FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 5. studenog 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Nezavisna saborska zastupnica i bivša gradonačelnica Bjelovara Đurđa Adlešič opovrgnula je danas da je pogodovala tvrtki "Pevec" 2006. godine u prodaji gradskoga zemljišta, koje je, kako kaže, prodano na javnom natječaju, a ne izravnom pogodbom. "Ništa u mojem mandatu nije prodavano izravnom nagodbom, pa ni to zemljište u bjelovarskoj poduzetničkoj zoni. Ono je prodano na ponovljenom javnom natječaju jer se na prvi natječaj nitko nije javio", izjavila je za Hinu Adlešič, koja je, kaže, za navodnu prijavu USKOK-u doznala iz medija. Adlešić kaže da je odluku o ponavljanju javnoga natječaja donijela gradska komisija koja se bavi procjenama zemljišta i u kojoj ona, kako tvrdi, nije sudjelovala. "Nakon što se nitko nija javio na prvi natječaj, komisija je odlučila da se spusti cijena zemljišta i raspiše novi javni natječaj na koji se javila samo tvrtka Pevec", kaže Adlešič te ocjenjuje da bi se valjda još netko javio na natječaj da se radilo o "tako iznimno povoljnoj cijeni kako tvrde mediji". Mediji su objavili kako se u kaznenoj prijavi tvrdi da je Đurđa Adlešič, dok je bila gradonačelnica Bjelovara, prodala tvrtki Pevec 10 hektara zemljišta za 3,1 milijun kuna, iako se njegova vrijednost procjenjuje na 52 do 70 milijuna kuna.

ZAGREB - Zagrebački nadbiskup i metropolit, kardinal Josip Bozanić uputio je čestitku predsjedniku Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftiji Ševku Omerbašiću te vjernicima islamske vjeroispovijesti u Republici Hrvatskoj u povodu blagdana Kurban bajrama. "Neka Vam ovogodišnje sjećanje na Abrahamovu žrtvu donese obilne plodove kako biste u svakodnevnome životu mogli ispunjavati samo ono što je Bogu milo. Moleći Boga da Vam preko slavljenja blagdana daruje i obnovljene duhovne snage u vršenju povjerene Vam službe, izražavam Vam svoje najbolje želje mira i sreće", zaželio je u čestitki vjernicima islamske vjeroispovijesti kardinal Bozanić, priopćeno je danas iz Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije.

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović uputio je u povodu blagdana Kurban-bajrama čestitku muftiji Ševku ef. Omerbašiću, predsjedniku Mešihata islamske zajednice u Republici Hrvatskoj, svim vjerskim dostojanstvenicima i službenicima te svim islamskim vjernicima. "Svima želim da blagdan provedu u radosnom vjerničkom i obiteljskom zajedništvu. Neka blagdansko duhovno ozračje islamskim vjernicima u našoj domovini bude poticaj da ustrajno pridonose izgradnji mira i razumijevanja, te promicanju dobra i društvenog napretka“, stoji u čestitki predsjednika Josipovića.

ZAGREB - Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR) ogorčena je reakcijom Milorada Pupovca da će u povodu uhićenja Josipa Boljkovca Hrvatsku prijaviti europskim institucijama, jer, po njemu, Hrvatska samovoljno i pogrešno tumači Rezuluciju Vijeća Europe - prema kojima se vodi u ovom postupku. "Smatramo da je to još jedno u nizu blaćenja, marginaliziranja i falsificiranja hrvatske povijesti, a poglavito da se tim činom želi izvršiti nedopustivi pristisak na sudske i ine organe koji se bave progonom ratnih zločina koji ne zastarijevaju. Pupovac bi trebao znati da Boljkovac još nije optužen, da se tek obavlja istraga i da ćemo tek vidjeti što će od svega toga biti", navodi u priopćenju UBIUDR. Dodaje kako Rezolucija među ostalim "poziva sve post-komunističke partije da u svojim zemljama, ako to dosad nisu učinile, ponovno procjene povijest komunizma i svoju vlastitu prošlost, jasno se distanciraju od zločina počinjenih od strane totalitarnih komunističkih režima i da ih osude bez ikakvih nejasnoća". "Sad, kad je Hrvatska napokon krenula u tom pravcu, odmah se javljaju razni pupovci, tim prije jer su svijesni da ako se 'zakotrlja' slučaj Boljkovac sigurno će doći na red i mnogi drugi", navodi u priopćenju UBIUDR.

ZAGREB - Na zahtjev Krapinsko-zagorske županije, ministar obrane Davor Božinović je u konzultaciji s predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor odobrio postavljanje privremenog pontonskog mosta Oružanih snaga RH u blizini postojećeg mosta Mokrice s ciljem uspostave lakše privremene prometne komunikacije istočnog i zapadnog dijela te županije, priopćeno je iz Ministarstva obrane (MORH). U priopćenju se navodi kako će Oružane snage u suradnji s predstavnicima lokalnih vlasti započeti radove naredni tjedan, te će se postavljanjem pontonskog mosta olakšati prometna komunikacija u Krapinsko-zagorskoj županiji, gdje je u tijeku sanacija mosta Mokrice. Taj most preko rijeke Krapine, koji se nalazi na državnoj cesti D1 bit će, prema obavijesti Hrvatskih cesta - Ispostava Zagreb, zatvoren za promet do 2. ožujka 2012. godine zbog izvođenja radova na sanaciji istog, stoji u priopćenju Službe za odnose s javnošću i informiranje MORH-a.

VINKOVCI - U protekla dvadeset i četiri sata, na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske, u tri slučaja u nezakonitom prelasku državne granice zatečena su i uhićena šesnaestorica stranih državljana, izvjestila je policija. Oko 11 sati, na cesti između Iloka i Šarengrada zatečen je i uhićen državljanin Indije, dok su u 17,15 i 19,50 sati u polju, južno od međunarodnog željezničkog graničnog prijelaza u Tovarniku, zatečena i uhićena ukupno 15-orica državljana Afganistana. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su nezakonito prešli državnu granicu Republike Hrvatske, zbog čega je doneseno rješenje o protjerivanju iz RH, određena zabrana ulaska i boravka u RH, te je pokrenut postupak njihovog povratka u Republiku Srbiju iz koje su nezakonito prešli hrvatsku državnu granicu. Po policijskim podatcima u deset mjeseci ove godine u nezakonitu prelasku državne granice u Vukovarsko-srijemskoj županiji zatečena su i uhićena 934 strana državljanina ili čak 310 posto više nego u istom razdoblju u 2010., kad je zatečeno i uhićeno 228 stranaca.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙