba napraviti sve što nam se isplati.

ROGOVIĆI - Dva mjeseca prije roka, jučer je na cestovnom čvoru Rogović predsjednica vlade Jadranka Kosor pustila u promet dionicu punog profila autoceste Istarskog ipsilona od Kanfanara do Rogovića dužine 18 kilometara. Riječ je o investiciji vrijednoj 72 milijuna eura, a puštanjem u promet te dionice završena je prva faza dupliranja, odnosno dogradnje Istarskog ipsilona. Do punog profila dograđeno je 100 kilometara autoceste između Pule i Umaga odnosno Kanfanara i Rogovića. U okviru prve faze, rečeno je, izgrađeno je i deset kilometara pristupnih cesta između Pule i Pomera te čvor Umag - granični prijelaz Kaštel. Ukupna vrijednost radova izvedenih u toj fazi iznosila je 326 milijuna eura. Premijerka je na svečanosti izrazila zadovoljstvo novim pothvatom. I to je dokaz da treba raditi surađujući bez obzira na političku pripadnost i na razlike, rekla je te navela suradnju na još dva projekta u Istri - izgradnji pulske Opće bolnice te projektu Brijuni rivijera.

ZAGREB - Predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Zagreb Davor Miličić rekao je jučer medijima da je on za petak naručio na pregled bivšeg premijera Ivu Sanadera jer je Sanader izrazio želju da se pregled napravi što prije zbog straha da mu se nešto ne dogodi. Miličić je ispričao da mu je Sanader, nakon što su u četvrtak dogovorili pregled za petak, rekao da je za taj dan zakazano suđenje. Dodao je da ga je potom pitao hoće li da odgode pregled, a na što mu je Sanader odgovorio: "Ne, ja se bojim da mi se nešto ne dogodi". "Napisao sam onda da, što se nas tiče, mi smo spremni. A o tome hoće li suđenje biti ili ne, odnosno kad će početi, mi doktori ne odlučujemo", rekao je Miličić. Smatra da će se sada proces (protiv Sanadera) moći voditi u sigurnijim okolnostima jer su sada isključili moguću neposrednu zdravstvenu prijetnju. Miličić smatra da Sanader nije zdrav ali da je spreman za suđenje. Sanader je u KBC Zagreb odveden u petak nakon ročišta na zagrebačkome Županijskom sudu na kojemu je sudac uvažio mišljenje vještaka da je bivši premijer trenutačno nesposoban za suđenje jer ima zdravstvenih tegoba. Ravnatelj Uprave za zatvorski sustav Branko Peran izjavio je jučer da je Sanader znao da ide na sud, opovrgnuvši tako bivšeg premijera koji je pred sudskim vijećem, ispričavajući se što nije došao u odijelu, izjavio kako mu je rečeno da ide u bolnicu na pregled. No, iz Sanderovog braniteljskog tima i jučer su opovrgavali da je njihov branjenik znao da ide na sud. Protiv Sanadera u petak je trebalo početi suđenje zbog ratnog profiterstva, to jest USKOK-ove optužbe da je sredinom 90-ih uzeo 3,6 milijuna kuna provizije od zajma koji je Hrvatska dobila od austrijske Hypo banke.

VUKOVAR - Danas se otvara obnovljena spomenička cjelina - kompleks dvorca Eltz u Vukovaru, koji će biti novi muzejsko-galerijski i multikulturalni centar Gradskog muzeja Vukovara. Riječ je o dijelu programa projekta "Istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok -Vukovar -Vučedol". Uz otvorenje, na kojem će sudjelovati predsjednica Vlade Jadranka Kosor i drugi uzvanici, pripremljena je i izložba o tom projektu, s naglaskom na program "Graditeljska baština Vukovara, kompleks Eltz". Izložbu su pripremili Ministarstvo kulture RH, Konzervatorski odjel u Vukovaru Ministarstva kulture RH, Hrvatski restauratorski zavod i Gradski muzej Vukovar

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙