FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 22. listopada 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - Predsjednica Vlade Jadranka Kosor izjavila je danas, komentirajući tvrdnje predsjednika Ive Josipovića da je Zakon o ništetnosti štetan, kako Vlada smatra da nema nikakvih razloga za ustavnu tužbu jer je taj zakon u skladu s međunarodnim pravom i hrvatskim Ustavom, koji kao jednu od vrednota određuje obranu suvereniteta i vladavinu prava. Premijerka je rekla da je predsjednik Josipović rekao da će čim potpiše Zakon o ništetnosti podnijeti ustavnu tužbu, što je pravo svakog građanina pa i njega. Dodala je da Josipović taj zakon, koji je donesen većinom koja je bila potrebna, smatra lošim, a da ništa nije rekao o zakonu Republike Srbije iz 2003., s dopunama iz 2010., na koji se referira jučer donesen zakon. Mi moramo štititi suverenitet hrvatske države u svakom smislu te riječi, ali i stabilnost Hrvatske, te zaustaviti progon hrvatskih branitelja, istaknula je Kosor. Zakon kaže da su za nas ništavni pravni akti JNA koja je bila agresorska vojska i to je u njegovoj srži, rekla je, izrazivši uvjerenje da će ga Ustavni sud proglasiti ustavnim "jer on to zaista jest i u skladu je s najvažnijim vrednotama hrvatskoga Ustava".

ZAGREB - Premijerka Kosor komentirala je danas i izjave predsjednika SDP-a Zorana Milanovića i saborskog zastupnika te starnke Željka Jovanovića o skidanju imuniteta Jovanoviću kao "mini ustavnom udaru" i "pucnju u parlamentarnu demokraciju". Za njih je uvijek pucanj u parlamentarnu demokraciju ili silovanje kada se radi o nastojanju da se zaustavi govor mržnje i govor koji potiče nasilje i odmazdu, istaknula je Kosor. Željka Jovanovića HDZ je tužio zbog izjave 17. rujna ove godine, kada je 10 tisuća članova HDZ-a, koji su kao izaslanici došli na Sabor HDZ-a proglasio kandidatima za Remetinec, podsjetila je Kosor, dodavši kako ni Željko Jovanović niti bilo tko drugi nema to pravo. I Zoran Milanović, koji je izjavio da smo mi kriminalna organizacija kao i njegov "brat po mržnji" Jovanović, sada imaju priliku ispričati se HDZ-u za te izjave i za mržnju, a ako to učine, HDZ će povući tužbu, rekla je Kosor. Premijerka je aktualne događaje komentirala nakon današnjeg uručivanja ugovora korisnicima mjera Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja nezaposlenih hrvatskih branitelja i djece smrtno stradalih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja u Banskim dvorima.

ZAGREB - Na temu Plan 21 - vanjska politika i EU integracije, čelnici stranaka Kukuriku koalicije danas u Boćarskom domu u Zagrebu predstavljaju građanima i simpatizerima dio svog programa s kojim namjeravaju osvojiti vlast na predstojećim parlamentarnim izborima. Ovo je posljednje u nizu ovakvih predstavljanja, no najbitnije nam tek predstoji u kampanji, poručio je otvarajući skup pred osamstotinjak okupljenih predsjednik SDP-a Zoran Milanović. Građanima će se obratiti vodeći ljudi i ostalih članica Kukuriku koalicije, HNS-a, IDS-a i HSU-a, Radimir Čačić, Vesna Pusić, Ivan Jakovčić, Silvano Hrelja, a iz SDP-a uz Milanovića i Neven Mimica. Bit će to ujedno i prilika da vodstvo Kukuriku koalicije odgovori na pitanja građana o pojedinostima svog predizbornog programa. U Planu 21, s kojim zajednički izlaze na izbore nakon dva oporbena mandata, stranke Kukriku koalicije navode da se projekt Europske unije u Hrvatskoj mora odraziti na način života, izgradnju i afirmiranje društvenih vrijednosti i funkcioniranje institucija. U svom programu ističu i da će međunarodni utjecaj i interese Hrvatske nastojati jačati članstvom u međunarodnim organizacijama, gospodarskom diplomacijom, obrazovnom i medijskom politikom.

ZAGREB - Udruga GONG ocijenila je da je odluka o skidanju imuniteta zastupniku Željku Jovanoviću donesena jučer u Saboru u suprotnosti s Ustavom RH i da je njome vladajuća većina predvođena HDZ-om dovela u pitanje demokratski karakter političkog sustava Hrvatske. Ukidanje imuniteta zastupniku Jovanoviću zbog izgovorenih riječi, koje je izglasala vladajuća većina u Hrvatskom saboru u suprotnosti je s Ustavom. Članak 76. Ustava koji propisuje pravo na imunitet zastupnicima u Hrvatskom saboru jasan je: zastupnik ne može biti pozvan na kaznenu odgovornost, pritvoren ili kažnjen za izraženo mišljenje ili glasovanje u Hrvatskome saboru. Riječ je o tzv. 'imunitetu neodgovornosti' koji Sabor nema pravo ukidati, smatra GONG.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙