FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 30. listopada 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

VUKOVAR

Obnovljeni kompleks Dvorca Eltz, teško stradao u Domovinskom ratu, a obnovljen u sklopu projekta "Istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok-Vukovar-Vučedol", koji financiraju hrvatska vlada i Razvojna banka Vijeća Europe, svečano je danas otvorila predsjednica Vlade Jadranka Kosor. U govoru na prigodnoj svečanosti održanoj u obnovljenom Paviljonu Dvorca Eltz, predsjednica Vlade Jadranka Kosor istaknula je kako je obnova kompleksa Dvorca Eltz jedan od najvažnijih obnoviteljskih projekata u Hrvatskoj. "Obnovom kompleksa Dvorca Eltz u najvećoj mjeri je završen projekt 'Istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok-Vukovar-Vučedol'", kazala jem dodajući kako je u taj projekt uloženo više od 300 milijuna kuna. Osim što predstavlja ulaganje u očuvanje kulturnog indentiteta Hrvatske, obnova Dvorca Eltz svjedoči i da "neprijatelj nije uspio u namjeri da ubije ono što nam je najvrjednije i najsvijetlije", kazala je premijerka istaknuvši kako je u Vukovaru 1991. godine počinjen ekocid i urbocid. Ministar kulture Jasen Mesić rekao je kako su u ostvarenju toga projekta obnove bili angažirani najbolji stručnjaci koje Hrvatska ima kada je riječ o obnovi spomeničke i kulturne baštine. "Ovim smo, pred ulazak u EU, pokazali da znamo čuvati kulturni indentitet i naslijeđe naših poredaka", poručio je Mesić. Na svečanosti, kojoj su nazočni bili i drugi ministri iz Vlade te nasljednik grofovske obitelji Eltz, George Eltz sa suprugom, govorili su i vukovarski gradonačelnik Željko Sabo, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ružica Marić.

ZAGREB

Bivši premijer Ivo Sanader stabilnog je zdravstvenog stanja te mu se kontinuirano prati srčani ritam i opetovanim mjerenjima nadzire arterijski tlak, izjavio je danas za Hinu dežurni liječnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Zagreb Hrvoje Jurin. Sanader je u KBC Zagreb odveden u petak nakon što je sudac Ivan Turudić na prvom ročištu na zagrebačkom Županijskom sudu, prije čitanja optužnice, uvažio mišljenje vještaka da je bivši premijer zbog zdravstvenih tegoba nesposoban za suđenje. U bolnici je Sanaderu napravljena koronarografija koja je, po riječima predstojnika Klinike za bolesti srca i krvnih žila Davora Miličića, pokazala "određene promjene na krvnim žilama, ali ne takve da bi bio potreban bilo kakav zahvat". Sanader je zadržan u bolnici kako bi se obavile potrebne pretrage. Protiv Sanadera u petak je trebalo početi suđenje zbog ratnog profiterstva, to jest USKOK-ove optužbe da je sredinom 90-ih uzeo 3,6 milijuna kuna provizije od zajma koji je Hrvatska dobila od austrijske Hypo banke. Novo ročište zakazano je za četvrtak, 3. studenog.

SPLIT

Politički pokret Hrvatski rast - Hrast danas je na konferenciji za novinare na splitskoj Rivi predstavio svoje kandidate za 10. izbornu jedinicu izvjestivši kako je njihovu listu u proteklih pet dana u toj izbornoj jedinici svojim potpisima poduprlo 11.000 građana. "Zanimanje za našu listu je posebice poraslo u zadnjih nekoliko dana otkako su se glede vladajućeg HDZ-a pojavile turbulencije u vezi istrage o poslovanju te stranke", izjavio je koordinator Hrasta za 10. izbornu jedinicu Ante Mamić. Dodao je i da se HDZ udaljio od svojeg programskog demokršćanskog usmjerenja pa potencijalni glasači sada tragaju za novom političkom organizacijom konzervativnog usmjerenja. "Ovo je zapravo predkandidacijska lista na koju se može plasirati kandidat koji prikupi najmanje 100 potpisa potpore. Nositelj liste i rangiranje kandidata na listi koja će biti predana Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) bit će određen brojem potpisa građana potpore svakom kandidatu pojedinačno, a prikupljat će se idućih desetak dana, odnosno dva dana do krajnjeg roka za predaju izbornih lista", objasnio je. Oni koji se kandidiraju na izbornu listu Hrasta potpisuju izjavu da nikada nisu bili dio represivnog aparata koji je gušio razvoj demokracije, da nisu kazneno gonjeni u RH i da se nisu nepravedno okoristili tijekom privatizacije, kazao je Mamić.

ZAGREB

Dan uoči i na blagdan Svih svetih u Zagrebu će na svim izvanrednim autobusnim linijama prema gradskim grobljima prijevoz biti besplatan, doznaje se u gradskom javnom prijevozniku ZET-u. U ponedjeljak i utorak, 31. listopada i 1. studenoga, vozit će izvanredne autobusne linije: Kaptol - Mirogoj, Kaptol - Krematorij, Kvaternikov trg - Srebrnjak, Dubrava - Miroševac i Dubec – Markovo Polje, navodi ZET. Ističe kako je Grad Zagreb preuzeo, u dogovoru s Upravom Zagrebačkog holdinga, čija je ZET podružnica, troškove izvanredne organizacije prijevoza, čime su putnici oslobođeni plaćanja posebnih karata. Na redovnim linijama primjenjivati će se uobičajene tarife. Posebna regulacija prijevoza na snazi će biti u ponedjeljak i utorak, 31. listopada i 1. studenog. Redovne tramvajske i autobusne linije koje prolaze uz gradska groblja već su pojačane, dodaju u Zagrebačkom električnom tramvaju (ZET).

RIJEKA

Riječanin (19) kojeg je sinoć udario teretni vlak u riječkom naselju Pećine zadobio je teške tjelesne ozljede, a ozlijeđen je kada je prugu prelazio izvan obilježenog putnog prijelaza za pješake, priopćeno je danas iz PU primorsko-goranske. Mladić je jučer oko 20,30 sati prelazio prugu izvan obilježenog putnog prijelaza za pješake, iz smjera Ulice Drage Gervaisa i udario u odbojnik lokomotive teretnog vlaka koji se kretao iz smjera Moravica prema Rijeci. Prevezen je u riječki Klinički bolnički centar na Sušaku gdje je utvrđeno da je zadobio teške tjelesne ozljede. Promet željezničkom prugom Rijeka - Zagreb bio je prekinut od 20,30 do 21,58. Iz policije su još naveli da se okolnosti nesreće utvrđuju.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙