FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: jnah
ZAGREB, 4. studenog 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB

Premijerka Jadranka Kosor izjavila je da hrvatska vlada nema namjeru povući tužbu Hrvatske protiv Srbije za genocid. Izjava u kojoj premijerka Jadranka Kosor komentira podnesak, kojim Srbija Međunarodnom sudu pravde u Den Haagu daje dopunske argumente u postupku pred ICJ-em povodom međusobnih tužbi Srbije i Hrvatske za genocid, objavljena je na internetskoj stranici Vlade RH. "Nemamo namjeru povući tužbu i vlada koju će voditi HDZ neće povlačiti tužbu", izjavila je Kosor. Naglasila je da je samo vlada ovlaštena za povlačanje tužbe, napominjući da o tom pitanju vlada nikada nije razgovarala niti ga je razmatrala. "Ali to ni na koji način ne dovodi u pitanje naše razgovore i pregovore o drugim pitanjima", rekla je Kosor, izdvojivši kao najvažnije neriješeno pitanje zatočenih i nestalih, a ključ za rješavanje tog pitanja je u, kako je rekla, dokumentaciji JNA. Državni tajnik srbijanskog ministarstva pravosuđa Slobodan Homen izjavio je u četvrtak kako je stajalište srbijanske vlade da je najbolji način za rješenje problema povlačenje međusobnih tužbi.

KOPRIVNICA

Predsjednik Republike Ivo Josipović u tijeku popodnevna dijela posjeta Koprivnici, koja slavi Dan grada, nazočio je otvorenju umjetničkog salona na prostoru bivše vojarne kojim od ožujka upravlja grad. Prostorije su namijenjene akademskim i ostalim umjetnicima kako bi mogli nesmetano stvarati, bilo da je riječ o slikarstvu, glazbi ili plesu. Predsjednika su dočekali poznati akademski slikar i scenograf Zlatko Kauzlarić Atač i povjesničar umjetnosti Marijan Špoljar, koji zagovaraju ideju da umjetnički salon jednog dana postane i obrazovna ustanova. Posjetio je i Dječji vrtić "Crvenkapica", također u bivšoj vojarni, a otvoren je u početku listopada. Vrtić je poseban jer su prostorije, kojima se nekoć služila vojska, u najkraćem mogućem roku prilagođene za smještaj djece, a u uređenju poslužili su suvremeni materijali koji bi trebali smanjiti potrošnju energije na najnižu razinu. Osim toga, djeci je namijenjen i dio zemljišta na kojem će, uz igru i učenje, uzgajati organsku hranu za potrebe vrtića. Nakon posjeta bivšoj vojarni, gdje bi u budućnosti trebao niknuti i sveučilišni kampus, predsjednik je razgledao suvremene pogone Carlsberg Croatije, gdje mu je pokazan proces proizvodnje piva. O uspjesima te tvrke na hrvatskom tržištu izvijestio ga je predsjednik uprave Thomas Kure Jakobsen.

ZAGREB

Predsjedništvo HDZ-a na današnjoj je sjednici jednoglasno podržalo predsjednicu stranke Jadranku Kosor kao nositeljicu lista u svim izbornim jedinicama na parlamentarnim izborima koji će se održati 4. prosinca 2011. godine. "Zbog osjećaja odgovornosti prema vjernom članstvu HDZ-a, prema 220.000 članica i članova HDZ-a i prema cjelokupnoj hrvatskoj javnosti, a s ciljem sprječavanja i presijecanja spekulacija sračunatih na unošenje razdora u HDZ, Predsjedništvo HDZ-a jednoglasno je odlučilo podržati Jadranku Kosor kao nositeljicu lista u svim izbornim jedinicama na parlamentarnim izborima koji će se održati 4. prosinca 2011. godine", stoji u priopćenju HDZ-a s današnje sjednice Predsjedništva na kojoj se razgovaralo o predstojećim parlamentarnim izborima te o izazovima s kojima je stranka suočena. Sjednica je održana pod predsjedanjem predsjednice stranke Jadranke Kosor. Hrvatska demokratska zajednica je suočena s jednim od najtežih izazova u svojoj povijesti, navodi se u priopćenju i dodaje da Predsjedništvo stranke izražava žaljenje što postoji sumnja da su se pojedinci iz redova HDZ-a ogriješili o zakone Republike Hrvatske. "Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor, Predsjedništvo HDZ-a i cijela Hrvatska demokratska zajednica nepokolebljivi su i odlučni u nastavku borbe protiv korupcije i daljnjoj provedbi politike 'čistih ruku'. Zbog toga Predsjedništvo HDZ-a odbacuje pokušaje nametanja kolektivne odgovornosti, kao i sustavno širenje dezinformacija o razdoru u vrhu stranke i scenarija o smjeni predsjednice HDZ-a", stoji u priopćenju.

ZAGREB/VRGORAC

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović istaknuo je danas, odgovarajući na novinarska pitanja o anketama koje Kukuriku koaliciji daju veliku prednost, kako još ništa nije gotovo i treba izaći na izbore te preuzeti odgovornost za promjene u zemlji. Pozvao je građane da izađu na izbore, neka dobro razmisle i odaberu. "Izbori nisu gotovi, nisu još ni počeli", poručio je Milanović u izjavi novinarima nakon obilaska Mesne industrije Pivac u Vrgorcu. Upitan kakvo će biti financiranje kampanje, koliko na nju planiraju potrošiti, Milanović je odgovorio da će biti u skladu sa zakonom, troškovno u skladu s limitima koje propisuje zakon, a vjerojatno i nešto manje od toga. "Ovo će za nas biti jedna od najjeftinijih kampanja do sada. Potrošit ćemo relativno najmanje i tome se radujem", naglasio je Milanović. Na upit kako komentira najavu iz Srbije da bi najbolje rješenje bilo povlačenje međusobnih tužbi za genocid, Milanović je odgovorio da su određeni elementi za hrvatsku tužbu čvrsti, a neki dugi nisu. Bitno nam je da uspijemo u tužbi, a ne da se parničimo 20 godina i zato ćemo morati sa Srbijom razgovarati kao partnerom. Komentirajući, na traženje novinara, stanje u Grčkoj, Milanović smatra da se ono neće reflektirati na Hrvatsku. Ne smijemo ići tim putem to je primjer kako se može zlouporabiti povjerenje i živjeti debelo iznad vlastitih mogućnosti, kada one i nisu tako niske, ali želite previše , a ne možete to financirati. Moramo naučiti ono što neki u Europskoj uniji nisu, a to je da imaš koliko imaš, da se toliko možeš protegnuti i pokriti ili nešto malo iznad toga.

ZAGREB

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je rekao kako će njegova kampanja za predstojeće parlamentarne izbore biti jedna od najskromnijih te je ponovio da će tek na prezentaciji izborne liste otkriti kandidate njegove "Stijene". "Sve će biti kako Bog zapovijeda, ali ovoga puta će biti to jedna od najskromnijih kampanja jer sam se u proteklih 20 godina, obnašajući svoje funkcije za vrijeme zagrebačke krize i 11 zadnjih godina u Gradu, dovoljno dokazao", izjavio je Bandić novinarima na Cvjetnom trgu prilikom predstavljanja projekta sanacije opločenja Trga Petra Preradovića. Kazao je da drugi koji konkuriraju za funkcije "nemaju reference", dok se on svojim radom dovoljno dokazao u zadnjih 11, 15 i 18 godina, a to je, kaže, kapital. "To je najveći i najvrjedniji kapital s kojim izlazim na izbore", naglasio je. "Čovjek koji bi imao manje vjere u sebe, nakon stampeda anketa zadnjih tjedan dana, vjerojatno bi odustao od kandidature. Ali, ja nisam čovjek koji odustaje nego radi svoj posao. Zadnji odustajem", dodao je Bandić. Rekao je kako na izbore ide sam i da još uvijek nema svoju stranku. "Poslije izbora ćemo i to imati - hvala Bogu", kazao je i ponovio da će na prezentaciji liste i programa biti poznato koji će ljudi iz respektabilnih političkih stranaka ili oni neovisni, biti na listi "Stijena". Kod toga stojim i dalje, dodao je Bandić.

SISAK

Voditelj Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Paul Vandoren posjetio je danas Hrvatski centar za razminiranje u Sisku te o humanitarnom razminiranju razgovarao s ravnateljem HCR- a Zdravkom Modrušanom i upraviteljicom Zaklade za humanitarno razminiranje „Hrvatska bez mina“ Đurđom Adlešič. Modrušan je podsjetio kako se Hrvatska obvezala da će do 2019. očistiti minski sumnjiv prostora od 772 četvorna kilometra u 12 županija, 101 gradu i općini. Također je podsjetio da je u početku rujna potpisan i sporazum o dodjeli sredstava Europske unije za razminiranje hrvatsko-mađarske granice. Taj projekt pod nazivom „Obnova minski zagađenih površina na području Drave i Dunava" (IPA prekogranična suradnja Mađarska-Hrvatska) vrijedan je 3,5 milijuna eura, od čega Hrvatskoj pripada 1,8 milijuna eura, što će biti utrošeno za razminiranje područja u općinama Dražu i Donjem Miholjcu u Osječko-baranjskoj županiji koje graniče s Mađarskom. Upraviteljica Zaklade „Hrvatska bez mina“ Đurđa Adlešič izvijestila je voditelja delegacije EK-a Vandorena o zadaćama zaklade, edukacijskim programima i načinima informiranja stanovništva. Kazala je kako bez obzira na gospodarsku krizu, hrvatsko gospodarstavo nastavlja sudjelovati u humanitarnom razminiranju. Podsjetila je kako se 60 posto novca za razminiranje izdvaja iz državnog proračuna te je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja koja daje toliko novca za razminiranje. Vandoren je rekao da će Hrvatska razminiranje morati i dalje financirati iz proračuna, a u tome će joj pomoći EU. EK i sve članice EU-a do sada su za razminiranje u Hrvatskoj izdvojile više od 27 milijuna eura, podsjetio je Vandoren, rekavši da su znatno pomogle i neke nečlanice.

ZAGREB

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je na Trgu Petra Preradovića, popularnijem Cvjetnom trgu, predstavio projekt sanacije popločenja te pješačke zone koja bi, umjesto sadašnjih betonskih heksagona, bila popločena kamenim pločama, tipa granit, u nekoliko boja, kako je prvobitno i bilo zamišljeno prilikom uređenja tog trga 1995. "Na taj bi se način zaokružilo uređenje Cvjetnog trga, a pješačka bi zona zasjala punim sjajem", kazao je Bandić na konferenciji za novinare kod informativnog punkta s podacima o dovršetku uređenja plohe pješačke površine u zoni Trga P. Preradovića gdje je postavljen i konj od cvijeća, "kao metafora dobrodošlice na Cvjetni trg". U cvjetnom konju je poštanski sandučić gdje će građani moći ubacivati listiće sa svojim mišljenjem sviđa li im se buduće kameno opločenje ili ne te davati primjedbe. Na toj informativnoj instalaciji je i tlocrtni prikaz obnove trga s pozicijama opločenja kamenom. Gradsko poglavarstvo je sredinom 90-ih odlučilo da se dio površina 'na Cvjetnom' privremeno poploči betonskim elementima umjesto predviđenog kamena, uz obećanje građanima da će se, kasnije, trg dovršiti prema prvobitnoj zamisli, u skladu s provonagrađenim radom arhitekata M. Kranjca i B. Šerbetića.

ZAGREB

Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor uputila je, u povodu Kurban Bajrama, čestitku predsjedniku Mešihata islamske zajednice u Republici Hrvatskoj muftiji Ševku ef. Omerbašiću i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u Hrvatskoj, priopćio je danas Vladin Ured za odnose s javnošću. „Svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u Republici Hrvatskoj iskreno čestitam Kurban Bajram. Neka ovaj veliki blagdan žrtve, molitve i humanosti bude inspiracija u širenju i produbljivanju dijaloga, tolerancije i uzajamnog povjerenja, kao i dodatni poticaj u ostvarivanju ciljeva i zadaća s kojima se svakodnevno susrećemo. Želim u ime Vlade Republike Hrvatske i moje osobno da vam blagdanski dani budu ispunjeni mirom, veseljem i nadom te da ih provedete uz svoje najmilije. Bajram Šerif Mubarek Olsun!", navodi u čestitci premijerka Kosor.

ZAGREB

Hrvatsko društvo profesionalnih baletnih umjetnika (HDPBU) održalo je danas u Zagrebu svečanu skupštinu u povodu 135. obljetnice postojanja profesionalnog baleta u Hrvatskoj i Dana hrvatskog baleta, koji se obilježava 4. studenoga, na datum kada je 1876. koreografija u operi "Nikola Šubić Zrinjski" nazvana baletom. "Početkom baletne umjetnosti u Hrvatskoj označava se praizvedba opere "Nikola Šubić Zrinjski" Ivana pl. Zajca 4. studenog 1876., kada su prvi puta na kazališnoj cedulji i plakatu poimence spomenuti koreograf i umjetnici koji su nastupali, a plesna je izvedba prvi puta predstavljena kao balet a ne kao pantomima, društveni ples ili slično", kazao je otvarajući sjednicu predsjednik HDPBU-a Svebor Sečak. "Prvi hrvatski baleti praizvedeni su 1898., 'Jela' Bele Adamovića-Čepinskog i 'Na Plitvička jezera' Srećka Albinija, a od prvih plesnih nastupa u Osijeku 1910., preko prvih baletnih izvedaba u tome gradu 1919., osnivanja splitskog te riječkog baletnog ansambla 1940., odnosno, 1947., za povijest hrvatskog baleta značajne su i godine 1949., kada je u Zagrebu osnovana Škola za klasični balet, te 1959., kada je osnovano Udruženje baletnih umjetnika Hrvatske", kazao je nadalje Sečak. Danas, uz zagrebački HNK, kao etablirane baletne kompanije s velikim klasičnim i raznovrsnim suvremenim repertoarom djeluju i one u nacionalnim kućama u Splitu i Rijeci, a valja spomenuti i Kazalište Komedija, koje također ima svoju baletnu skupinu, dodao je, napomenuvši da je u svim hrvatskim kazalištima danas evidentan kroničan nedostatak plesnog kadra.

ZAGREB

U Hrvatskoj se zadnjih godina drastično povećao broj djece s prekomjernom tjelesnom težinom kao i pretile djece, što se posebno zamjećuje kod djece mlađih dobnih skupina, rečeno je na današnjem skupu o hrvatskim referentnim vrijednostima antropometrijskih mjera školske djece i mladih. Po podacima iz 2002. godine, od ukupno 39 zemalja Europe, SAD i Kanade, hrvatska su djeca bila na 29 mjestu, što znači da su bila „mršavija“ od prosjeka europskih zemalja, kazala je dr. Marina Kuzman. Dodala je međutim kako se taj podatak postupno mijenjao, pa smo sada na šestom ili sedmom mjestu po prekomjernoj tjelesnoj težini, a što potvrđuju i rezultati rutinskih sistematskih pregleda. Govoreći o prevenciji prekomjerne težine u školskoj dobi dr. Kuzman je kazala kako je ona jednostavna– treba unositi manje kalorije nego što ih se troši. Međutim za to bi se, po njezinim riječima, trebali brinuti roditelji kako bi se navike u prehrani u obitelji promijenile, dok bi škole trebale imati dobre standarde i normative. Djecu, naglasila je, treba potaknuti i na povećanu fizičku aktivnost.Apsurdna je situacija da su se roditelji u nekim školama koje su htjele uvesti zdraviju i pravilniju prehranu roditelji bunili jer, kako su rekli, njihova djeca to neće jesti, kazala je dr. Kuzman. Zabrinjava je i podatak, iznesen na skupu, a prema kojem čak tri posto dječaka u dobi od 18 godina ima više od 100 kilograma.

ZAGREB

The European Journal of Organic Chemistry objavio je na naslovnoj stranici ilustraciju rada dr. Roberta Vianella, znanstvenika s Instituta Ruđer Bošković, koji se u radu bavi rezultatima računalnog modeliranja sedam mogućih mehanizama inhibicije enzima monoamina oksidaze B (MAO B) pomoću acetilenskih inhibitora. Naziv rada je "Irreversible Inhibition of Monoamine Oxidase B by Antiparkinsonian Medicines Rasagiline and Selegiline: A Computational Study", priopćeno je danas iz Instituta Ruđer Bošković. U radu je razjašnjen točan mehanizam MAO B enzima acetilenskim inhibitorima, što je ključan preduvjet za dizajn novih i poboljšanih lijekova protiv Parkinsonove bolesti, a što će pridonijeti izliječenju ove bolesti. Danas u svijetu od ove bolesti boluje oko 2 milijuna ljudi, a pretpostavlja se da bi se taj broj mogao udvostručiti do 2040. godine. Do sada su se u liječenju oboljelih koristili acetilenski inhibitori poput rasagilina i selegilina, iako je njihova primjena povezana s nizom neželjenih učinaka. Važno je spomenuti da je procijenjena vrijednost tržišta lijekova protiv Parkinsonove bolesti tijekom 2009. godine iznosila više od 4 milijarde američkih dolara. Stoga su rezultati ovih istraživanja podjednako interesantni za akademsku i industrijsku zajednicu.

ZAGREB

Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) priopćila je kako će se, sukladno izmjenama i dopunama Pravilnika o postupku uzbunjivanja stanovništva, redovito ispitivanje elemenata sustava za uzbunjivanje putem Županijskih centara 112 provoditi svake prve subote u mjesecu, a ne kao do sada, svake prve nedjelje u mjesecu. Tako će se sutra, 5. studenoga, po prvi put ispitivanje provesti subotom, navodi DUZS.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙