FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 27. listopada 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB

Hrvatski sabor će početi sjednicu raspravom o prijedlogu zakona o potvrđivanju ugovora o jamstvu između Republike Hrvatske i Europske investicijske banke za projekt dovršetka koridora Vc. Tim se zakonom potvrđuje ugovor o jamstvu, potpisan 15. rujna ove godine, za zajam ugovoren ugovorom o financiranju. Ukupni troškovi financiranja povezani s projektom dovršetka koridora Vc procijenjeni su na 150,4 milijuna eura, a Europska investicijska banka potvrdila je sufinanciranje troškova projekta putem zajma u iznosu od 60 milijuna eura, na 20 godina s početkom od pet godina. Po projektu, izgradit će se ukupno 12,5 kilometara autoceste na koridoru Vc, i to sjeverna dionica od Sredanaca do granice s BiH (3,5 km) i južna dionica od čvora Ploče do granice s BiH (9 km). S obzirom na prirodu postupka potvrđivanja međunarodnih ugovora, kojim država i formalno izražava spremnost da bude vezana već potpisanim međunarodnim ugovorom, kao i na činjenicu da se u ovoj fazi postupka u pravilu ne može mijenjati tekst međunarodnog ugovora, predloženo je da se taj prijedlog zakona raspravi i prihvati po hitnom postupku.

ZAGREB

Koordinator Hrvatske seljačke stranke (HSS) za prvu izbornu jedinicu Darko Vuletić sinoć je izjavio da je postignut načelan dogovor s gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem o zajedničkom izlasku na parlamentarne izbore HSS-a i Nezavisne liste Milana Bandića u prvoj izbornoj jedinici. Rekao je da je tu odluku jučer potvrdio izborni stožer prve izborne jedinice i odbor gradske organizacije HSS-a grada Zagreba. "To nije nikakva novina. Radi se o dugogodišnjoj suradnji između gradonačelnika Zagreba i gradskog HSS-a, što je u stvari i bio temelj za postizanje dogovora", izjavio je Vuletić u telefonskoj izjavi za Hinu. Istaknuo je kako ti dogovori idu u smjeru da HSS i Bandić ostvare dobre izborne rezultate u prvoj izbornoj jedinici, u što, kako je rekao, osobno ne sumnja. Prva izborna jedinica obuhvaća sjeverozapadni dio Zagrebačke županije te dio centra i zapada Grada Zagreba.

SISAK

Na sinoćnjem predstavljanju Plana 21 Kukuriku koalicije u Sisku o socijalnoj politici i gospodarstvu predsjednik SDP-a Zoran Milanović je, govoreći o sisačkoj željezari, rekao kako ne obećavaju čuda, ali da proizvodnja mora ostati. Tko je kriv?, naša nekonkurentnost, sustav?, nema razloga kukati i tražiti odgovornost, rekao je, dodavši kako će vidjeti što se može popraviti. Istaknuo je da je jedna od obveza koalicije - dovesti svjež kapital, ulagače, otvoriti radna mjesta. Moramo kao država stvoriti preduvjete i privući domaće i strane ulagače, rekao je, osvrnuvši se na problem sisačke željezare. Ustvrdio je kako je Sisak jedan od najvećih žrtava rata i tranzicije. Više od tisuću ljudi gotovo preko noći dobilo je jednu od najgorih obavijesti da više vjerojatno nema posla, rekao je Milanović u vezi s odlukom CMC-a da prodaju ili zatvore sisačku željezaru. Govoreći o MMF-u, Milanović je rekao da ne bježe od MMF-a, no da će se oslanjati na vlastite snage, "ali ne tako da se izoliramo od svijeta. Mi smo otvorena zemlja", istaknuo je. "MMF-a nema u programu Kukuriku koalicije. Mi želimo voditi ekonomsku i fiskalnu politiku i u okviru hrvatskih zakona utjecati i na monetarnu politiku", najavio je. Oni koji su se u stanju prilagoditi promjenama opstaju. Mala zemlja poput naše neće biti najveća, neće biti najjača, ni vodeća europska ni regionalna sila, ali treba biti pametna i bit će joj dobro, kazao je Milanović.

ZAGREB

Policija je u zadnjih desetak dana zaprimila sedam dojava o navodnim pokušajima otmice djece, ali nakon obavljenih razgovora i pregleda snimaka nadzornih kamera pokazalo se da u četiri slučaja dojave nisu utemeljene, a tri dojave zaprimljene danas još se istražuju, priopćeno je iz zagrebačke Policijske uprave (PU). Kako se ne bi širila nepotrebna uznemirenost javnosti, policija u povodu napisa o navodnim pokušajima otmice djece na području zagrebačke županije, poziva medije da na objektivan način tretiraju tu temu uzimajući u obzir specifičnost dobi djece dojavitelja. Prvu dojavu policija je dobila u Vrbovcu od školske pedagoginje kojoj su se obratila djeca. Utvrđeno je da je jednu od učenica večer prije zaustavila starija žena koja joj je htjela gatati. Pošto je djevojčica to odbila i otišla, žena joj je uzviknula da će "doći crni kombi i odvest ju". Policija je nakon tog slučaja zamolila ravnatelje škola susjednih općina da diskretno upozore djecu o komuniciranju s nepoznatim osobama. No u jednoj osnovnoj školi djeca su na vrbovečki slučaj upozorena putem knjige obavijesti nakon čega su na području Dugog Sela zaprimljene još dvije dojave djece o nepoznatim osobama koje su im prišle s vozilom. Radilo se o učenicima koji pohađaju upravo školu u kojoj je čitana obavijest. Nakon razgovora s djecom, roditeljima i građanima policija nije potvrdila novode djece. U slučaju dojave na području Sv. Ivana Zeline također nije utvrđena utemeljenost. U slučajevima u kojima je policija uspjela od djece dobiti opis osoba koje su se nalazile u vozilu nisu utvrđene sličnosti, kaže se u priopćenju.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙