FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 24. listopada 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Plenum Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (FFZG) na današnjem izvanrednom sastanku donio je odluku o blokadi studentske službe, uprave, dekanata, najveće dvorane (D7) te parkirališta fakulteta od ponedjeljka 24. listopada. Naime, kako stoji u večerašnjem priopćenju, iako je dekan FF-a Damir Boras nakon izvanredne sjednice Vijeća Filozofskog fakulteta u petak izjavio da studenti druge i treće godine preddiplomskog studija do izbora neće morati plaćati školarine, studentska referada nakon toga po nalogu uprave nije htjela izdavati potvrde studentima koji nisu uplatili najmanje pola školarine. "Paradoksalno, iako je uprava obećala da će se svi moći upisati, bez obzira na to mogu li platiti školarine, tako "upisani" studenti ne mogu doći do potvrda (za zdravsteno osiguranje, stipendije, studentski servis...), za koje je uvjet biti upisan na fakultet", napominje plenum FFZG-a. Plenum od uprave i dekana zahtijeva trenutnu službenu odluku kojom se ukida naplaćivanje školarina studentima druge i treće godine preddiplomskog studija, te povrat novaca studentima koji su zbog pritisaka od strane uprave već uplatili pola ili cijeli iznos školarine.

PAZIN - Jedna je osoba poginula dok ih je četvero ozlijeđeno u teškoj prometnoj nesreći koja se večeras oko 20 sati dogodila na čvorištu Rogovići na dionici istarskog ipsilona, izvijestila je večeras istarska policija. Prema prvim, zasad neslužbenim informacijama, do nesreće je došlo između osobnog automobila "citroen C4" i "renault scenica", koji su se na nadvožnjaku sudarili dok su se kretali u istom smjeru. Identitet poginule osobe još nije utvrđen, a od četvero ozlijeđenih jedan je u kritičnom stanju te su svi vozilima Hitne pomoći prevezeni u bolnicu. Policija je tek oko 22 sata započela očevid nakon kojeg će biti jasnije okolnosti koje su dovele do ove nesreće.

ZAGREB - Predavanjem svjetski poznate japanske arhitektice Kazuyo Seijime i dobitnice Nagrade "Oris Ytong" za izuzetno arhitektonsko otkriće - projekt umjetničkih kuća na malome japanskom otoku Inujima, večeras su u Koncertnoj dvorani "Vatroslava Lisinskog" u Zagrebu završeni 11. "Dani Orisa - najveći međunarodni arhitektonski simpozij u ovome dijelu Europe. Brojna publika "Dana Orisa" s velikom je pozornošću pratila izlaganje poznate arhitektice koja je u predavanju za sudionike simpozija odabrala i predstavila im osam autorskih projekata, od kojih je neke ostvarila u suradnji sa svojim partnerom Ryue Nishizawom s kojim je prošle godine dobila i najvažniju arhitektonsku nagradu Pritzker. Kako je uvodno objasnila, osnovna "nit" kojom se vodi jest želja za povezivanjem unutrašnjeg i vanjskog prostora i ljudskih aktivnosti, a "plod" toga su organske građevine. Projekt na otoku Inujima za nju je pak neka vrst životnoga projekta i namjerava na njemu još dugo raditi, a izrazila je zahvalnost organizatorima simpozija što je mogla predstaviti baš taj projekt i što je za njega nagrađena. Sudionici simpozija imali su danas priliku steći dodatni uvid u rad istaknutoga bosansko-hercegovačkog arhitekta Zlatka Ugljena čije je predavanje pripremljeno za zagrebački simpozij izložila njegova kći i suradnica na više projekata arhitektica Nina Ugljen. Među predstavljenim projektima bili su i Šerefudinova Bijela džamija u Visokom te hotel "Ruža" u Mostaru koji više ne postoji u obliku u kojemu ga je projektirao autor.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙